Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Студът е опасен и за животните

Сряда, 11 Януари 2017 / Общество
489
  • снимка: Веселина Атанасова
  • zoomania.org
1 / 2

Дори да не можете да приберете вкъщи измръзнало животно, можете да се обадите на някоя природозащитна организация

 

Ниските температури крият рискове и опасности не само за хората, но и за животните, предупреждават от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

Най-застрашени са онези от тях, които постоянно живеят навън - бездомните и дворните. Затова от организацията призовават да не подминаваме животно, което има нужда от помощ и ако не можем да го приберем, да потърсим природозащитна организация, която да се погрижи за него. 

"Всяко животно, изложено прекалено дълго време на ниска температура, е предразположено към хипотермия. Най-податливи са младите, най-възрастните и болните," обяснява директорът на фондацията д-р Марина Иванова, цитирана от news.bg.

Тя обясни, че още при първи признаци на хипотермия животното веднага трябва да получи първа помощ и да бъде прегледано от лекар.

Наблюдават се три стадия на хипотермия.

Леката хипотермия се характеризира с депресия, летаргия, сънливост, слабост, треперене, бледи лигавици, некоординирани движения и забавен пулс.

При средна хипотермия се наблюдават спазми на мускулатурата, забавяне на сърдечна дейност, забавен пулс, дишането става повърхностно, животното има неестествени движения и забавени рефлекси.

Тежката хипотермия може да бъде разпозната по бледите лигавици, спазмите на мускулите и на ставите, забавеното и повърхностно дишане, белодробеноток, намаляне на сърдечна дейност, понижаване на кръвното налягане и сърдечен арест, липса на рефлекси, разширени зеници, и дори кома.

Ветеринарните лекари на "Четири лапи" съветват и при най-малки съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение.

В зависимост от степента на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички.

Друг начин за затопляне е да се поставят бутилки с топла вода до тялото на животното. Те обаче не трябва да се допират директно до тялото, а да бъдат увити в хавлия или кърпа.

Ако състоянието на животното предполага тежка форма на измръзване, трябва да се потърси незабавно помощ от ветеринарен лекар.

В клиниката на "Четири лапи" в столичния квартал "Банкя" са готови да окажат първа помощ на бездомни или дворни животни дори с тежки измръзвания, които да бъдат подложени и на затопляща флуидна терапия.

Специалистите на организацията съветват, ако се грижите за дворно или бездомно животно, да му осигурите достъп до топло и закътано помещение, където да може да прекара най-студените части от денонощието. Важна за оцеляването в студа е и храната, която животните на улицата трудно намират сами. 

От "Четири лапи" обръщат внимание и на условията в някои от приютите в страната, в които животните са изложени на ниските температури и не получават адекватни медицински грижи.

"Повечето от тези приюти или не са регистрирани изобщо, или бяха регистрирани от Българска агенция по безопасност на храните в нарушение на действащите разпоредби", категорична е д-р Иванова.

По думите й там има системни нарушения, но агенцията все пак допуска дейността им да продължи. Така за пореден път пренебрегва задълженията си като контролен орган по Закона за защита на животните. Измъчването на животни, както и лошото и садистично отношение към тях от няколко години е част от Наказателния кодекс и се счита за наказуемо престъпление. Може да доведе до глоба до 5000 лв. и затвор до 5 години.

 

Вижте още:

Време с децата: Да нахраним птичките 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

животни, студ, Четири лапи, измръзване, бездомни кучета

Street of Hope

Проверки на качеството на образованието

Сряда, 07 Септември 2016 / В клас
Всяка година детските градини и училищата ще се самооценяват    На всеки пет години детските градини и училищата ще бъдат инспектирани за качеството на предоставяното образование. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за инспектирането, който е публикуван за о [...]

Страхът на майката на дете с аутизъм

Понеделник, 16 Юли 2018 / Родители
Какво ще стане, когато няма да ме има?   Най-големият страх на майката на дете с аутизъм е: Какво ще стане когато мен няма да ме има, защото докато съм аз активна, всичко е наред. Аз съм неговата закрила, мога да си позволя да му осигуря асистент, мога аз да съм му асистент. Аз съм не [...]