Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изживей мечтата: Равновесието като мярка за успех

Неделя, 24 Април 2016 / Към себе си
3662
  • Снимка: gratisography.com

 

Успешните хора умеят да намирт баланс между личните и служебните приоритети

 

На чаша вино наскоро приятелка ми разказа, че е най-щастливият човек във Вселената.

Преследването на кариера като винопроизводител я отвежда към Napa Valley. Тя прекарала дни извън винарната, работейки на полето заедно със свои приятели от винарската индустрия. Вечерите си почивала, вечеряйки със съпруга и двете си деца. Тя кара очукан стар джип и взима кучето навсякъде със себе си. Изкарва около 60 хиляди годишно и е успешна.

Друг приятел е рисков инвеститор. Той казва „Аз изживявам мечтата си“. Прекарва дните си със своите партньори в Sand Hill Road в Калифорния, търсейки сделки и работейки с предприемачи по цял ден. Казва, „Аз виждам бъдещето всеки ден“. Работи дълги часове и пътува. От време на време той е далеч от семейството си. Когато може, той кара хеликоптер и притежава жилища на няколко места. Той е търсен за съвети от предприемачи от цял свят. Прави по няколко милиона всяка година и е успешен.

 

Сн. napavalley.com

 

И двамата ми приятели ми казаха истината – и двамата са успешни, защото имат мярка за успеха. Няма определение за успеха, което да се отнася до всички нас. Всички ние търсим и намираме различни елементи от живота и работата, които могат да ни направят успешни, най-малкото в собствените ни очи. Наблюденията ми за хората, които са успешни, показват, че тайната на успеха е в равновесието.

Променливите за това равновесие за мен и много други са комбинация от:

 

Страст – Правите ли нещата с любов, независимо дали става въпрос за работа, изкуство или грижата за децата?

 

Влияние – Можете ли да се събуждате всеки ден и да казвате „Аз упражнявам влияние“? Правите ли света дори малко по-добър всеки ден? Или поне опитвате ли се?

 

Сигурност – Да не се тревожите за пари, защото имате достатъчно да плащате сметките си.

 

Отношения – Прекарвате ли време с хората, които са важни за вас?

 

Очакване – Очаквате с оптимизъм и не живеете в миналото. Дали не съжалявате за отминала слава?

 

Сн. time.com

 

За повечето хора тези променливи са преплетени и действат на разстояние една от друга. Понякога може да ти се наложи да жертваш някоя за сметка на друга или да излезеш от равновесието, знам го и съм го правил. Твърде много хора жертват страстта с цел да направят големи пари.

В примерите с моите приятели – винопроизводителя и инвеститора, всеки е постигнал чувството за равновесие между работата и любовта, семейството и техните финансови нужди. Аз открих моето равновесие в деня, в който спрях да търся нещо по-добро. Знаех, че ако всеки от тези равновесни фактори можеше да дойде заедно по позитивен начин, чувството за успех щеше да е сигурно. Чувството може да дойде и да си тръгне в различни моменти от живота, с различни кариери и необходимост от промяна.

Настройте се, ако е необходимо, уловете го и му се радвайте, когато можете.

 

Автор: Richard A. Moran

President, Menlo College

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Щастие, успех, равновесие, баланс между приоритети

StreetBoard

Тротинетките – как държавата се размина с хората

Четвъртък, 12 Септември 2019 / Истории от града
Карам една от първите електрически тротинетки в София. Сметнах, че инвестицията в нея си струва; три месеца чаках доставката й, и още в деня на получаването й слязох от колата си. Шофьор съм от 19 години, винаги съм ползвала автомобил дори и на къси разстояния. Столичната община не можа да ме [...]

Апартамент ли? Изработете си го!

Сряда, 04 Януари 2017 / Общество
Семейството на Динко от Сливен поиска награда от държавата   Вярвам, че всеки има право на равен шанс, на образование и на нормален живот. Уважавам ромите (и използвам политически коректната дума, въпреки че те самите наричат себе си цигани), които работят, пращат децата си на учи [...]