Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Плешивият ибис – символът на плодородието, за който трябва да се погрижим

Петък, 25 Януари 2019 / Истории от града
82
  • iucnredlist.org
  • wikipedia
1 / 2

Днес в дивата природа има едва около 500 екземпляра от тази необикновена птица

 

В началото на януари много хора се заинтересуваха от съдбата на една интересна птица от застрашен вид, попаднала случайно в България - Плешивият ибис. Заблудена и изтощена от лутането в студа, птицата, отгледана в от австрийски зоопарк, беше открита в района на Карлово и приютена в спасителния център на „Зелени Балкани“. За съжаление обаче лекарите не успяха да я спасят.

Плешивият Ибис (Bald Ibis) е застрашен от изчезване вид. Птицата е била често срещана в Южна Европа (Франция, Испания), както и в Северна Африка и Близкия изток, но от 16 век е застрашен вид. Най-големият спад на популацията му се наблюдава през 20 век, когато са изчезнали 98% от тези птици.

В момента плешивите ибиси са останали на две места – няколко десетки имa в Югоизточна Турция и Сирия и около 200 – в Мароко. Числеността им в дивата природа е едва 200-250 възрастни птици, разказва доц. д-р Борис Николов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН пред „Дневник“. Тъй като се полагат усилия за възвръщането му в природата на различни места в историческия ареал на вида, в зоопаркове и размножителни центрове също има северни плешиви ибиси - над 1000, допълва ученият.

Тези птици обитават скалисти части в близост до различни видове водоеми. Живеят в колонии, измътват между две и четири яйца, хранят се предимно с насекоми, бръмбари, малки змии и скорпиони. С дългия си клюн, те изваждат храната си от пукнатините на почвата.

 

Снимка: SNSH

 

Плешивият ибис е бил изключително почитан в Турция, тъй го смятали за свещен. Легенда разказва, че първата птица, която видял Ной, когато излязъл от ковчега, е Плешивият Ибис и затова той почитан като птицата на плодородието. В Турция тази птица била символ на любовта, защото напускала гнездото си, за да намери партньор, а през февруари се връщала с рожбите си. Дори се провежда празник в средата на февруари, за да предизвика завръщането на птиците на турска земя.

От 1989та година насам, Генералната Дирекция за защита на природата и за Националните Паркове, поддържа хранилище за популацията от Плешив Ибис в община Биреджик, окръг Шанлъурфа. С подкрепата и помощта и на Кралската Асоциация за Защита на Птиците, се води един сполучлив проект целящ увеличаването на броя на индивидите в тази популация. За разлика от популацията в Мароко, популацията в Турция е с миграционен характер. В средата на юли птиците отлитат за Етиопия, Еритрея и Мадагаскар и през месец февруари отново се завръщат в Биреджик за периода на размножаване.

 

Вижте още:

Резерватът Селъс в Танзания

„Сотбис“ няма да предлага предмети от рог на носорог

Какъв е бил животът в Арктика преди 90 млн. години

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

плешив ибис, рядка птица, застрашенн вид, Червена книга, птици

Street of Hope

Дневният режим на първокласника

Четвъртък, 14 Декември 2017 / Родители
Създаването на ритъм и управлението на времето ще помогнат на детето да се справи с новите си задължения   Първи клас е голямо предизвикателство за децата. Налага им се да свикнат със съвсем нов режим, среда и задължения. Трябва да полагат усилия за усвояване на учебния материал, който [...]

Децата имат нужда от обич

Сряда, 21 Септември 2016 / Гласът на детето
След намесата на медиите държавата обеща приемно семейство за изоставения в болницата Мустафа. Но ще има ли кой да го прегърне, докато се лекува?   Историята на болния от левкемия Мустафа от село Бряговец, изоставен от един месец в болницата обиколи медиите и предизвика вълна от съчувст [...]