Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спират строежа на „Струма“ заради древен град

Събота, 05 Май 2018 / Общество
329
  • сн. МРРБ
  • сн. МРРБ
  • сн. МРРБ
1 / 3

Кабинетът ще отпусне и 100 хил. лева за разкопките на Хераклея Синтика

 

Строителството на магистрала „Струма“ в участъка от Благоевград до Крупник ще бъде спряно заради археологическите разкопки до село Покровник. Това става ясно след като премиерът Бойко Борисов посети обекта заедно с министрите на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на културата Боил Банов.

Борисов даде срок от 2 месеца да се намери решение за трасето на магистрала „Струма“ в района, където бяха открити останки от древният град Скаптопара – предшественикът на Благоевград.

Селището,което беше открито след като започна строежа на магистралата, е от 3 век, в района са разкрити основите на жилищни сгради, погребални камери, баня и храм, намерени са керамика, монети и др., както и 57 скелета.

Целта е да се запазят останките, като в същото време магистралата да бъде завършена в срок, така че да не се изгубят европейските средства за проекта.

Вариантите за изместване на магистралата са два. При единия трасето може да слезе в опасна близост до река Струма. При другия е възможно строителството отново да навлезе в границите на древния град, тъй като останките са разположени на голяма площ.

"Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме", смята премиерът Борисов.

На обекта присъстваха протестиращи граждани, които искат запазване на археологическите разкопки, консервация и експониране на селището на мястото, на което е открито. „От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", отговори им Борисов.

Бойко Борисов напомни, че при ново трасе сигурно ще трябват и нови отчуждителни процедури и пари за тях. По думите му до момента за отчуждаване при строителството на „Струма” са платени над 20 млн. лв.

В четвъртък представители на Инициативния комитет на протестиращите в защита на находките ще имат нова среща с премиера Борисов.

По-късно премиерът посети и древния град Хелаклея Синтика – Градът на македонските царе. Той обеща, че правителството ще отпусне 100 хил. лева за продължаване на разкопките на обекта, който се намира близо до местността Рупите.

Смята се, че Хераклея Синтика е била столица на Средна Струма. Разкопките започват през 2007 г. Откритите до този момент находки са превърнали античния град в привлекателна туристическа дестинация. Реставрирането на обекта ще помогне за разширяване на интереса към региона, в който традиционната дейност е свързана със селското стопанство.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магистрала Струма, Благоевград, Скаптопара, археология, разкопки, Бойко Борисов

Street of Hope

Учителските заплати растат с 15% от септември

Неделя, 07 Май 2017 / В клас
Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев   Учителските заплати ще бъдат увеличени с 15 процента от 1 септември, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БНР. След като при встъпването си в длъжност финансовият министър Владислав Горанов обяви, че [...]

Какво е да си Монтесори родител

Сряда, 24 Август 2016 / Родители
Този подход означава да оставите децата да открият своя път на развитие и да ги следвате с много търпение, разказва Пилар Бюлей    Пилар, разкажи ни малко за себе си.   В момента съм по майчинство и отглеждам 4-годишно момченце и момиче на 1 година и съм готова да се въ [...]