Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Десетокласници от Русе разработиха биопестицид, който не убива пчелите

Понеделник, 20 Май 2019 / Кариера
533
  • БНТ
  • БНТ
1 / 2

Препаратът вече се предлага на пазара

 

Русенски ученици разработиха биопестицид, който не убива пчелите и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци, съобщи БНТ. За разработката си, учебната компания ВИКЕМ на десетокласници от Русенската математическа гимназия беше обявена за най-добрата в България. Това стана на Десетото издание на младежкия предприемачески форум на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди".

Идеята за биопестицида хрумва на Михаела, Виктория, Елена и Виктор от репортажи по телевизията за световния проблем с умиращите пчели.

„37 млн. пчели умират годишно и гледахме как с шепи ги събират пчеларите и не могат да се справят с този проблем. И затова решихме, че трябва да измислим нещо. Тогава дойде Иновационният лагер в Русе, където ни беше поставена задача да измислим някаква идея и решихме, че точно тази идея ще разгледаме“, разказва Михаела Дакова, ученичка от 10 клас на ПМГ „Баба Тонка" – Русе.

Проучили кои вредители са най-разпространени в растениевъдството и разработили биопестицид, под формата на капсули.

 „Нашият продукт е съставен от три много прости съставки. Това са желатин, вода и етерични масла. Използваме желатина да държим капсулата заедно, докато се постави до корена на растението, а използваме етерични масла, за да привлечем пчелите заради силния мирис и така не ги убиваме. Заради този мирис се отблъскват и вредителите. Нашият биопестицид е съставен само от природни съставки, не замърсяваме почвата, нито храната“, обяснява Елена Михайлова.

Най-голямо предизвикателство за тях се оказали пропорциите, в които трябва да са съставките в биокапсулите.

 „Един път те бяха твърде редки, даже не можехме да ги пренесем до самите растения. След това решихме да сложим повече желатин, за да ги стегнем, но те не се разтвориха. И след доста опити установихме точната формула, която е 50% желатин, 35% процента етерични масла и 15% вода“, обяснява Виктория Пенчева.

Единственото момче в учебната компания - Виктор Дяков - се е погрижил за внедряването на високите технологии в разработката. От малък се занимава с дронове, и предлага да използват дрона за разпръскване на капсулите на по-големи територии, където е непосилно те да се поставят върху корените. Върху дрона се поставя един контейнер, който посредством една пластмасова тръбичка, автоматизирано пуска капсули на определено време, т.е през определен брой секунди пуска по три капсули, обяснява момчето.

„Екипът ще представи България на европейското първенство за най-добра учебна компания на Европа в Белград в средата на юли. Надявам се тази идея да бъде харесана и от международното жури. Искрено им пожелавам първо място. Могат да го спечелят. Имат визията, имат знанията, могат добре да презентират и всички умения, които са усвоили в училище намират своето приложение точно в тази им дейност“, казва учителката им по математика Нели Тихомирова.

Биопестицидът вече се предлага в агроаптеките. Големи земеделски производители са проявили интерес към разработката и предстои сключването на договори за прилагането на екопродукта.

 

Вижте още:

Как се стигна до празните кошери?

Скритите услуги на природата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

биопестицид, растителна защита, пчели, ученици, Русе

Street of Art

COVID-19 при диабетиците

Понеделник, 18 Май 2020 / Хранене и Здраве
Отпадането на мерките увеличава рисковете за хората с диабет, предупреждава ендокринологът д-р Николай Ботушанов   Една от последните жертви на коронавируса беше 31-годишен мъж с диабет. Според лекарите този човек е можел да живее с хроничното заболяване, но срещата с COVID-19 е била фа [...]

Axel Rudi Pell и Avantasia са хедлайнери на Каварна Рок Фест 2016

Вторник, 24 Май 2016 / Под прожектора
  Фестивалът е на 2 и 3 юли, билетите са в продажба   Легендарният китарист Axel Rudi Pell с бандата си ще оглави първата вечер на Каварна рок фест 2016, който се организира от Loud Concerts и община Каварна, съобщи werock.bg. Освен тях, за първата вечер участие са потвърдили и ек [...]