Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан

Понеделник, 01 Март 2021 / Приключения
206
  • Сн. БДЗП
  • сн. БДЗП
  • сн. БДЗП
  • Сн. БДЗП
1 / 4

В България птицата е критично застрашен вид, вписан в Червената книга

 

На 22 февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край  Бургас. Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България.

Предавателят тежи 33 грама и e размери 55×56×32 мм. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при полет и плуване. Екипът на БДЗП маркира пеликана и с цветни пръстени, като измери теглото му,  дължината на крилете, клюна, краката и опашката за целите на проучването на вида. Събраната информация ще е от изключителна важност за бъдещето му опазване. 

Веднага след манипулацията, къдроглавият пеликан бе освободен и към момента данните от предавателя показват, че все още е в района, като нощува и се храни в различни части на Бургаските езера.

Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП. Останалите птици, които са маркирани само с цветни пръстени, също бяха наблюдавани на терен от екипа и изглеждат в добро здравословно състояние. Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия ще разберем повече за екологията и заплахите за къдроглавия пеликан, което ще ни помогне да планираме и предприемем бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване.

Изследването на вида чрез сателитна телеметрия, се осъществява в рамките на международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на сайта на проекта www.life-pelicans.com и ще може в реално време да се следят придвижванията на птицата.

Пеликанът е критично застрашен вид в България. В миналото гнездови колонии е имало по Дунавското и Черноморското крайбрежие и в Стралджанското блато. От средата на XX в. гнезди само в езерото Сребърна (през периода 1954–2005 г. между 29 и 128, средно 67 двойки). По време на миграцията и през зимата се среща по Черноморското крайбрежие и по-рядко във вътрешността на страната. През зимата е установен в най-голям брой в Бургаските езера (Мандренското езеро – 420 птици през януари 1997 г. и Вая – 323 птици през януари 1999 г.

 

Вижте още:

Четири месеца след пожара: Драгоманското блато се съживява

Плешивият ибис – символът на плодородието, за който трябва да се погрижим

Езерото Керкини – светът на птиците

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

къдроглав пеликан, БДЗП, птици, засташени видове, природа

StreetBoard

Какъвто човек ви „полази“ на Игнажден, такава ще е годината

Вторник, 20 Декември 2016 / Истории от града
Започват коледните празници    На 20 декември Православната църква отбелязва Игнажден, един от почитаните празници в народния календар. Този ден слага началото на коледните празници и е известен още като Полазовден. С него се слага началото на новата година е се гадае каква ще е тя [...]

Честито Рождество Христово!

Сряда, 25 Декември 2019 / Общество
  Днес отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Коледа   Вече  повече от две хилядолетия светът празнува раждането на Божия син, който идва на Земята, за да спаси човешките души. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В тоз [...]