Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Силата на самотата

Вторник, 07 Февуари 2017 / Към себе си
2511
  • pixabay.com

Ние често не познаваме добре себе си, а никой не обича да остава насаме с непознати

 

Мистерията, наречена Самота, е една от най-големите загадки в живота ни. Като човешки създания, ние сме социални същества и без другите около нас от самото ни раждане, ние не бихме били в състояние да оцелеем в този свят. Социалната среда играе ключова роля в развитието ни като личности, като посоката на нашето развитие се определя от очакванията на други хора и желанието ни да отговорим на тези очаквания. Това е начинът, по който се приобщаваме към един колектив, едно социално пространство наречено общество, а обществото на свой ред получава своя идентичност чрез културното разнообразие, което представлява.

Разказът за нашата лична история е вписан в това социалното пространство. Ние сме заобиколени от други хора и техните очаквания и изисквания присъстват в нашите умове, дори когато сме сами. Повечето хора слагат знак за идентичност между самота и самотен. Да бъдеш сам за повечето от нас означава да си самотен. Тези две думи обаче означават две различни неща. Самотата е състояние на ума, докато сам е състоянието на съзнанието.

В отделни състояния на Его-доминираното съзнание ние не искаме да сме сами, защото за нас това би означавало да сме самотни, и тъй като ни е трудно да го понесем, ние се опитваме да го избегнем. Как го правим зависи от нашето настроение, темперамент и лични нагласи.

Екстровертните хора се фокусират главно върху социалния живот. Когато сме сами, ние търсим приятели, защото искаме да споделим с тях нашите чувства, радости и грижи.

Интровертните хора понасят самотата много по-добре. Те обичат да бъдат сами, имат социални взаимоотношения с външния свят, но просто не се фокусират върху тях. Те се обръщат към своя вътрешен свят, своите мисли и емоции. Те не са сами, защото другите хора присъстват в съзнанието им с мненията и очакванията си. Когато интровертът се фокусира към своя вътрешен мир, той говори, спори с мнението на другите и анализира техните реакции. За външния наблюдател, интровертният човек може да изглежда сам, но това е само привидно. В главата на интроверта обикновено има цяло малка група от хора, с които той непрекъснато комуникира. Често, когато интровертният човек е сам, той се опитва да се ангажира с някаква дейност, за да  избегне неприятните усещания, които идват със самотата. Той е способен да гледа телевизия в продължение на часове или да използва работата като път за бягство.

Защо толкова отчаяно се опитваме да избягаме от самотата, от това да бъдем сами? Тъжната истина е, че ние често не познаваме добре себе си, а никой не обича да остава насаме с непознати. Когато сме самотни, ние трябва да приемем факта, че цялата ни идентичност понякога е изградена върху изкуствени основи.

Останали насаме, лесно се поддаваме на тревожност и депресия и тогава разбираме, че нещо не е наред с нас. Почувствали се самотни, бягаме, за да намерим уют в компанията на други хора, или в собствените си мисли от негативните емоции.
Изпълнени сме с множество изисквания към нашата лична идентичност, нашата собствена история, в която главните роли винаги са играни от другите.

Вярно е, че по време на нашия живот ние често сме заобиколени от други хора, живеем живота си като членове на някаква общност, но дълбоко в себе си ние оставаме разделени, изолирани индивиди през целия ни живот. Съзнаваме, че сме родени сами, живеем сами, умираме сами. Да бъдеш сам като че е състояние, което тълкуваме като самота.

Само пробуждането на съзнанието е в състояние да сложи край на това чувство на самота. Само когато сме преживели това пробуждане, ние осъзнаваме, че самотата е нашето естествено състояние на едно независимо всепроникващо присъствие.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Самота, себепознание, общество, интроверти, екстроверти

Street of Hope

Полетът на червения хартиен самолет

Вторник, 02 Август 2016 / В клас
  Или как да развием търпение и крично мислене в най-малките деца и защо това им помага в живота    Red Paper Plane е нов тип образователна игра за деца от 3 години нагоре, базирана на мисии, които децата изпълняват в продължение на няколко последователни дни. Започва като &b [...]

Учителите: Вдъхновители или... звероукротители

Сряда, 24 Май 2017 / В клас
„Аз буки, веди глаголати! Добро ест живети дзело земля! Иже како люди мислите, наш он покой. Ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! от! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.   Аз зная буквите и знанието ми дава по-добър живот. Това е смисълът на празника на [...]