Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В сърцето на терора

Понеделник, 11 Април 2016 / Общество
722
  • ibtimes.com
  • ibtimes.com
1 / 2

Как се промени животът на обикновените хора в Париж след атентатите?

 

Миналата година беше белязана от събития, които промениха живота на хората. Масови убийства, терористични актове, жертви и страх. Част от тези атентати бяха на изток, a част от тях в сърцето на Европа.

Какво се случи? През януари, 2015-та година беше направен атентат в редакцията на небеизвестният френски вестник, излизащ в малък тираж с остри карикатури на политическа, културна и религиозна тематика, Шарли Ебдо. Имаше вече заплахи отправени към вестника, имаше и назначена полицейска охрана. Но едва ли някой очакваше, че ще се стигне до там да бъдат избити журналисти и карикатуристи, както и охраняващите редакцията на вестника полицаи.

Терористичният акт беше доразвит във взимане на заложници в магазин и последвалата го акция на спец полицаи.

След което нещата затихнаха.

 

И видимо в Париж, животът продължи да тече в своето нормално темпо.

 

В Париж са регистрирани не един и два акта на насилие на граждани срещу граждани с различно самосъзнание и вероизповедание. Примерите за подобни атентати са много. Не е нещо ново за хората, които живеят тук.

Но едва ли някой очакваше това да се случи, не и с професионалисти, работещи в издателство на вестник, защото вършат своята работа, защото осмиват, защото рисуват... Събитията изпреварваха достигащата от медиите до гражданите информация. Когато не знаеш каква ще е поредната акция, когато не знаеш какво да очакваш, тогава се случва най-страшното. Страхът засяда в съзнанието и решава да не се помръдне от там.

 

 

Животът продължи да тече на пълни обороти, бяха разлепени плакати в градския транспорт хората да бъдат бдителни за подозрителни субекти, да внимават за изоставени багажи и т.н. Нещата вече не бяха както преди. Всеки гледа с недоверие другия, особено когато този друг не говори на публично място френски език. Въпреки, че и да говори, това не е гаранция за това какви ги е замислил.

 

Последваха няколко атентата в Париж през ноември 2015 г.

 

и едва ли някой беше очаквал това да се случи. Но ето, че и новината дойде с ужасяващи подробности и отново страх. Едва ли вече някой може да предположи какво им е на хората, след като се питаме да излезем ли в града ? Къде отиде сигурността ни ? Безопасно ли е да отидем на пазар ?

След поредната паника в кафе през април, 2016г., на Гаре дьо Лион около представящ се за терорист, хората избягват да влизат на подобни места. Масово заведенията губят клиенти, затварят врати.

 

 

Постоянните заплахи за атака над училища и гимназии в Париж, промени реда за влизането в тях. Пред училищата има назначена охрана, създадени са планове за бързо отваряне и затваряне на училища, гимназии и детски градини, за проверка на идентификацията на родителите. Едва ли това би спасило някого от действията на някой луд, който иска да види Европа на колене пред неговото вероизповедание. Но мерки са взети, усложняващи живота на всички, заради едни хора, които трудно можем да наречем и приемем за такива.

Последвалият атентат през март, 2016г. в Брюксел беляза отново Европейското лице с кръв и жертви.

 

Дали ще станем по-бдителни?

 

Дали това ще ни спаси от лумпените, вярващи, че по този начин могат да направят тяхното верую във верую на всички останали? Трябва ли да виждаме подобни примери, за да осъзнаем, че човечеството не е стигнало много далече в борбата подклаждана от верски различия? Колко жертви трябва да паднат, за да разберем, че всъщност човечеството е едно цяло? И че когато страда дори един човек, това е болка за цялото човечество?

Животът е пред нас. Нека го живеем без страх.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Париж, атентати, живот след атентатите, терор, Шарли Ебдо, заложници

StreetView

Огромен айсберг е на път да се откъсне от Антарктида

Събота, 07 Януари 2017 / Места
Ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в окена, морското равнище ще се повиши с 10 см   Един от 10-те най-големи регистрирани айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф Ларсен С, съобщи Би Би Си, предаде БТА. Айсбергът е най-северният шелф на Антарктика, с площ 5000 кв. к [...]

Дивите коне на морето: Делфини се надпреварват с лодка

Събота, 20 Юли 2019 / Приключения
Голямо стадо делфини бе забелязано край брега на южна Калифорния   Чък Патерсън е заснел голямо стадо делфини от едната страна на своята лодка точно срещу плажа Лагуна Бийч. На видеото, което Патерсън споделя в Instagram,  се виждат десетки делфини, заобиколили лодката от [...]