Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Политическа бухалка или антикорупция

Четвъртък, 30 Юни 2016 / Общество
1387
  • novini.bg

След година отлагане и сериозно преработване депутатите „пуснаха“ „Антикорупционния закон на Кунева“

 

 

В България все пак може би ще бъде създадено Бюро за борба с корупцията по румънски модел, след като от втория опит депутатите дадоха зелена светлина на Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Значително преработеният след една година забавяне проект беше приет на първо четене с гласовете на 130 народни представители от всички парламентарни групи с изключение на БСП, АБВ и Атака.

Намерението е да се създаде орган, който да контролира за конфликт на интереси и възможностите за корупция на политиците и висшите чиновници, главно чрез проверка на имуществото им.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят на първо четене закона, за да демонстрират волята си за борба с корупцията, но също изразиха и опасения, че очакванията към резултатите от него може да се окажат силно преувеличени. Според Ферихан Ахмедова, цитирана от БГНЕС, проектът е „тотална смесица на несъвместими правни постулати и всичко това с нова опаковка с панделка с надпис „реформа в борбата с корупция“, представени ни като нова панацея”.

Много от депутатите изразиха притеснение, че проектът няма да служи за борба с корупцията, а за политическа бухалка и репресивна машина срещу неудобните на деня.

„Може би беше добре, че законопроектът не беше приет в първия му вариант, защото новият закон е съобразен с европейското законодателство и е много по-строг”, коментира Найден Зеленогорски от РБ. Според Филип Попов от БСП това било признание, че законът ще се ползва като политическа бухалка.

Доколко този закон ще бъде лицемерие или наистина ще се бори с корупцията зависи от това дали и колко ще бъде „осакатен“ на второ четене, заяви Радан Кънев.

 

В първоначалния вариант законът беше приет на правителствено заседание през юни миналата година. Той беше приет на първо четене в 4 парламентарни комисии и в началото на септември беше отхвърлен още на първо четене в парламентарната зала. След преработването му авторът му Меглена Кунева се надява, че идеите й за борба с корупцията все пак ще видят бял свят.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

антикорупция, Бъро за борба с корупцията, закон, Меглена Кунева

Street of Art

Къщички за игра

Неделя, 04 Септември 2016 / Стил
  Какво по-хубаво от това да накараме децата да играят навън?   Може би само това сами (с наша помощ) да създадат нещо, да се грижат за него, да го развиват и поддържат. Дори да нямате двор, с малко желание и повече въображение можете да съберете съседите и да намерите място за е [...]

Безсънието уврежда мозъка

Неделя, 10 Април 2016 / Хранене и Здраве
  По-голямата част от хората не си доспиват. До какво води това?   Преди време чувството ми за справедливост беше силно накърнено заради тежки отношения в службата, отделно бяха ежедневните нерви, неудовлетворението от работата и чисто физическата умора в някои особено натоварени [...]