Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Учени създадоха химера между прасе и маймуна

Неделя, 08 Декември 2019 / На предела
300
  • newscientist.com

Експериментът е част от проект за отглеждане на човешки органи за трансплантация

 

Китайски учени създадоха химера между маймуни и прасета. Животните са имали само малко количество маймунска ДНК - концентрирана в клетките на сърцето, черния дроб, далака, белите дробове и кожата. Екипът сега се опитва да създаде здрави животни с по-висок дял от маймунски клетки, казва Тан Хай от Държавната лаборатория за стволови клетки и репродуктивна биология в Пекин пред „Ню Сайънтист“.

Експериментът е етап от опит, чиято главна цел е да се създаде техниката, при която в бъдеще да могат в прасета да бъдат отглеждани човешки органи.

През 2017 година екип от калифонийския институт Салк създава хибриди между прасета и хора, но бяха изразени опасения, че животните могат да имат частично човешки мозък.

Прасетата-маймуни на китайския екип не живеят много дълго след раждането, но се смята, че това е проблем с техниката за инвитро осеменяване, а не с въвеждането на маймунска ДНК. По причини, които за момента остават неясни, техниката за инвитро осеменяване не работи толкова добре при прасетата, колкото при хората и други животни.

 

 

В други експерименти изследователите са създали маймуни с мозъци, които са частично човешки, мишки с човешки клетки в очите и овце с частично човешки органи.

Конкурентен екип работи по проект за създаване на мишка с мозък, изграден изцяло от човешки клетки.

Химерите не са истински хибриди. По същество в химера всяка клетка ще бъде напълно прасе или напълно маймуна, докато в хибрид всяка клетка съдържа смесената ДНК на двата родителски вида.

 

Вижте още:

Илон Мъск смята да победи шизофренията, аутизма и амнезията

Учени създават месо чрез извличане на въглероден диоксид от въздуха

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

химера, хибрид, прасе, маймуна, експеримент, наука, трансплантации, органи, здраве

StreetBoard

Трафикът на мигранти през България се увеличава

Събота, 01 Октомври 2016 / Общество
Около 40 000 трафиканти на мигранти са спечелили близо 6 милиарда долара през миналата година   Най-голям е броят на трафикантите турци, но има и много българи, сирийци, поляци, румънци, сърби и косовари, показват данни на Европол. Според тях има 230 критични точки в Европейския съюз, н [...]

Айкидо - хармония по пътя напред

Вторник, 14 Февуари 2017 / Истории от града
  Срещата с бойното изкуство в ранна възраст изгражда характера на децата и ги учи на уважение   Можете ли да си представите 27 деца на възраст от 5 до 15 години в една зала за тренировка? Ако влезете в залата на „Айки Будо“ на ул. „Върбица“ в столицата, в [...]