Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Три болници ще поемат спешните случаи на деца

Сряда, 27 Ноември 2019 / Общество
215
  • pixabay.com

Педиатрията няма да приема малки пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация

 

“Пирогов”, Национална кардиологична болница, известна като Трета градска и “Александровска” ще поемат спешния прием на деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация. Това съобщиха от здравното министерство в сряда, след като стана ясно, че специализираната детска болница в София спира да приема спешни интензивни пациенти до 5 януари. Изпълняващият в момента длъжността директор на болницата доц. Димитър Калайков информира с писмо столичните регионални здравна инспекция и здравна каса във вторник, че спира приема на деца в интензивното отделение заради липса на анестезиолози.

Двама от анестезиолозите напуснаха след смъртта на 3-годишното детенце, чиито родители посетиха три столични болници преди да бъде прието за лечение - първо в детската болница, а след това в "Пирогов". Аутопсията показа, че детето е починало от хеморагична пневмония, която се развива светкавично след вирусна инфекция и много често има фатален изход. Заради забавянето при приема на детето обаче след среща с родителите премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването на директорите на трите лечебни заведения. Лекарите от Националната педиатрична болница обаче отдавна алармират за проблемите в системата и недофинансирането на детското здраве. А държавата пое ангажимент да изгради специализирана болница за лечение на деца, като използва недовършена сграда в двора на "Александровска болница". 

Директорите на “Пирогов”, Национална кардиологична болница и “Александровска” са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София. Информиран е и Центърът за спешна помощ в София, като транспортът на деца ще се осъществява до болниците със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите, уверяват от здравното министерство.

 

Вижте още:

Детската болница няма да е готова в следващите 2 години

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

спешна помощ, деца, педиатрия, болници

Street of Hope

МОН пуска безплатни курсове по програмиране за ученици

Петък, 13 Октомври 2017 / В клас
Всички завършили тригодишното обучение ще получат професионалната квалификация "Приложен програмист"   Десетокласниците вече могат да кандидатстват за обучение по новата професия „Приложен програмист“ по Националната  програма „Обучение за ИТ кариера“. Реги [...]

Матурите ще се провеждат на три части

Понеделник, 01 Август 2016 / В клас
Държавните зрелостни изпити на предстоящата сесия през август-септември ще се проведат на модули, съобщиха в понеделник от образователното министерство   Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите. След изтича [...]