Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Средната заплата закова 1000 лева

Понеделник, 15 Май 2017 / Общество
479
  • Най-голямо увеличение отбелязват заплатите в сектора на административните дейности

За година възнагражденията в частния сектор се увеличават с близо 10 на сто

 


През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата e 1006 лева и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. с 1,6 на сто, показват данните на Националният статистически институт. Най-голямо е увеличението в административните дейности – с 6,8 на сто, в сферата на недвижимите имоти – 5,5% и в търговията – с 4,7%. 

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2017 г. е 995 лв., за февруари - 987 лв., и за март - 1036 лева. 
През първото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 9,1 на сто спрямо първото тримесечие на 2016 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Професионални дейности и научни изследвания" - с 13,4 на сто, "Операции с недвижими имоти" - с 12,6 на сто, и "Административни и спомагателни дейности" - с 12,5 на сто.

 

Добре и недобре платени

 

Най-високи са заплатите в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения" – средно 2347 лева, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1701 лева, "Финансови и застрахователни дейности" - 1687 лева.
Най-ниско платени остават наетите в хотелиерство и ресторантьорство - 611 лева и строителство - 742 лева.
Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2017 г. в обществения сектор нараства със 7,3 на сто, а в частния - с 9,7 на сто.

 

250 хиляди безработни

 

В същото време официално регистрираната безработица продължава да намалява - през април тя е 7,6%, като за година намалението е с 1,7 на сто, съобщиха от Агенцията по заетостта. 

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда през април е 249 464. Той намалява с 12 307 спрямо предходния месец, а в сравнение с април 2016 г. броят им съществено се свива – с 55 698 лица или 18,3% по-малко. Над 80% от обявените в бюрата по труда места са в частни компании, като най-голямо е търсенето на работници в сферите с най-ниски заплати - строителство, недвижими имоти и преработваща промишленост. 

 

Какво се търси

 

Най-много са обявените места за професиите, свързани с предоставяне на персонални услуги на населението като сервитьори, бармани, камериери, администратори в хотели, спасители, охранители и отговорници на търговски обекти. Следват операторите на машини в преработвателната промишленост като шивачи, кроячи, гладачи, квалифицирани работници в промишлеността - заварчици, шлосери, стругари, общи работници в строителството, продавачи и касиери в търговията, шофьори, монтажници, общи работници в промишлеността. От специалистите с висше образование най-търсени са учителите и преподавателите, следват инженерите, медиците и стопанските специалисти.

 

 

 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

средна заплата, НСИ, възнаграджения

StreetView

Красиви плажове

Събота, 01 Юли 2017 / Места
За какво да мечтае човек на 1 юли? Лято, море и някои от най-впечатляващите плажни ивици   Ще ви потопим в морска красота, за да помечтаем заедно. Представяме пет от най – красивите плажове в света.     Остров Тикехау, Френска Полинезия   Красотата на к [...]

Светещи гъби и зелени релси на площад „Света Неделя“

Събота, 30 Ноември 2019 / Места
Площадът ще бъде обновен по проект на студио "Фуксас"   Светещи гъби, фонтани, зелени релси и нови дървета в центъра на София - така би трябвало да изглежда знаковия за столицата площад "Света Неделя" след реконструкцията, която започва догодина.   След няколко провалени конк [...]