Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бизнес с университета: 81% от младите учени смятат, че е възможно

Четвъртък, 18 Март 2021 / Кариера
539
  • unsplash.com

Това показва проучването „Предприемачество в академичните среди“

 

Студенти и преподаватели обмислят създаването на съвместни компании за научна дейност, ценят предприемаческите умения и са готови да участват в компании със своите университети и научни институции.

Това показват резултатите от анкетата на фондация Карол Знание „Предприемачество в академичните среди“. Участници са 321 представители на академичната общност от над 20 висши училища и институти в цялата страна. От тях 40% са студенти, 23% - с докторска степен, 15% са докторантите. Останалите са доценти, професори и други представители на академичните среди.

 

Изненадващо, цели 92% от анкетираните казват, че са обмисляли или обмислят по един или друг начин свой бизнес, а 81% са готови да участват в спин-оф с университета или института, в който работят. Това е неочакван резултат на фона на малкото подобни компании у нас. Вероятно тази нагласа се дължи на впечатляващите подобни практики в световен мащаб, доверието към собствените институции и познаването на екипите в тях, допускат авторите на проучването.

 

75% са категорични, че предприемаческите знания и умения са необходими за всички студенти, а още 24% отговарят също утвърдително: „Донякъде, това са умения, необходими за реализацията на студентите“. Само един от участниците е отговорил „Не“, а други двама не могат да преценят. 4% твърдят, че не използват тези умения в работата си.

 

В същото време, на въпрос дали университетите подкрепят предприемчивите студенти и преподаватели, едва 14% дават положителен отговор. На противоположното мнение са 18%, а 31% смятат, че е необходимо да се създадат университетски акселераторски програми. 75% са на мнение, че бизнес инкубатори във висшите училища биха променили средата.

Тази категоричност кореспондира с представата за работата на водещите университетски центрове по света. 40% от участниците в анкетата са запознати и намират за добри практики създаването на университетски компании. 32% са чували за спин-офи, но не са запознати в детайли.

 

Само 13% от анкетираните знаят за компании, създадени в техните университети, институти или научни центрове. 24% допускат че има такива и смятат, че те трябва да станат визитка на съответната институция. 37% обаче не знаят за съществуване на подобни бизнеси.

Попитани какво пречи на българските университети и институти да инкубират компании, анкетираните не дават категоричен еднозначен отговор. Най-много ( 51%) са на мнение, че липсват опит и подготвени кадри в академичните среди, 44% - липсва финансов ресурс. 37% обаче посочват, че няма разбиране за подобна инвестиция. Всеки трети посочва липсата на сериозни научни разработки, които могат да бъдат в основата на технологични университетски стартъпи. Всеки пети отговаря, че нищо не пречи на университетите да създават компании, но всеки трети твърди, че няма подкрепа от страна на бизнеса за това.

 

Фондация Карол Знание провежда анкета за предприемаческото мислене и нагласи в академичните среди от създаването си през 2018 г. Тогава е проведено и първото по рода си у нас обучение за докторанти и млади учени „Предприемачи в науката“, в което лектори са български учени предприемачи. Част от тях работят във водещи университети в различни точки на света и са създали стартъпи или спин-офи, базирани на научната им работа.

 

Вижте още:

Намирането на финансиране остава основен проблем за младите учени

Две трети от учените търсят възможности за собствен бизнес

Технология за пречистване на вода и производство на ток получи 30 000 лева

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наука, учени, бизнес, стартъп, университети, Карол знание, предприемачи

StreetBoard

Кирчо либерала

Неделя, 11 Юни 2017 / Истории от града
Той се бори срещу дискриминацията и езика на омразата, като нарича опонентите си "селски тъпаци" и "боклуци"   Кирчо е либерал. Кирчо ходи на събрания в защита на човешките права и на марш в защита на правосъдието. Кирчо е европеец. Той заклеймява Евразия, Путин и е горещ последовател н [...]

Българин откри планета с вероятен живот

Вторник, 14 Юни 2016 / Българи от ново време
    Името на астрофизика Веселин Костов се появи в американско специализирано издание като откривател на планета с две слънца     Астрономи от Goddard Space Flight Center към NASA и Diego State University откриха най-голямата планета извън Слънчевата система в орбита о [...]