Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Хиляди излязоха на протест в защита на демокрацията

Понеделник, 20 Юни 2022 / Общество
98
  • сн. Кремена Кунева, Facebook

И днес граждани излязоха пред парламента, за да заявят, че не искат връщане на старите партии във властта

 

11 протеста покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков се очакват да се проведат само в София. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна - срещу него.

В понеделник в София отново се проведоха протести в защита на кабинета. Пред сградата на парламента се сляха два митинга, които блокираха и движението на автомобили.

Отстраненият с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ председател на парламента Никола Минчев беше посрещнат с аплодисменти.

Премиерът Кирил Петков, придружен от съпругата си, се присъедини към протестиращите пред НС и им благодари за подкрепата.

Петков покани при себе си министрите Даниел Лорер и Николай Събев и подалият оставка спортен министър Радостин Василев, който заяви "могат да ни убият, но не могат да ни спрат", цитира БНР.

Самият Петков благодари за подкрепата и каза, че хората, събрали се пред НС, са дали тласък и вяра на кабинета. Той заяви, че ще продължи да звъни на депутати, за да ги убеди да гласуват по съвест и за промяната.

"Независимо какво ще се случи в сряда, след това ще има още 7 дни, когато дойде мандата при нас. След тези седем дни, надявам се, че ще стигнем до 121 независими депутата. Ако не стигнем, отиваме избори не ни е страх. Едно нещо, което съм обещал и сме обещали всички заедно - че няма да си накърним принципите и няма да направим сделка с никого", каза премиерът.

Петков покани на трибуната и Никола Минчев, когото определи като "новият герой" - единственият успял да обедини ГЕРБ, ДПС ИТН, и "Възраждане" заедно. Минчев каза: "Това, което правим, ще продължаваме да правим, знаейки, че сте зад нас, че ни подкрепяте".

По-късно Петков беше изпратен с аплодисменти от събралите се.
Република Северна Македония не е истинската причина за разрива в коалицията, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Министърът на транспорта Николай Събев каза, че във вторник по време на дебатите по искания вот на недоверие към кабинета ще представят факти за свършеното през първите 6 месеца от мандата.

"Вероятността е 60 към 40 да мине. Имаме план B, C, D. Всъщност няма да спрем промяната! Депутатите, които искат да живеят в една нормална държава, при тях родолюбието ще надделее и те ще решат, че е по-важно развитието сега, да не се връщаме години назад и започваме отначало", каза Събев, цитиран от Националното радио.

 

„Войната за границата“ ли разклати кабинета?

Очаквания за 2022-ра: Шест потенциални кризи в България

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

протест, парламент, правителство, Продължаваме промяната

StreetInside

Практически уроци по щастие

Събота, 30 Април 2016 / Към себе си
      Няколко прости съвета, които понякога не са толкова лесни за изпълнение     За него са правени филми, писани са книги, правени са научни изследвания, а много страни са отделяли средства за него – това е единственото нещо, което всички ние искаме...Не, [...]

Как всичко може да се промени за един миг

Понеделник, 04 Юни 2018 / Към себе си
Три неща, които Рик Елиас осъзнава докато самолетът му се разбива    Представете си, че имате шанса да погледнете смъртта в лицето, а след това само за няколко минути да се отдалечите с едно променящо живота ви преживяване. Историята на Рик Елиас, пътникът на седалката 1D на полет [...]