Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учени създадоха химера между прасе и маймуна

Неделя, 08 Декември 2019 / На предела
193
  • newscientist.com

Експериментът е част от проект за отглеждане на човешки органи за трансплантация

 

Китайски учени създадоха химера между маймуни и прасета. Животните са имали само малко количество маймунска ДНК - концентрирана в клетките на сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата. Екипът сега се опитва да създаде здрави животни с по-висок дял от маймунски клетки, казва Тан Хай от Държавната лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин пред „Ню Сайънтист“.

Експериментът е етап от опит, чиято главна цел е да се създаде техниката, при която в бъдеще да могат в прасета да бъдат отглеждани човешки органи.

През 2017 година екип от калифонийския институт Салк създава хибриди между прасета и хора, но бяха изразени опасения, че животните могат да имат частично човешки мозък.

Прасетата-маймуни на китайския екип не живеят много дълго след раждането, но се смята, че това е проблем с техниката за инвитро осеменяване, а не с въвеждането на маймунска ДНК. По причини, които за момента остават неясни, техниката за инвитро осеменяване не работи толкова добре при прасетата, колкото при хората и други животни.

 

 

В други експерименти изследователите са създали маймуни с мозъци, които са частично човешки, мишки с човешки клетки в очите и овце с частично човешки органи.

Конкурентен екип работи по проект за създаване на мишка с мозък, изграден изцяло от човешки клетки.

Химерите не са истински хибриди. По същество в химера всяка клетка ще бъде напълно прасе или напълно маймуна, докато в хибрид всяка клетка съдържа смесената ДНК на двата родителски вида.

 

Вижте още:

Илон Мъск смята да победи шизофренията, аутизма и амнезията

Учени създават месо чрез извличане на въглероден диоксид от въздуха

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

химера, хибрид, прасе, маймуна, експеримент, наука, трансплантации, органи, здраве

StreetView

Медуза колкото човек

Събота, 20 Юли 2019 / Приключения
Двама водолази попаднаха на гигантско мекотело край бреговете на Англия Гмуркачи попаднаха на гигантска медуза във водите край брега на Фалмут в югозападна Англия. Биологът Лизи Дейли се гмуркала на различни места в страната, за да отбележи Седмицата на дивия океан със своя партньор Дан Абът [...]

Християнство и Будизъм в Плана

Неделя, 29 Януари 2017 / Места
  Красива гледка към четири планини, чист въздух и зареждаща почивка – всичко това само на около 30 км от София   Сгушено в Плана планина на около 1200 надморска височина село Плана има само 62 постоянни жители и дори не разполага със собствен кмет, а само с наместник. През [...]