Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ускоряват ваксинацията срещу Covid-19

Петък, 19 Февуари 2021 / Общество
127
  • ГИС

Борисов разпореди да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират

 

Четвъртата фаза от кампанията за ваксинация срещу Covid-19, която трябваше да започне на 1 март, се изтегля напред, а при наличие на достатъчно ваксини на практика започва и последната пета фаза на ваксинация. На този етап ваксина ще бъде поставена на хората над 65 години и тези с хронични заболявания, които са пожелали да се ваксинират.

УМБАЛСМ „Пирогов“ съобщи, че поставя ваксини на всички, които попадат в четирите фази на ваксинацията. „Петте зони за имунизация в УМБАЛСМ "Пирогов" са в готовност да посрещнат всички, включително и възрастни хора на и над 65-години и лица с придружаващи хронични заболявания“, пишат от лечебното заведение.

До момента у нас ваксина срещу коронавирусна инфекция е поставена двукратно на 25 441 души, а общият брой на получилите първата доза е 90 514. Страната ни обаче е на последно място по темп на имунизация в целия Европейски съюз.

На заседание със здравните власти днес премиерът Бойко Борисов обяви, че едновременно с четвъртата ваза от ваксинационния план трябва да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу Covid-19.

Премиерът беше категоричен, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат имунизирани.

„Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави“, категоричен бе Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Днес пристигат още  57 600 дози от Оксфордската ваксина, като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната. „Следващата седмица очакваме нови 180 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 000 дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план“, обясни директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата стартира финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина – на компанията „Джонсън и Джонсън“.

 „Опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават, може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система“, смята главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

 

Вижте още:

Наблюденията на лекарите: Какви са симптомите на COVID-19?

Загадката SARS-CoV-2

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ваксинация, имунизация, коронавирус, COVID-19

Street of Hope

Колко опасен може да бъде Синият кит?

Вторник, 12 Септември 2017 / Родители
Според нас много, защото децата са лесни за манипулиране    Дали играта „Син кит“ съществува или не, все още се приема за недоказано безспорно. Но едва ли има някой, който се съмнява, че уязвимо по различни причини дете може да попадне на недоброжелатели в мрежата [...]

Всяка четвърта градина в София е препълнена

Събота, 10 Февуари 2018 / В клас
  От общината следели колко деца посещават яслите    В 48 детски градини от общо 194 в София броят на децата в групите надвишава позволения максимум - 18 деца в яслена група и до 23 в градинска (с възможно превишение с до 2 деца). Това става ясно от отговор на кмета на София [...]