Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Средната заплата закова 1000 лева

Понеделник, 15 Май 2017 / Общество
447
  • Най-голямо увеличение отбелязват заплатите в сектора на административните дейности

За година възнагражденията в частния сектор се увеличават с близо 10 на сто

 


През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата e 1006 лева и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. с 1,6 на сто, показват данните на Националният статистически институт. Най-голямо е увеличението в административните дейности – с 6,8 на сто, в сферата на недвижимите имоти – 5,5% и в търговията – с 4,7%. 

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2017 г. е 995 лв., за февруари - 987 лв., и за март - 1036 лева. 
През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 9,1 на сто спрямо първото тримесечие на 2016 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Професионални дейности и научни изследвания" - с 13,4 на сто, "Операции с недвижими имоти" - с 12,6 на сто, и "Административни и спомагателни дейности" - с 12,5 на сто.

 

Добре и недобре платени

 

Най-високи са заплатите в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения" – средно 2347 лева, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1701 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 1687 лева.
Най-ниско платени остават наетите в хотелиерство и ресторантьорство - 611 лева и строителство - 742 лева.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2017 г. в обществения сектор нараства със 7,3 на сто, а в частния - с 9,7 на сто.

 

250 хиляди безработни

 

В същото време официално регистрираната безработица продължава да намалява - през април тя е 7,6%, като за година намалението е с 1,7 на сто, съобщиха от Агенцията по заетостта. 

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда през април е 249 464. Той намалява с 12 307 спрямо предходния месец, а в сравнение с април 2016 г. броят им съществено се свива – с 55 698 лица или 18,3% по-малко. Над 80% от обявените в бюрата по труда места са в частни компании, като най-голямо е търсенето на работници в сферите с най-ниски заплати - строителство, недвижими имоти и преработваща промишленост. 

 

Какво се търси

 

Най-много са обявените места за професиите, свързани с предоставяне на персонални услуги на населението като сервитьори, бармани, камериери, администратори в хотели, спасители, охранители и отговорници на търговски обекти. Следват операторите на машини в преработвателната промишленост като шивачи, кроячи, гладачи, квалифицирани работници в промишлеността - заварчици, шлосери, стругари, общи работници в строителството, продавачи и касиери в търговията, шофьори, монтажници, общи работници в промишлеността. От специалистите с висше образование най-търсени са учителите и преподавателите, следват инженерите, медиците и стопанските специалисти.

 

 

 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

средна заплата, НСИ, възнаграджения

Street of Art

Цветя от пластмаса

Сряда, 10 Януари 2018 / Стил
  Изкуството може да впечатлява по много начини. Като например тези цветя от стари пластмасови бутилки, които приличат на истински бижута. Може би неслучайно повечето от примерите долу са от Япония, където цветята са на почит, а икебаната е традиция. Но освен красиви и очевидно изкусно и [...]

Как да спестим място в дома...и не само

Неделя, 31 Юли 2016 / Стил
Няколко интересни идеи, с които не само да спестите място, но и да придадете собствен стил на дома си      Перфектна идея, ако имате повече деца.   Creative Ideas    Легло на втория етаж винаги пести място. Но не винаги отдолу има романтичен кът.   [...]