Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вземете си почивка от самоусъвършенстването

Вторник, 25 Януари 2022 / Към себе си
296
  • unsplash.com

Вземете си почивка от самоусъвършенстването

 

Самоусъвършенстването е актуална тема от дълги години. Огромен брой книги са изписани, информация ни залива отвсякъде, всевъзможни курсове и общности ни помагат да развием най-добрите си качества и да сме успешни, щастливи, използващи пълния си потенциал.

Но дали този стремеж към непрекъснато преследване на най-доброто от себе си не ни тласка в другата крайност и всъщност не пречи ли на шансовете ни за успех? Чувствате ли се изтощени от непрекъснатото надбягване с целите си и дали цялата тази заетост с полезни и важни занимания не е контрапродуктивна?

Понякога да не правите нищо може да бъде най-добрият възможен избор за вашето здраве, щастие и успех, пише Not Meditating. Почивката от самоусъвършенстването може да бъде от полза за здравето, взаимоотношенията, вдъхновението, успеха и щастието.

Кратка творческа пауза всъщност може да даде тласък на нашата креативност. Когато умовете ни са постоянно фокусирани върху производителността, има малко място за нови творчески идеи. Ето защо често най-творческите ни идеи често идват под душа или по време на шофиране – в моментите, в които умът ни си почива от мисълта за постижения.
Така че, ако искате да бъдете по-креативни, отдавайте се на дълги разходки, горещи вани и отпускаща дрямка толкова често, колкото можете.
Сънят е от съществено значение за нашето здраве, тъй като позволява на телата ни да се възстановят. Но имаме нужда и от други форми на почивка. Релаксацията може да намали ефектите от стреса върху нашите тела и умове. Без да отделяме време за почивка, рискуваме да се поддадем на свързани със стреса заболявания, тревожност и лошо настроение.
Когато си правим почивка, ние се зареждаме, за да сме по-здрави, издръжливи и оптимистични за бъдещето.
Липсата на почивка може да ни направи раздразнителни, негодуващи, тревожни и нещастни. А това не е добра рецепта за здрави отношения. Когато сме уморени, е по-вероятно да се разстроим от малки неща, като например партньорът ни да остави мръсните си панталони на пода. Тези неща просто не ни притесняват толкова много, когато сме щастливи и добре отпочинали.

Освен това, когато винаги сме фокусирани върху постигането на цели или подобряването на себе си, може да е трудно да насочим цялото си внимание към хората, които обичаме.
Ако си дадете възможност за почивка, ще бъдете по-щастлив, по-спокоен и по-вдъхновяващ човек.

Постоянният стремеж в това да се превърнем в по-добра версия на самите себе си, в крайна сметка води до изтощение, тревожност и депресия. Накъдето и да погледнем виждаме възможности за самоусъвършенстване, а това може да ни накара да чувстваме, че не сме достатъчно добри такива, каквито сме. Хубаво е да имаш цели и амбиции, но те трябва да са стъпили върху основата на приемането ни такива, каквито сме. Това е основата за добро психично здраве и трайно щастие.
Всъщност е по-вероятно да постигнем целите си, когато сме здрави, креативни и се наслаждаваме на живота, отколкото когато сме изтощени, тревожни и нещастни. Колкото по-уморени ставаме, толкова по-малко продуктивни сме и толкова повече грешки правим.
Така че, ако искате да бъдете успешни, добавете добра комбинация от почивка към своя житейски план.
Дали ще полегнете с хубава книга на дивана или ще скочите с бънджи е ваш избор, важното е да намерите време за отпускане и да излезете от непрекъснатото състезание с времето. Психолозите съветват да планираме по няколко дейности за почивка през седмицата – част от тях спокойни, а друга част – активни. В крайна сметка почивката е това, което ще ни зареди за следващите цели.

 

Вижте още:

Излекувай живота си

Място за радостни мигове

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

към себе си, самоусъвършенстване, почивка, релаксация

Street of Hope

Отсъствията ще се извиняват със сегашните бележки

Понеделник, 10 Октомври 2016 / В клас
Междувременно ще се търси друг вариант за доказване, че ученикът не е посещавал училище заради болест    Съществуващата досега форма - медицинска бележка за извиняване на отсъствията на учениците остава в сила до изработването на мерки, които гарантират, че с тях няма да се злоупот [...]

Диспраксия – синдромът на несръчното дете

Петък, 12 Октомври 2018 / Гласът на детето
Това е нарушение на изпълнението на задачи, които мозъкът разбира, но не успява да предаде по правилен начин   "Той ще се оправи, но докато се оправи ние сериозно ще се измъчим". Така ми отговори една майка на дете с диспраксия на опита да я окуража по приятелски. В онзи момент на 4-год [...]