Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Три болници ще поемат спешните случаи на деца

Сряда, 27 Ноември 2019 / Общество
133
  • pixabay.com

Педиатрията няма да приема малки пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация

 

“Пирогов”, Национална кардиологична болница, известна като Трета градска и “Александровска” ще поемат спешния прием на деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация. Това съобщиха от здравното министерство в сряда, след като стана ясно, че специализираната детска болница в София спира да приема спешни интензивни пациенти до 5 януари. Изпълняващият в момента длъжността директор на болницата доц. Димитър Калайков информира с писмо столичните регионални здравна инспекция и здравна каса във вторник, че спира приема на деца в интензивното отделение заради липса на анестезиолози.

Двама от анестезиолозите напуснаха след смъртта на 3-годишното детенце, чиито родители посетиха три столични болници преди да бъде прието за лечение - първо в детската болница, а след това в "Пирогов". Аутопсията показа, че детето е починало от хеморагична пневмония, която се развива светкавично след вирусна инфекция и много често има фатален изход. Заради забавянето при приема на детето обаче след среща с родителите премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването на директорите на трите лечебни заведения. Лекарите от Националната педиатрична болница обаче отдавна алармират за проблемите в системата и недофинансирането на детското здраве. А държавата пое ангажимент да изгради специализирана болница за лечение на деца, като използва недовършена сграда в двора на "Александровска болница". 

Директорите на “Пирогов”, Национална кардиологична болница и “Александровска” са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София. Информиран е и Центърът за спешна помощ в София, като транспортът на деца ще се осъществява до болниците със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите, уверяват от здравното министерство.

 

Вижте още:

Детската болница няма да е готова в следващите 2 години

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

спешна помощ, деца, педиатрия, болници

StreetView

Пътуване до Бали: До Ява и обратно

Петък, 19 Август 2016 / Приключения
Знаех, че всеки остров в Индонезия е коренно различен, но на фона на Ява Бали изглеждаше като културната столица на Европа  Така или иначе, по време на целия престой в мен се бореха две основни неща - не мога съвсем да повярвам че сме тук, чувствам се доста чужда, като все едно нещо мно [...]

Момчиловци - за границите и българския дух

Неделя, 15 Май 2016 / Места
Родопското село получи признанието „Духовен и здравен център на туризма“   Решихме да разкажем за село Момчиловци по повод новината, че е получило признанието „Център на българския здравен и духовен туризъм“ (решението е след аргументиран положителен отговор от [...]