Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В сърцето на терора

Понеделник, 11 Април 2016 / Общество
779
  • ibtimes.com
  • ibtimes.com
1 / 2

Как се промени животът на обикновените хора в Париж след атентатите?

 

Миналата година беше белязана от събития, които промениха живота на хората. Масови убийства, терористични актове, жертви и страх. Част от тези атентати бяха на изток, a част от тях в сърцето на Европа.

Какво се случи? През януари, 2015-та година беше направен атентат в редакцията на небеизвестният френски вестник, излизащ в малък тираж с остри карикатури на политическа, културна и религиозна тематика, Шарли Ебдо. Имаше вече заплахи отправени към вестника, имаше и назначена полицейска охрана. Но едва ли някой очакваше, че ще се стигне до там да бъдат избити журналисти и карикатуристи, както и охраняващите редакцията на вестника полицаи.

Терористичният акт беше доразвит във взимане на заложници в магазин и последвалата го акция на спец полицаи.

След което нещата затихнаха.

 

И видимо в Париж, животът продължи да тече в своето нормално темпо.

 

В Париж са регистрирани не един и два акта на насилие на граждани срещу граждани с различно самосъзнание и вероизповедание. Примерите за подобни атентати са много. Не е нещо ново за хората, които живеят тук.

Но едва ли някой очакваше това да се случи, не и с професионалисти, работещи в издателство на вестник, защото вършат своята работа, защото осмиват, защото рисуват... Събитията изпреварваха достигащата от медиите до гражданите информация. Когато не знаеш каква ще е поредната акция, когато не знаеш какво да очакваш, тогава се случва най-страшното. Страхът засяда в съзнанието и решава да не се помръдне от там.

 

 

Животът продължи да тече на пълни обороти, бяха разлепени плакати в градския транспорт хората да бъдат бдителни за подозрителни субекти, да внимават за изоставени багажи и т.н. Нещата вече не бяха както преди. Всеки гледа с недоверие другия, особено когато този друг не говори на публично място френски език. Въпреки, че и да говори, това не е гаранция за това какви ги е замислил.

 

Последваха няколко атентата в Париж през ноември 2015 г.

 

и едва ли някой беше очаквал това да се случи. Но ето, че и новината дойде с ужасяващи подробности и отново страх. Едва ли вече някой може да предположи какво им е на хората, след като се питаме да излезем ли в града ? Къде отиде сигурността ни ? Безопасно ли е да отидем на пазар ?

След поредната паника в кафе през април, 2016г., на Гаре дьо Лион около представящ се за терорист, хората избягват да влизат на подобни места. Масово заведенията губят клиенти, затварят врати.

 

 

Постоянните заплахи за атака над училища и гимназии в Париж, промени реда за влизането в тях. Пред училищата има назначена охрана, създадени са планове за бързо отваряне и затваряне на училища, гимназии и детски градини, за проверка на идентификацията на родителите. Едва ли това би спасило някого от действията на някой луд, който иска да види Европа на колене пред неговото вероизповедание. Но мерки са взети, усложняващи живота на всички, заради едни хора, които трудно можем да наречем и приемем за такива.

Последвалият атентат през март, 2016г. в Брюксел беляза отново Европейското лице с кръв и жертви.

 

Дали ще станем по-бдителни?

 

Дали това ще ни спаси от лумпените, вярващи, че по този начин могат да направят тяхното верую във верую на всички останали? Трябва ли да виждаме подобни примери, за да осъзнаем, че човечеството не е стигнало много далече в борбата подклаждана от верски различия? Колко жертви трябва да паднат, за да разберем, че всъщност човечеството е едно цяло? И че когато страда дори един човек, това е болка за цялото човечество?

Животът е пред нас. Нека го живеем без страх.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Париж, атентати, живот след атентатите, терор, Шарли Ебдо, заложници

StreetView

Енергийни места: Първите български столици

Четвъртък, 16 Март 2017 / Места
Местата, където са запазени археологическите останки от първата и втората българска столица също са едни от най-енергийните места у нас. Тук е поставено началото на Българската държава, тук е намерена и Розетата от Плиска, считана за носител на кода на тайните на Земята, от този район тръ [...]

Предшественикът на човека тръгва от Балканите

Вторник, 23 Май 2017 / Места
    Нaй-дpeвнитe ocтaнĸи oт пpaчoвeци са открити край Чирпан в България и край Пиргос Василисис в Гърция   Корените на човешката еволюция са на Балканския полуостров и датират отпреди 7,25 млн. години. Това доказва международен екип от учени от Германия, България, Гърция, Ка [...]