Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вземете си почивка от самоусъвършенстването

Вторник, 25 Януари 2022 / Към себе си
215
  • unsplash.com

Вземете си почивка от самоусъвършенстването

 

Самоусъвършенстването е актуална тема от дълги години. Огромен брой книги са изписани, информация ни залива отвсякъде, всевъзможни курсове и общности ни помагат да развием най-добрите си качества и да сме успешни, щастливи, използващи пълния си потенциал.

Но дали този стремеж към непрекъснато преследване на най-доброто от себе си не ни тласка в другата крайност и всъщност не пречи ли на шансовете ни за успех? Чувствате ли се изтощени от непрекъснатото надбягване с целите си и дали цялата тази заетост с полезни и важни занимания не е контрапродуктивна?

Понякога да не правите нищо може да бъде най-добрият възможен избор за вашето здраве, щастие и успех, пише Not Meditating. Почивката от самоусъвършенстването може да бъде от полза за здравето, взаимоотношенията, вдъхновението, успеха и щастието.

Кратка творческа пауза всъщност може да даде тласък на нашата креативност. Когато умовете ни са постоянно фокусирани върху производителността, има малко място за нови творчески идеи. Ето защо често най-творческите ни идеи често идват под душа или по време на шофиране – в моментите, в които умът ни си почива от мисълта за постижения.
Така че, ако искате да бъдете по-креативни, отдавайте се на дълги разходки, горещи вани и отпускаща дрямка толкова често, колкото можете.
Сънят е от съществено значение за нашето здраве, тъй като позволява на телата ни да се възстановят. Но имаме нужда и от други форми на почивка. Релаксацията може да намали ефектите от стреса върху нашите тела и умове. Без да отделяме време за почивка, рискуваме да се поддадем на свързани със стреса заболявания, тревожност и лошо настроение.
Когато си правим почивка, ние се зареждаме, за да сме по-здрави, издръжливи и оптимистични за бъдещето.
Липсата на почивка може да ни направи раздразнителни, негодуващи, тревожни и нещастни. А това не е добра рецепта за здрави отношения. Когато сме уморени, е по-вероятно да се разстроим от малки неща, като например партньорът ни да остави мръсните си панталони на пода. Тези неща просто не ни притесняват толкова много, когато сме щастливи и добре отпочинали.

Освен това, когато винаги сме фокусирани върху постигането на цели или подобряването на себе си, може да е трудно да насочим цялото си внимание към хората, които обичаме.
Ако си дадете възможност за почивка, ще бъдете по-щастлив, по-спокоен и по-вдъхновяващ човек.

Постоянният стремеж в това да се превърнем в по-добра версия на самите себе си, в крайна сметка води до изтощение, тревожност и депресия. Накъдето и да погледнем виждаме възможности за самоусъвършенстване, а това може да ни накара да чувстваме, че не сме достатъчно добри такива, каквито сме. Хубаво е да имаш цели и амбиции, но те трябва да са стъпили върху основата на приемането ни такива, каквито сме. Това е основата за добро психично здраве и трайно щастие.
Всъщност е по-вероятно да постигнем целите си, когато сме здрави, креативни и се наслаждаваме на живота, отколкото когато сме изтощени, тревожни и нещастни. Колкото по-уморени ставаме, толкова по-малко продуктивни сме и толкова повече грешки правим.
Така че, ако искате да бъдете успешни, добавете добра комбинация от почивка към своя житейски план.
Дали ще полегнете с хубава книга на дивана или ще скочите с бънджи е ваш избор, важното е да намерите време за отпускане и да излезете от непрекъснатото състезание с времето. Психолозите съветват да планираме по няколко дейности за почивка през седмицата – част от тях спокойни, а друга част – активни. В крайна сметка почивката е това, което ще ни зареди за следващите цели.

 

Вижте още:

Излекувай живота си

Място за радостни мигове

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

към себе си, самоусъвършенстване, почивка, релаксация

Street of Art

Някои витамини могат да бъдат опасни: Витамин Е

Понеделник, 03 Септември 2018 / Хранене и Здраве
Излишъкът му може да доведе до проблеми със съсирването на кръвта   След статиите за възможните нежелани и дори опасни ефекти при безконтролен прием на витамин А и витамин Д, идва ред да разкажем и за възможните нежелани ефекти от прием на високи дози витамин Е. Нека от [...]

Науката срещу COVID-19: Неутрализираща маска и детектор на вируса

Събота, 25 Юли 2020 / Хранене и Здраве
Пациентът може да получи резултатите от теста на специално приложение в телефона   Институтът по молекулярна медицина в Лисабон съобщи, че е разработил първата защитна маска, способна да неутрализира коронавируса, съобщи вестник „Ла Разон“, цитиран от БГНЕС. Тя е за многокра [...]