Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Строеж на плажа Алепу – как се укрепва свлачище с къщи

Четвъртък, 24 Януари 2019 / Общество
167
  • Facebook

За изграждането на ваканционен комплекс има издадени документи, които според природозащитници са в нарушение на закона 

 

Строеж на плажа „Алепу“, една от малкото останали незастроени на пясъчни ивици на българското крайбрежие, предизвика остра реакция на граждани и природозащитни организации.

Преди няколко дни граждани съобщиха за нов строеж на брега на морето край Созопол. Пред bTV институциите обявиха, че строителството е законно, независимо че частният терен попада в две зони от "Натура 2000".

Теренът е придобит през 2007 г., като неговата площ е 20 декара. В Общия устройствен план на Созопол теренът е включен като урбанизирана територия. От РИОСВ - Бургас обясниха, че има процедирано инвестиционно намерение за изграждане на курортни комплекси, възложителите са три и обектът е разделен на два комплекса.

В резултат на създалото се напрежение от комплекса „Свети Тома“, който се намира близо до плажа, съобщиха, че всъщност чрез строителството на къщи се укрепва свлачище, което е активно от 2009 година.

„В името на истината и пълната прозрачност, Ви информираме, че в момента се укрепва свлачището преди комплекса, което е първи етап от курортен комплекс “Апепу Вилидж”. Същото е картирано като такова през 70-те години, регистрирано е като активно през февруари 2009 г., когато се активизира. Свлачището е с номер BGS 21.67800-03 в картата на свлачищата в България. Видно, през последните години, свлачището се активизира“, пише в официална позиция, публикувана във Facebook страницата на комплекса.

Инвеститорът в съществуващия комплекс „Свети Тома“ - компанията „Главболгарстрой“ уточнява, че имотът, в който е разположено свлачището, не е тяхна собственост и не могат да отговорят на въпросите за придобиването му.

„Поради необходимостта от укрепване на терена и с цел предотвратяване на корозия на пречиствателната станция (на комплекса), влязохме в договорни отношения със собствениците на имота за изграждане на ваканционен комплекс, като конструкцията на сградата ще спомогне за укрепване на терена. Предвид, че строителството е в свлачищен район имаме всички необходими разрешителни за извършване на геозащитни мерки и дейности“, обясняват от компанията. И уточняват, че извършваните в момента дейности са сложни и скъпи, а „решението да инвестираме в тях беше взето най-вече с оглед на безопасността на почиващите и нормалното функциониране на комплекс „Свети Тома““.

Посочва се също, че строителство по Черноморието е извършва през зимата, защото според нормативните разпоредби на страната строителството в крайбрежните зони е разрешено единствено извън активния туристически сезон, т.е. от октомври до април и че е по-добре пострадалият от свлачището път да се ремонтира преди лятото.
Междувременно от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и правителството.
„Това строителство се намира в две защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в границата на обекта от Рамсарската конвенция „Комплекс Ропотамо“.

Съгласно чл. 10 ал. 3 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в имота, в който се извършва строителството, е допустимо такова застрояване с височина до 7,5 м и озеленена площ минимум 70%, но отговорните институции са разрешили строеж с два пъти по-висока от позволената интензивност, озеленяване от 50% и височина 10 м. Всъщност на три метра от плажа те са допуснали строителството на шестетажни сгради със застроена площ - 1200 кв.м. и разгърната застроена площ - 7300 кв.м“, пишат природозащитниците.
Те настояват за проверка и спиране на строителството, което нарушава закона.

 

Вижте още:

Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня“?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Алепу, строителство, плаж, свлачище, Созопол, Свети Тома, природа, Натура 2000, защитена територия

StreetInside

Илън Мъск привлече $27 млн. за създаването на невронна гривна

Понеделник, 28 Август 2017 / Кариера
Neuralink работи върху създаването на миниатюрни чипове, които подобряват когнитивните способности на хората   Основаната от Илън Мъск млада компания Neuralink привлече $27 милиона инвестиции за създаването на „невронна гривна“, която може да съедини човека с компютъра. Върх [...]

Теории за реалността

Понеделник, 28 Ноември 2016 / На предела
10 умопомрачителни философии за Вселената, които ще ви накарат да се замислите     Реалността не е толкова очевидна и проста колкото ни се иска да мислим. Някои от нещата, които приемаме за истина и смятаме за важни, всъщност са изначално погрешни. Учените и философите са [...]