Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Плешивият ибис – символът на плодородието, за който трябва да се погрижим

Петък, 25 Януари 2019 / Истории от града
132
  • iucnredlist.org
  • wikipedia
1 / 2

Днес в дивата природа има едва около 500 екземпляра от тази необикновена птица

 

В началото на януари много хора се заинтересуваха от съдбата на една интересна птица от застрашен вид, попаднала случайно в България - Плешивият ибис. Заблудена и изтощена от лутането в студа, птицата, отгледана в от австрийски зоопарк, беше открита в района на Карлово и приютена в спасителния център на „Зелени Балкани“. За съжаление обаче лекарите не успяха да я спасят.

Плешивият Ибис (Bald Ibis) е застрашен от изчезване вид. Птицата е била често срещана в Южна Европа (Франция, Испания), както и в Северна Африка и Близкия изток, но от 16 век е застрашен вид. Най-големият спад на популацията му се наблюдава през 20 век, когато са изчезнали 98% от тези птици.

В момента плешивите ибиси са останали на две места – няколко десетки имa в Югоизточна Турция и Сирия и около 200 – в Мароко. Числеността им в дивата природа е едва 200-250 възрастни птици, разказва доц. д-р Борис Николов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН пред „Дневник“. Тъй като се полагат усилия за възвръщането му в природата на различни места в историческия ареал на вида, в зоопаркове и размножителни центрове също има северни плешиви ибиси - над 1000, допълва ученият.

Тези птици обитават скалисти части в близост до различни видове водоеми. Живеят в колонии, измътват между две и четири яйца, хранят се предимно с насекоми, бръмбари, малки змии и скорпиони. С дългия си клюн, те изваждат храната си от пукнатините на почвата.

 

Снимка: SNSH

 

Плешивият ибис е бил изключително почитан в Турция, тъй го смятали за свещен. Легенда разказва, че първата птица, която видял Ной, когато излязъл от ковчега, е Плешивият Ибис и затова той почитан като птицата на плодородието. В Турция тази птица била символ на любовта, защото напускала гнездото си, за да намери партньор, а през февруари се връщала с рожбите си. Дори се провежда празник в средата на февруари, за да предизвика завръщането на птиците на турска земя.

От 1989та година насам, Генералната Дирекция за защита на природата и за Националните Паркове, поддържа хранилище за популацията от Плешив Ибис в община Биреджик, окръг Шанлъурфа. С подкрепата и помощта и на Кралската Асоциация за Защита на Птиците, се води един сполучлив проект целящ увеличаването на броя на индивидите в тази популация. За разлика от популацията в Мароко, популацията в Турция е с миграционен характер. В средата на юли птиците отлитат за Етиопия, Еритрея и Мадагаскар и през месец февруари отново се завръщат в Биреджик за периода на размножаване.

 

Вижте още:

Резерватът Селъс в Танзания

„Сотбис“ няма да предлага предмети от рог на носорог

Какъв е бил животът в Арктика преди 90 млн. години

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

плешив ибис, рядка птица, застрашенн вид, Червена книга, птици

Street of Hope

Дигиталната революция и развитието на децата

Четвъртък, 12 Април 2018 / Родители
С навлизането на електронни учебници вероятно броят на затлъстелите деца ще се увеличи още   Дигитализирането на човешкия живот доведе до промяна във всички сфери. Появиха се нови професии, други изчезнаха. Днес, ако човек има идея и иска да я сподели, може да напише книга, да си направ [...]

Закриват интернатите за деца

Вторник, 27 Септември 2016 / Гласът на детето
Децата с провинения ще бъдат настанявани в нови центрове за подкрепа     Възпитателните училища и интернатите се закриват, а на тяхно място ще бъдат създадени нови центрове за подкрепа и нов вид възпитателни мерки за провинилите се деца. Това е записано в новия Закон за детско [...]