Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

COVID-19 при диабетиците

Понеделник, 18 Май 2020 / Хранене и Здраве
276
  • medscape.com

Отпадането на мерките увеличава рисковете за хората с диабет, предупреждава ендокринологът д-р Николай Ботушанов

 

Една от последните жертви на коронавируса беше 31-годишен мъж с диабет. Според лекарите този човек е можел да живее с хроничното заболяване, но срещата с COVID-19 е била фатална, защото е изострила състоянието му.

Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 отпадат постепенно, но рискът за пациентите със захарен  диабет изобщо не е отминал. Както стана ясно до момента, те са сред групите, които са най-уязвими  да прекарат заболяването тежко, смята началникът на отделението по ендокринология в пловдивската МБАЛ „Медлайн“ д-р Николай Ботушанов.

Опасността от зараза ще продължи дълго, а хората не бива да мислят, че всичко е отминало. Докато не се добие т.нар. стаден имунитет или не бъде открита ваксина, рискът си остава. Хронично болните в тези несигурни времена трябва стриктно да провеждат  предписаното им лечението под наблюдение от  личен лекар и при необходимост от ендокринолог, съветва лекарят.

Когато диабетиците развият вирусна инфекция, тя може да протече по-тежко и да бъде по-трудно лечима заради промените в имунната система,  множеството съпътстващи заболявания и наличните усложнения на  захарния диабет, посочи д-р Ботушанов.

При диабетиците рискът да получат  сериозни усложнения е значително по-голям, малка е вероятността някои от тях да изкарат инфекцията без симптоми и без да разберат. Обикновено болестта протича по-тежко и налага болнично лечение. На този етап няма установена терапия за това заболяване, което означава, че човек трябва да се пази, подчерта ендокринологът.

Затова с облекчаване на мерките, пациентите трябва да поемат лична отговорност за своето здраве. Според д-р Ботушанов в краткосрочен план рискът е много голям и неговата препоръка е контактите да се поддържат от разстояние. Освен това диабетиците трябва да спазват диетата си и да приемат редовно предписаните медикаменти. Повечето от тях могат да си мерят кръвната захар вкъщи, без да е необходимо да посещават лабораториите. Обучени са да си коригират стойностите на инсулина спрямо стойностите, както и какъв диетичен режим да спазват.

Доскоро проблем беше физическата активност, което безспорно влияе на диабета, но и тази забрана вече е в миналото, отбеляза д-р Ботушанов. Лична отговорност на всеки е къде ще отиде, с кого ще се срещне, какво ще докосва. Задължително е да вземе предпазни мерки – маска, ръкавици, дезинфектант, както и да спазва дистанция.

В момента екипът на Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ залага на комуникация от дистанция с пациентите си. Става дума за хора с временна декомпенсация в резултат на диетична грешка, стрес и липсата на физическа активност.

За новооткритите случаи срещата с ендокринолога е задължителна, но и много необходима, защото състоянието им се нуждае от незабавно лечение.

Острите усложнения на диабета също налагат физически преглед от специалист и преценка за болнично лечение. Приемът в стационара става при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Според д-р Ботушанов, по-голяма част от пациентите със захарен  диабет се отнасят с притеснение, но и с висока отговорност към рисковете.

 

Вижте още:

Между две злини: Никотинът срещу COVID-19

Covid-19 при децата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, диабет, здраве, рискове, имунитет

StreetBoard

Цензурата предполага мисловен процес

Неделя, 21 Юни 2020 / Общество
Кризата на идеи и ценности е много по - страшна и от мафията, и от корупцията, и от статуквото   Дали “окръжното”, спуснато до работещите в една телевизия е вярно или не - изобщо не ми се влиза в този разговор. За момента няма нищо, доказващо безспорна достоверност. Но не то [...]

Решение ли са затворените центрове за бежанци

Четвъртък, 01 Септември 2016 / Общество
  През центъра в Харманли досега са минали хиляди бежанци от различен произход и поне до този момент няма данни за повишаване на престъпността в града    Нелегалните мигранти и съмнителните кандидат-бежанци ще бъдат настанявани в центрове от затворен тип на Държавната аг [...]