Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Хиляди излязоха на протест в защита на демокрацията

Понеделник, 20 Юни 2022 / Общество
273
  • сн. Кремена Кунева, Facebook

И днес граждани излязоха пред парламента, за да заявят, че не искат връщане на старите партии във властта

 

11 протеста покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков се очакват да се проведат само в София. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна - срещу него.

В понеделник в София отново се проведоха протести в защита на кабинета. Пред сградата на парламента се сляха два митинга, които блокираха и движението на автомобили.

Отстраненият с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ председател на парламента Никола Минчев беше посрещнат с аплодисменти.

Премиерът Кирил Петков, придружен от съпругата си, се присъедини към протестиращите пред НС и им благодари за подкрепата.

Петков покани при себе си министрите Даниел Лорер и Николай Събев и подалият оставка спортен министър Радостин Василев, който заяви "могат да ни убият, но не могат да ни спрат", цитира БНР.

Самият Петков благодари за подкрепата и каза, че хората, събрали се пред НС, са дали тласък и вяра на кабинета. Той заяви, че ще продължи да звъни на депутати, за да ги убеди да гласуват по съвест и за промяната.

"Независимо какво ще се случи в сряда, след това ще има още 7 дни, когато дойде мандата при нас. След тези седем дни, надявам се, че ще стигнем до 121 независими депутата. Ако не стигнем, отиваме избори не ни е страх. Едно нещо, което съм обещал и сме обещали всички заедно - че няма да си накърним принципите и няма да направим сделка с никого", каза премиерът.

Петков покани на трибуната и Никола Минчев, когото определи като "новият герой" - единственият успял да обедини ГЕРБ, ДПС ИТН, и "Възраждане" заедно. Минчев каза: "Това, което правим, ще продължаваме да правим, знаейки, че сте зад нас, че ни подкрепяте".

По-късно Петков беше изпратен с аплодисменти от събралите се.
Република Северна Македония не е истинската причина за разрива в коалицията, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Министърът на транспорта Николай Събев каза, че във вторник по време на дебатите по искания вот на недоверие към кабинета ще представят факти за свършеното през първите 6 месеца от мандата.

"Вероятността е 60 към 40 да мине. Имаме план B, C, D. Всъщност няма да спрем промяната! Депутатите, които искат да живеят в една нормална държава, при тях родолюбието ще надделее и те ще решат, че е по-важно развитието сега, да не се връщаме години назад и започваме отначало", каза Събев, цитиран от Националното радио.

 

„Войната за границата“ ли разклати кабинета?

Очаквания за 2022-ра: Шест потенциални кризи в България

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, парламент, правителство, Продължаваме промяната

Street of Hope

Наръчник за спокойни деца

Неделя, 18 Април 2021 / Родители
Как да помогнем на децата да останат спокойни в бурните моменти   Родителството е нещо невероятно. Но има моменти, през които сякаш не ни се струва точно така. По-трудните ситуации провокират във всеки човек напълно различни ответни реакции. Когато преживяваме яд (дори ярост), [...]

Учителите: Вдъхновители или... звероукротители

Сряда, 24 Май 2017 / В клас
„Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже како люди мислите, наш он покой. Ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.   Аз зная буквите и знанието ми дава по-добър живот. Това е смисълът на празника на [...]