Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

С шлем или с маска на дискотека?

Понеделник, 22 Юни 2020 / Общество
338
  • Thazin May on Facebook

Властта обяви, че затяга контрола върху противоепидемичните мерки, дали ще помогне?

 

След като при над 100 установени случая на COVID-19 дневно правителството и щаба ни успокоиха, че заразата е отслабила силата си,  в по-спокойния откъм статистика понеделник здравните власти все пак убедиха правителството, че затягане на мерките е необходимо. И ни върнаха задължението да носим маска, шалове и шлемове на закрито. Иначе баровете и дискотеките, където дистанция на практика не може да се спазва, остават отворени, а градският транспорт, в който маските и досега бяха задължителни, остава без климатици в горещините. Така без въвеждане на „извънредни тежки мерки“ властта се обърна към българските граждани за по-стриктно спазване на действащите, за да няма по-високо разпространение на вируса.

Само уточняваме, че когато заразата влезе у нас, на ден се тестваха по 100-200 до 500 души и се откриваха по 20-30 инфектирани. Сега, във връзка с различни огнища, на ден се правят по над 2000 теста и се откриват по около 100 инфектирани. В неделния почивен ден са направени само 566 теста, затова и вероятно новооткритите заразени са само 33. Което не е малко. И не е добре. Но, да се върнем на мерките.

Кирил Ананиев съобщи, че с Националния оперативен щаб, с РЗИ, с кмета на София и с министър-председателя са решили да засилят контрола по спазване на епидемичните мерки.

Според новата заповед на министъра на здравеопазването мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани при посещаемост до 50% от капацитета на съответната зала като задължително се носят маски, шлемове или други предпазни средства. Това се отнася за кина, театри, дискотеки и др. То и досега така си беше.

Представете си сега как в някоя от очакваните горещи летни вечери отивате на дискотека с маска или шалче, от което само очите ви се виждат. Само с шлем има някаква вероятност да не ви се размаже грима, ако сте жена. Мъжете може и да нямат такъв проблем, но пък със сигурност ще предпочетат да си пият бирата на балкона вкъщи, където няма да е задължително да са маскирани.

Всъщност, от обясненията не се разбра, но очевидно задължението за шлем, маска и шалче е, както и досега, остава за персонала на заведенията. От което пък възниква въпроса какво точно се променя със затягането на мерките, които и сега са си същите, но никой вече не ги спазва? А иначе, я се опитайте да влезете в банка без маска и дезинфектант – спазват си се мерките, въпросът е къде и как се контролира.

На въпроса къде се заразяват столичани, директорът на РЗИ –София д-р Данчо Пенчев каза: Там, където не се спазват мерките. „Определено има семейна огнищност, нямаме все още дифузно разпространение и се надяваме да нямаме такова през летния сезон “, посочи той.

Иначе, кметът на София Йорданка Фандъкова също заяви, че обмисляла да върне маските на закрито. Аз пак да попитам – в дискотеките, баровете и моловете, където дистанцията не е винаги възможна, кой точно ще следи маскирани ли са клиентите? И ако ще са задължително маскирани, какво и как ще консумират? А ако за тях няма да е задължително, тогава какво точно се връща? Или може би проверяващите ще следят дали детските учителки си носят шлемовете? Или ще влизат по офисите на фирмите да видят кой как се е маскирал пред компютъра?

Разбрахме още, че в градския транспорт щели да следят по-стриктно за носенето на маски. От лични наблюдения мога да споделя, че точно там хората си ги носят, не им се плащат 300 лева глоба, дори се възползват от ситуацията да пътуват гратис...

 

Вижте още:

Строгите мерки остават поне до края на юни

Какво се променя след края на извънредното положение?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

маски, противоепидемични мерки, коронавирус, Covid

Street of Hope

Моля, не помагайте на децата ми

Четвъртък, 16 Март 2017 / Родители
“Аз не си седя тук, на цели 5 метра от децата ми, защото прекалено много ме мързи да стана и да им помогна да изкачат стълбата …”   Към другите родители в парка: “Скъпи родители, Моля, не изкачвайте дъщерите ми до върха на стълбата, особено след като сте [...]

Как да се държим, когато детето е болно?

Сряда, 27 Май 2020 / Родители
Усещането за близост подсилва имунитета, но понякога децата спекулират   Психолозите твърдят, че при някои деца разболяването е неосъзнат механизъм за получаване на внимание и нежност от страна на родителите, ако по принцип на детето му е липсвала в ежедневието. Ако това е така, родител [...]