Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Най-странното място на света

Събота, 05 Ноември 2016 / Места
6478
  • economist.com

Парчета от морското дъно, останали на суха земя, може би крият тайната на произхода на живота на Земята

 

Изучаването на морското дъно не винаги означава да влезеш в самото море, дори и ако това проникване се извършва с помощта звукови вълни, а не с подводници. Има няколко места, където това, което геолозите биха нарекли океанското дъно, всъщност е суха земя. Едно такова е падината Данакил, която се намира в близост до северния връх на пустинята Афар, в долината, простираща се от вулкана Далол в Етиопия покрай равнините на езерото Асал, в Джибути, на еверозападния връх на Сомалия, и след това във вътрешността на Аваш, разказва The Economist.

Преди милиони години, Данакил е била в морето, в случая – Червено море. Но вулканични изригвания оформили бариери от лава, която я изолира от океана. Водата, която останала, се изпарила в жегата, оставяйки солени езера и равнини.

 

Триъгълникът Афар е разположен на място, където се събират три тектонични плочи, които бавно се разделят. Благодарение на вулканичната активност тази падина е най-горещото място в света – с температури от 42 градуса през деня и около 30 градуса през нощта.

Един поглед към картата показва, че цялото място е било под вода (това не е възможно в момента, тъй като не всички части са под морското равнище). Данакил геологически е част от дъното на океана, защото лежи под изригналия базалт и е близо до новороденото от вулканичната активност било.

Магмата затопля подземните води, а на повърхността излизат соли – калиев карбонат и други минерали от скалите преминават на повърхността под формата на горещи извори. След това водата се изпарява, оставяйки твърди образувания (виж снимката) оцветени от минерали като желязо и мед, и с такива водорасли и бактерии, които могат да оцелеят в тази среда, подобна на кисела супа, според "Риа Новости". Резултатът изглежда нереално.

Но също е и научно интересен. Много хора предполагат, че тези горещи извори имат връзка с произхода на живота. Разтворените в горещата вода минерали и газове осигуряват възможност за „зареждане с гориво“ на живи същества, които са независими от фотосинтезата, която задвижва съвременната биология.

Ако предположенията в този ред на мисли са верни, тези екстремофилни (живеещи в изключителни условия) организми може някога да са доминирали живота на земята, но тези от тях, които сега живеят дълбоко в океана, е трудно да бъдат събрани и изследвани. В падината Данакил те все още могат да бъдат изследвани.

 

 

По-рано тази година Фелипе Гомес от Центъра по Астробиология в Мадрид доведе експедиция до Далол и планира да се върне през зимата. Точно както през 19-ти век, биолози претърсваха тропиците за нови видове животни и растения, по същия начин д-р Гомес претърсва за микроорганизми. Засега обаче екипът му е успял да изследва само средата, която те обитават.

Първите резултати от експедициите показват, че Данакил съдържа три изключително разнородни среди, във всяка от които живеят различни бактерии екстремофили. Една от тези среди представлява почти кипяща вода с температура над 90 градуса по Целзий, наситена с киселини и сяра, благодарение на което е оцветена в яркожълт цвят, разказва „Риа новости“. Другата среда е с температура около 40 градуса и в нея се съдържа голямо количество медни соли. Третата среда почти не съдържа в себе си вода и прилича на „гора“ от неживи гъби, образувани от железни соли.

Дали Гомес ще намери доказателства за произхода на живота на Земята, и по този начин някои индикации за вероятността той да се е появил на други планети, остава да видим. В същото време, може да се каже с достатъчна увереност, че места като Данакил са толкова неземни за човешките очи...

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Данакил, пустиня, Далол, Етиопия

Street of Art

Откриха ген, увеличаващ риска от фатален изход при Covid-19

Неделя, 07 Ноември 2021 / Хранене и Здраве
Той засяга около 15% от европейците и 60% от южноазиатците    Учени от Оксфордския университет откриха ген, който удвоява риска от белодробна недостатъчност и смърт от коронавирус. Според тях 60% от хората от южноазиатски произход и 15% от хората от европейски произход носят тази [...]

Най-богатите знаменитости

Сряда, 13 Юли 2016 / Под прожектора
Поп звездата Тейлър Суифт оглави топ 100 на класацията на Forbes   Поп звездата Тейлър Суифт оглави годишната класация на списание Forbes за най-печелившите звезди за 2016 г. За периода юни 2015 – юни 2016 г. певицата е получила общо 170 млн. долара, като основната част от сумата [...]