Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да се справим със злобните шеги

Събота, 07 Май 2022 / Към себе си
396
  • gratisography.com

Няколко начина за обезоръжаване на авторите на подли коментари

 

Онзи ден се разхождах с една приятелка и тя се обърна към мен и каза „Боже, ти си направила истинска бъркотия на лицето си!“.

Кожата ми винаги е била проблемна. Страдам от акне от 13-годишна възраст и дори в зряла възраст, проблемите продължават. Тъй като винаги съм полагала огромни усилия, този коментар ме разстрои.

В първия момент бях твърде шокирана, за да кажа каквото и да било.

Когато най-накрая успях да проговоря, й казах, че истински ме е разстроила. А тя обясни, че само се е шегувала. Всичко, което можех да промърморя, беше „Наистина ме разстрои“ и да се отдалеча.

 

Ако ви се е налагало да се справяте с подли шеги, ще разберете точно как се почувствах в този момент. Първо е шокът – дали този човек наистина е казал това, което сме чули. Имаше ли наистина предвид това, което казва? Нарочно ли го направи? Просто от невежество ли се случи? Трябва ли да реагирам?

Проблемът е, че докато тези мисли препускат в главата ви, моментът да отговорите отминава. Но все пак, какво да отговорим на хора, които си позволяват да се шегуват така с нас? А трябва да отговорим, за да не позволим на тези хора да използват извинението, че просто са се шегували с чувствата ни и да продължат да го правят и занапред.

 

Преди да отговорим обаче, е добре да помислим:

Човекът искаше ли да ни нарани или е просто е несъобразителен?
Колко ни притеснява този коментар? Вбесява ли ни или можем просто да го подминем?
Беше ли този коментар насочен лично към нас?
Колко добре познавате този човек? За първи път ли се срещате или сте приятели?
Налага ли се конфронтация?

 

Ето какво можем да направим в подобна ситуация.

Игнорирайте ги, не се смейте


Игнорирането на казаното или да не се засмеете на подлата шега може да бъде ефективна техника, особено ако всички останали се смеят. Мълчанието е мощен инструмент, защото връща тежестта върху автора на шегата.

Помолете го да повтори думите си


Да помолиш някого да повтори казаното също е ефективен начин за противопоставяне. Вие не казвате, че сте съгласни или несъгласни с казаното от тях. Призивът към човека да повтори подла или обидна шега отнема силата му. И понякога е достатъчно, за да го накара да замълчи.

 

Поискайте обяснение

 

Това върши добра работа, когато се сблъскате със сексистки, расистки или хомофобски шеги. Преди време имах мениджър, който непрекъснато правеше сексистки забележки за мен пред клиенти. От типа: „Тя би станала наистина добра стриптийзьорка“. Като поискате обяснение за това, вие поставяте автора на шегата в неудобната позиция да обясни думите си. Не забравяйте, че не сте длъжни да се смеете на шегата, за да накарате този човек да се почувства по-добре. А още по-добре е да отвърнете със сарказъм.


Покажете изненада


Ако сте сред други хора, доста често най-добрият начин да се справите със злобните шеги е да се държите изненадано. Във вашия свят хората не казват такива неща. По този начин привличате вниманието към човека, без да се сблъсквате директно с него. Да се надяваме, че ще разбере съобщението и ще млъкне. Ако не, преминете към следващата стъпка – потърсете съпричастност. Ако една подла шега ви е засегнала, вероятно има подобен ефект и върху останалите. Можете да се огледате и да попитате защо някой би казал това.

Бъдете директни

 

Доста често причината хората да разказват подли вицове и да им се размине е, че никой не иска конфронтация. Като общество сме учтиви и е по-лесно да се смеем на лош коментар, отколкото да го поставяме под въпрос. Ако се чувствате уверени, можете да кажете, че всъщност намирате изказването за наистина обидно или „Предпочитам да не разказваш такива вицове“, или пък „Наистина не харесвам вицове, които са расистки/сексистки/лични атаки“. В крайна сметка, да кажеш, че нещо е „просто шега“ не е извинение. Шегата е забавна и включваща. Подлите и гадни подмятания не са смешни.

 

Източник: learning-mind.com

 

Вижте още:

Какво прави хората нещастни?

Три начина, по които хората разрушават живота си

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

отношения, общуване, към себе си

Street of Hope

Майката възпитава момичето, но ако е в ролята на жената

Четвъртък, 09 Юни 2016 / Родители
Свръх любвеобилният „уикенд баща“ буквално може да убие женствеността в дъщеря си   Майката и бащата имат своите специфични роли за децата в семейството и те са различни, когато говорим за възпитанието на момчетата и момичетата. По принцип майката е тази, която дава нежност, [...]

Масово пенсиониране на учители

Понеделник, 25 Юли 2016 / В клас
Директори бързат да изпреварят увеличението на обезщетението от 1 август     Масовото пенсиониране на учители и директори създава хаос в училищата. Редица директори са бързали да пенсионират учители заради по-високите обезщетения от 1 август, сигнализираха читатели на "Сега". От с [...]