Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лекарствата срещу хиперактивност може да имат ефект върху поколението

Неделя, 13 Юни 2021 / Хранене и Здраве
737
  • unsplash.com

Това е показало изследване с риби, поставени под влияние на определени препарати

 

Изследователи от Университета в Торонто и Държавния Университет във Флорида открили, че моделите на поведение, които се повлияват от активната съставка MPH в стимуланти като Ritalin и Concerta (използвани за лечение на Синдром на дефицит на внимание и хиперактивност), могат да се предават на следващите няколко поколения.

Учените използвали определен вид риби в изследването и установили, че предаването на промените в поведението на следващи поколения се случват само при мъжките екземпляри, на които била дадена съставката MPH, но не и при женските.

Какво представлявало самото изследване?

На едномесечни риби от вида гупа била давана MPH чрез поставяне на съставката във водата, в която те живеели. Това продължило през цялото време, докато рибите преминат през периода на съзряване и станат възрастни екземпляри. След това учените сравнявали тяхното поведение с това на контролна група (риби, които не са живели във вода третирана със съставката на лекарството Ritalin). Когато двете групи риби били поставени в нова среда, тези, които са поемали MPH чрез водата, били много по-непредпазливи отколкото рибите от контролната група.

Мъжките риби, третирани с Ritalin, показали много по-ниска способност за инхибиторен контрол отколкото се очаквало за обичайното поведение на тези риби в нова среда. Обикновено, рибите гупа реагират със „замръзване” в непозната територия, за да имат време да оценят нивото на безопасност на средата и да се огледат за хищници.

В следващия етап от изследването, учените произвели три поколения от тези мъжки риби, които били третирани с Ritalin, за да могат да изследват евентуален ефект на лекарството върху потомството. Оказало се, че поведението на следващите три поколения било много подобно на мъжките риби третирани с Ritalin. Това дало основание на изследователите да смятат, че съставката в Ritalin има потенциала да причинява промени, които персистират в няколко следващи поколения.

Учените поясняват, че най-вероятно поведенческите промени се предават чрез негенетични модификации на семенната течност на мъжките риби в резултат от третирането с лекарството. Не е възможно измененията в поведението на потомството да са заучен модел от рибите-бащи, тъй като мъжките екземпляри на рибите гупа не участват в отглеждането на новото поколение.

Съществуват и изследвания с гризачи третирани с Ritalin, които потвърждават предаването на ефектите на лекарството на следващите поколения.

Изследователят Де Серано споделя:

„Бях изненадан да науча, че няма изследвания, които проучват дали популярно лекарство като Ritalin, което често се предписва на момчета със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, всъщност засяга и потомството на тези момчета.“

Ниските нива на предпазливост и способност за инхибиторен контрол се свързват с по-рисково поведение на хората в нова среда – като употребата на наркотици.

Учените все пак поясняват, че са необходими още изследвания, за да се установи механизма, по който се случват тези изменения в поведението на следващите поколения. За целта е нужно да се извършат дългосрочни проучвания на момчета, които са взимали Ritalin и дали тяхното поколение е засегнато от ефекта на лекарството.

Източник: neuro-therapy.eu

 

Вижте още:

Как работи мозъкът на хиперактивните деца и аутистите?

Одобриха устройство за лечение на хиперактивност

Разликата между гневен изблик и нервен срив





White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

СХДВ, хиперактивност, дефицит на вниманието, лекарства, деца, изследване





StreetInside

Как мислят успешните хора

Сряда, 29 Юни 2016 / Кариера
"Оптимизмът е вярата, която води до постижение. Нищо не може да се направи без надежда и увереност. " Хелън Келър     Как може някои хора да постигнт целите си, очевидно без никаква борба, и в същото време да имат спокойна усмивка на лицето си? Замисляли ли сте за това? Изглежда, [...]

Услуга с кауза

Понеделник, 03 Април 2017 / Кариера
Компания за подбор на служители си е поставила за цел да отвори пазара на труда за хора с увреждания   Хората с увреждания често са нежелани от работодателите, въпреки че в много случаи са по-старателни и прецизни работници от останалите служители. В много случаи обаче работното и [...]