Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В капана на бързите кредити

Вторник, 03 Май 2016 / Общество
1770
  • 16% от потребителите теглят нов заем, за да плащат стария

 

Компаниите замениха високите лихви с най-различни такси, а цената на кредитите си остана същата 

 

Всеки трети българин е теглил поне един бърз кредит, а един от петима изплаща над 500 лева месечна вноска за такъв заем. Това показва изследване сред потребителите на финансовия портал „Моите пари“. Много от хората плащат такива сума като сбор от няколко кредита.

 

Основната причина за това е бързият и лесен достъп до такива средства в извънредни ситуации, признават потребителите. В същото време повечето от тях осъзнават, че ще платят значително по-висока цена за този тип заем, но далеч не са наясно с реалното оскъпяване.

 

Колко плащаме всъщност?

 

Преди две години с промени в Закона за потребителкия кредит бяха въведени ограничения, с които годишното оскъпяване на този тип заеми не трябва да надхвърля 50%. Причината беше, че в много случаи лихвата беше няколкостотин процента. Тъй като това са бързи заеми за малки суми обаче, хората не обръщат такова внимание на това. Докато не осъзнаят, че са взели 1000 лева, а на практика трябва да върнат 3000 лева.

 

 

Оказва се обаче, че вместо да изпишат вежди, промените извадиха очи. Причината е, че принудени да намалят лихвите, компаниите за небанково кредитиране увеличиха наказателните такси за просрочие и въведоха различни нови такси, с които да заобиколят законовото ограничение. Тоест, в много от случаите оскъпяването си остава над 200%, но вече не се води лихва. В много от офертите дори лихвата е 0%.

 

Защо стана така?

 

С цел да отговорят на нуждите на потребителите, небанковите институции намериха нови начини да обезпечат поетия риск, като въведоха изисквания за допълнителни гаранции като поръчител, банкова гаранция, или изискване за по-високи доходи. Ако хората не могат да ги осигурят, фирмите за бързи кредити предлагат осигуряването им като платени услуги, обясняват от „Моите пари“. Анкетата на финансовия портал показва, че 80% от получателите на такива заеми, няма поръчител или друго обезпечение. Което означава, че дружеството им е поискало поне една допълнителна такса.

Най-голямото оскъпяване обаче идва от таксите, които се плащат като наказание за забавяне на месечната вноска. В много случаи се начислява дневна глоба за закъснение, която само за няколко дни може да увеличи сумата драстично.

По принцип компаниите за небанково кредитиране предупреждават клиентите си за този риск, но притиснати от нуждата за пари, потребителите обикновено подценяват риска. Така се стига до омагьосания кръг да се теглят нови бързи заеми, за да се плащат старите.

Според данните от анкетата 43% от хората теглят бърз заем, за да покрият непредвидени разходи, 16% - за да погасят стар заем, а 12% - за покупка на стока. Водещо при избора на компания е бързината за отпускане на парите и липсата на изисквания за доказване на доходи, а не цената на парите. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бързи кредити, заем, рефинансиране, оскъпяване

Street of Art

Крисия ще пее по време на прожекцията на „Замръзналото кралство“

Петък, 09 Декември 2016 / Под прожектора
Една от най-обичаните продукции на Дисни се завръща в България под съпровод на симфоничен оркестър    Финалистката от детската Евровизия Крисия ще пее по време на прожекцията на приказната анимация "Замръзналото кралство" с музика на живо по покана на Disney Concerts. Концертът е н [...]

Романтика от дъски

Неделя, 16 Октомври 2016 / Стил
Идеи за нестандартни мебели от палети и сандъци    Палетите са много популярни напоследък, защото от тях може да се направи практически всякакво обзавеждане и за всяко помещение. Можем да ги използваме не само на двора и на верандата, а направо да ги вкараме в дневната и [...]