Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан

Понеделник, 01 Март 2021 / Приключения
471
  • Сн. БДЗП
  • сн. БДЗП
  • сн. БДЗП
  • Сн. БДЗП
1 / 4

В България птицата е критично застрашен вид, вписан в Червената книга

 

На 22 февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край  Бургас. Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България.

Предавателят тежи 33 грама и e размери 55×56×32 мм. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при полет и плуване. Екипът на БДЗП маркира пеликана и с цветни пръстени, като измери теглото му,  дължината на крилете, клюна, краката и опашката за целите на проучването на вида. Събраната информация ще е от изключителна важност за бъдещето му опазване. 

Веднага след манипулацията, къдроглавият пеликан бе освободен и към момента данните от предавателя показват, че все още е в района, като нощува и се храни в различни части на Бургаските езера.

Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП. Останалите птици, които са маркирани само с цветни пръстени, също бяха наблюдавани на терен от екипа и изглеждат в добро здравословно състояние. Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия ще разберем повече за екологията и заплахите за къдроглавия пеликан, което ще ни помогне да планираме и предприемем бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване.

Изследването на вида чрез сателитна телеметрия, се осъществява в рамките на международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на сайта на проекта www.life-pelicans.com и ще може в реално време да се следят придвижванията на птицата.

Пеликанът е критично застрашен вид в България. В миналото гнездови колонии е имало по Дунавското и Черноморското крайбрежие и в Стралджанското блато. От средата на XX в. гнезди само в езерото Сребърна (през периода 1954–2005 г. между 29 и 128, средно 67 двойки). По време на миграцията и през зимата се среща по Черноморското крайбрежие и по-рядко във вътрешността на страната. През зимата е установен в най-голям брой в Бургаските езера (Мандренското езеро – 420 птици през януари 1997 г. и Вая – 323 птици през януари 1999 г.

 

Вижте още:

Четири месеца след пожара: Драгоманското блато се съживява

Плешивият ибис – символът на плодородието, за който трябва да се погрижим

Езерото Керкини – светът на птиците

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

къдроглав пеликан, БДЗП, птици, засташени видове, природа

StreetInside

Спомени от минали животи

Понеделник, 19 Септември 2016 / На предела
Пет мистериозни случая на деца, които помнят детайли от предишния си живот   Представата, че душата е безсмъртна не е непозната за нито една религия. Някои религии, като например Будизма, поддържат идеята за вечния живот в центъра на ученията си, като всичко останало е само следств [...]

Генетици откриха призрачна архаична популация

Четвъртък, 13 Февуари 2020 / На предела
Американски учени представят доказателства за изчезнал клон на човечеството Ново изследване, проведено от двама генетици от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, представя доказателства за изчезнал клон на човечеството. Изследователите са открили неизвестна досега древна популация [...]