Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Последното шоу на Слави

Четвъртък, 23 Юни 2022 / Общество
175

Завесата падна, а с нея паднаха и маските на актьорите

 

„Време е за шоу“ казваше Годжи по микрофона малко преди Слави Трифонов да слезе по стълбите и балетът да затанцува под звуците на бенда. Дълги години си имахме развлекателно предаване, което си пускахме преди да заспим и да влезем в утрешния ден.

В продължение на десетилетия Слави Трифонов бе един изключително успешен шоумен. Това, което той направи за всички тези години и до днес няма аналог в нашия телевизионен ефир. В екипа му бяха брилянтни сценаристи, изключителни музиканти, както и едни от най-силните актьори в България. Всяка делнична вечер забавляваше хората, осмиваше политиците и играеше ролята на народен трибун, който не е с никого, а заема страната на народа. Постепенно Слави си изгради образ на отдаден родолюбец, който винаги защитава българското и българите. На екрана Дългия беше силната фигура, която дава и взима. Той даваше гласност на младите ни надежди, организираше конкурси, раздаваше ферарита и хамъри. На дивана му сядаха едни от най-популярните българи, а също и знаменитости от чужбина. В студиото му видяхме и подкрепената от него за президент Меглена Кунева. Слави пълнеше стадиони по страната и изнасяше изключителни концерти, излизайки с мотори и черни дрехи. Слави имаше образа на силния бащица, който сме си избирали за водач безброй пъти.

Дълги години актьорите му правиха скечове, превъплъщавайки се в образите на Борисов, Цветанов, Цачева и други фигури от ГЕРБ. Слушахме критиката му, смеехме се и може би в някаква степен намирахме утеха за собствената си неспособност да махнем Борисов. В един щастлив момент се оказа, че Бойко Борисов ще гостува на Слави Трифонов. Последният ни подготви за силно предаване, в което едва ли не щеше да му се случи случка на Баце. Вместо това видяхме един едночасов цирк, един мек водещ, който не зададе нито един неудобен въпрос и един премиер, който си извади пищов, от който да чете и да си довърши спокойно предаването.

Помня как едно време, когато още бях дете, Слави и бендът му бяха на протестен концерт-митинг пред фестивалния комплекс във Варна. По Виденово време тълпата викаше „кой не скача е червен“. Имаше една силна енергия тогава. Хората го гледаха с възхита и надежда. А бяха едни доста по-черни времена. Разказвам това с тъга, защото правя аналогия и с протестите от 2020 г. Помня как сценаристите му изпяха песните „Мутри сбогом“ и „Борисов чао“. Слави нито веднъж не дойде на протестите при нас, но сценаристите, неговите поддръжници и репортери бяха там. От 7/8 TV каниха различни лица на протеста, в това число дори и мен, за да говорят тогава, когато имаше най-голяма нужда.

Нито веднъж не си позволих да говоря остро срещу ИТН. Реших, че е по-умно да се прояви дипломатичност в името на общата кауза вместо да си вадим очите един на друг. Освен това имам приятели, които са техни симпатизанти, и считам за доста свестни и кадърни хора. Не обичам да слагам под общ знаменател. Не говорих срещу тях, когато нарекоха баща ми и другите от политическата група на ИСМВ „предатели“, защото не ги подкрепиха за спуснатия в 6 без 10 кабинет. Не говорих, когато Тошко Йорданов пишеше невменяеми туитове за Хаджигенов и други от политическата група. Не говорих, когато много хора ме убеждаваха, че Слави е продукт на ДПС. Това са същите хора, с които ходихме да преговаряме за общо явяване, но отказаха. Същите, които използваха слогани като „Силата е в истината“ и „Време е за друго“. Слави Трифонов многократно каза, че никога няма да се коалира с ГЕРБ. Тошко Йорданов нарече Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание „Джипко Бибитков“. Същият той каза през април 2021 г.: „Който гласува каквото и да е с ГЕРБ, е предател към гражданското общество.“ Ами този ден дойде. Днес останалите депутати в ПГ на ИТН гласуваха заедно с ГЕРБ, ДПС и Възраждане, за да падне правителството, което при всичките си несъвършенства, крамоли, разноцветност, бавене, неопитност и прочее кусури бе за предпочитане пред 12 г. диктатура на ГЕРБ и ДПС. Чуваха се различни мнения, имаше дебат, парламентът беше жив. И сега се връщаме обратно към политическата криза, защото не ни стигаха пандемия, война, бежанци и инфлация.

Днес гледахме последния епизод на Шоуто на Слави. Последната актьорска вечер. Завесата падна, а с нея паднаха и маските на актьорите. Падна и правителството. Преди гостите стояха на дивана на Слави. Сега той самият зае дивана и от водещ се превърна в гост на чуждо шоу за развлечение на онези срещу които уж се бореше.

 

Текстът е публикуван във Facebook профила на автора

 

Хиляди излязоха на протест в защита на демокрацията

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

правителство, вот на недоверие, Слави Трифонов

StreetInside

Хокинг доказва съществуването на паралелни вселени

Понеделник, 19 Март 2018 / На предела
Британският астрофизик е предал своето последно научно изследване само две седмици преди да почине   В последния си научен труд Стивън Хокинг полага теоретичната основа за откриване на съществуването на паралелни вселени, пише Business Insider. В текста той описва и как Вселената щ [...]

Фондация Карол знание ще подкрепя българската наука

Четвъртък, 01 Февуари 2018 / Кариера
  Организацията отпуска годишни стипендии в подкрепа работата на български изследователи   Финансовата група „Карол“ стартира фондация в подкрепа на българската наука. Карол знание ще подпомага български научни проекти с практическо приложение и талантливи млади учени [...]