
Съветите на са лекарите от "Пирогов"
Лекарите от „Пирогов“ публикуваха съвети за симптомите на коронавирус и как да се предпазим от него. Препоръките са насочени към работещите в болницата, но могат да бъдат ползвани за реално самонаблюдение от всеки човек. Симптомите, типични за коронавирусната инфекция, са разделени в няколко групи – ранни, леки, средно тежки и тежки. Още при първите симптоми човек трябва да уведоми началника си и да не ходи на работа до изясняване на причинителя на неразположението. Консултация с лекар по вътрешни болести и стриктно изпълнение на неговите препоръки, изследвания, режим на лечение и какви са правилата при домашно лечение.
Ранни симптоми
Конюнктивален дискомфорт – сълзене, напрежение и болка в очната мускулатура
Назофарингален дискомфорт- хрема, загуба на обоняние, заглъхване на ушите
Орофарингеален дискомфорт – промяна във вкусовите усещания до поява на променен вкус, умерено изразена болка в гърлото, промяна на гласа.
Леки симптоми
Спорадично главоболие, бързо повлияващо се от аналгетици
Разбитост и мускулни болки
Повишаване на температурата до 37,5°С без втрисане
Пренебрежимо безапетитие с променлив характер
Отпадналост
Средно тежки симптоми
Повишаване на температурата над 37,5°С със или без втрисане
Спорадична кашлица
Поява на задух при минимално физическо усилие
Чувствителна отпадналост, водеща до промяна на обичайния двигателен режим
Трайна загуба на обоняние и трайно безапетитие
Тежки симптоми
Тежки симптоми на коронавирусна инфекция са температура над 38°С с постоянен характер, със или без втрисане, трудно повлияваща се и за кратко време (за не повече от 2-3 часа), или неповлияваща се от антипиретици. Постоянна отпадналост. Упорита продължителна кашлица (включително “подкашляне” като проява на безсилие), със или без отхрачване. Гръдна болка с опасващ характер. Задух и в покой, посиняване на ноктите и устните, както и сърцебиене сънливост и унесеност.
Температура над 38°С
Постоянна отпадналост
Упорита кашлица
Гръдна болка, задух, сънливост
От Пирогов съветват още препоръчително в ежедневното меню да се включат 50-100 г сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период).Допустим е приемът на витамини и хранителни добавки, но след консултация с интернист.
Вижте още:
Над половината българи смятат, че COVID-19 е опасен, но е просто грип
Какво е важно да знаем, за да се предпазим от COVID-19?
COVID-19 при диабетиците
Covid-19 при децата