Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учени създадоха химера между прасе и маймуна

Неделя, 08 Декември 2019 / На предела
327
  • newscientist.com

Експериментът е част от проект за отглеждане на човешки органи за трансплантация

 

Китайски учени създадоха химера между маймуни и прасета. Животните са имали само малко количество маймунска ДНК - концентрирана в клетките на сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата. Екипът сега се опитва да създаде здрави животни с по-висок дял от маймунски клетки, казва Тан Хай от Държавната лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин пред „Ню Сайънтист“.

Експериментът е етап от опит, чиято главна цел е да се създаде техниката, при която в бъдеще да могат в прасета да бъдат отглеждани човешки органи.

През 2017 година екип от калифонийския институт Салк създава хибриди между прасета и хора, но бяха изразени опасения, че животните могат да имат частично човешки мозък.

Прасетата-маймуни на китайския екип не живеят много дълго след раждането, но се смята, че това е проблем с техниката за инвитро осеменяване, а не с въвеждането на маймунска ДНК. По причини, които за момента остават неясни, техниката за инвитро осеменяване не работи толкова добре при прасетата, колкото при хората и други животни.

 

 

В други експерименти изследователите са създали маймуни с мозъци, които са частично човешки, мишки с човешки клетки в очите и овце с частично човешки органи.

Конкурентен екип работи по проект за създаване на мишка с мозък, изграден изцяло от човешки клетки.

Химерите не са истински хибриди. По същество в химера всяка клетка ще бъде напълно прасе или напълно маймуна, докато в хибрид всяка клетка съдържа смесената ДНК на двата родителски вида.

 

Вижте още:

Илон Мъск смята да победи шизофренията, аутизма и амнезията

Учени създават месо чрез извличане на въглероден диоксид от въздуха

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

химера, хибрид, прасе, маймуна, експеримент, наука, трансплантации, органи, здраве

Street of Hope

Това трудно и досадно писане...

Четвъртък, 08 Юни 2017 / Родители
Защо писането на ръка е истинско изпитание за съвременните деца и как да помогнем?   Писането на ръка е истинско изпитание за много деца. То изисква мускули, които се развиват чрез художествени проекти, домакинска работа, катерене по детски площадки, игра с кубчета, пластилин и т.н. За [...]

Договор за поведение

Събота, 20 Октомври 2018 / Родители
Как родителите и децата могат да се справят с правилата и изпълняването на домашните задачи?   Родителите, чиито деца имат определени образователни затруднения, свързани със СИД, ХАДВ, дислексия и др., добре знаят колко много време и нерви може да отнеме свършването на проста задач [...]