Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан

Понеделник, 01 Март 2021 / Приключения
377
  • Сн. БДЗП
  • сн. БДЗП
  • сн. БДЗП
  • Сн. БДЗП
1 / 4

В България птицата е критично застрашен вид, вписан в Червената книга

 

На 22 февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край  Бургас. Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България.

Предавателят тежи 33 грама и e размери 55×56×32 мм. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при полет и плуване. Екипът на БДЗП маркира пеликана и с цветни пръстени, като измери теглото му,  дължината на крилете, клюна, краката и опашката за целите на проучването на вида. Събраната информация ще е от изключителна важност за бъдещето му опазване. 

Веднага след манипулацията, къдроглавият пеликан бе освободен и към момента данните от предавателя показват, че все още е в района, като нощува и се храни в различни части на Бургаските езера.

Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП. Останалите птици, които са маркирани само с цветни пръстени, също бяха наблюдавани на терен от екипа и изглеждат в добро здравословно състояние. Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия ще разберем повече за екологията и заплахите за къдроглавия пеликан, което ще ни помогне да планираме и предприемем бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване.

Изследването на вида чрез сателитна телеметрия, се осъществява в рамките на международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на сайта на проекта www.life-pelicans.com и ще може в реално време да се следят придвижванията на птицата.

Пеликанът е критично застрашен вид в България. В миналото гнездови колонии е имало по Дунавското и Черноморското крайбрежие и в Стралджанското блато. От средата на XX в. гнезди само в езерото Сребърна (през периода 1954–2005 г. между 29 и 128, средно 67 двойки). По време на миграцията и през зимата се среща по Черноморското крайбрежие и по-рядко във вътрешността на страната. През зимата е установен в най-голям брой в Бургаските езера (Мандренското езеро – 420 птици през януари 1997 г. и Вая – 323 птици през януари 1999 г.

 

Вижте още:

Четири месеца след пожара: Драгоманското блато се съживява

Плешивият ибис – символът на плодородието, за който трябва да се погрижим

Езерото Керкини – светът на птиците

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

къдроглав пеликан, БДЗП, птици, засташени видове, природа

Street of Hope

Как и колко пречи на децата синият екран

Четвъртък, 17 Ноември 2016 / Родители
Основната разлика между телевизора и живия контакт  е, че първият създава консуматори, а вторият развива мисленето   Настоящата статия няма за цел да демонизира „новите“ технологии, в частност телевизия, компютри, таблети и пр., а да покаже вредата от прекомерната им уп [...]

Диспраксия – синдромът на несръчното дете

Петък, 12 Октомври 2018 / Гласът на детето
Това е нарушение на изпълнението на задачи, които мозъкът разбира, но не успява да предаде по правилен начин   "Той ще се оправи, но докато се оправи ние сериозно ще се измъчим". Така ми отговори една майка на дете с диспраксия на опита да я окуража по приятелски. В онзи момент на 4-год [...]