Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стив Ханке: България може да повтори гръцкия сценарий

Неделя, 16 Февуари 2020 / Общество
420

Страната ни трябва да запази собствената си валута, убеден е бащата на Валутния борд

 

България трябва да запази собствената си валута заедно с валутния борд, която й дава независимост и сигурност, че спестяванията на хората няма да загубят част от стойността си. При влизане в еврозоната има голяма вероятност у нас да се повтори гръцкия сценарий и да последва сериозна финансова криза. Това заяви в интервю в предаването „120 минути“ на bTV проф. Стив Ханке, професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ, известен у нас като „Баща на Валутния борд“. Според Ханке основният риск остава непредвидимостта от политическите решения, независимо от уверенията на кабинета и гласуваната законодателна промяна, според която страната ще влезе в еврозоната с фиксиран курс на лева и по никакъв друг начин.

„Системата на Валутния борд е по-добра и левът е по-добър, защото валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България. Те не могат да заемат пари от Централната банка, това е твърдо бюджетно ограничение.

Ето защо от 1997 г. насам се представя чудесно от фискална гледна точка. България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско. Това е едно предимство. Нямате проблема на Гърция. Помните ли Гърция? Те преминаха през огромен фискален проблем. Същото вероятно ще се случи в България, ако приемете еврото“, каза Ханке.

Той обясни, че сега България има суверенитет. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава. Вторият аспект на суверенитета е, че сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите.

Ханке изтъква аргумента, че в условията на борда финансовата стабилност се е запазила дори при срива на КТБ. Според него той дори трябва да обхване банковата система.

Стив Ханке каза още, че е разполагал с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на Петър Стоянов, докато е бил президент. Коментарът му дойде в отговор на въпрос как гледа на разпоредената от главния прокурор пълна проверка на приватизацията.

"След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен - корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях "Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса", а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства", спомни си Ханке. Той добави, че не знае какво е станало с документите, които е предоставил на Стоянов, като уточни, че най-добре е тези въпроси да бъдат насочени към него.

 

Вижте още:

Какво знаем и какво не знаем за еврозоната?

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Стив Ханке, еврозона, валутен борд, валутен механизъм, БНБ, финанси

StreetView

До края на асфалта

Събота, 02 Април 2016 / Приключения
В един предишен живот, в един друг свят, адресът ми завършваше на „… Монреал, Канада. Съпругата ми със сина ни току-що бяха заминали за България и беше време за моето хоби. С няколко познати от района на Мичиган се бяхме уговорили да видим колко далеч можем да стигнем на север в [...]

Местата, на които не е добре да се родиш мъж

Неделя, 18 Октомври 2020 / Места
В някои страни всичко решават жените   Свикнали сме с факта, че мъжът е глава на семейството, който отговаря за него. Но колкото и да е странно, има редица страни, в които жените са глава на семейството, а да се родиш мъж е голям провал и мъчение през целия ти живот. Рубриката "От друг [...]