Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бункери музеи

Неделя, 20 Ноември 2016 / Места
1540
  • Аssociated Press

Противоядреното убежище на албанския диктатор Енвер Ходжа, бомбоубежището на Мусолини и скритите бункери в Швейцария

 

 

Стар противоядрен бункер, построен в центъра на Тирана е открит за посетители, за да напомня за режима на бившия албански диктатор Енвер Ходжа. Бункерът, с площ от хиляда квадратни метри, е с бетонени стени с дебелина 2,4 метра.

Необичайният музей на име „Стълб“ сега е дом на снимки и предмети, които илюстрират политическото преследване на близо 100 000 албанци между 1945 и 1991 г. Наименованието идва от кодовото име на обекта, който е едно от бившите скривалища на комунистическата власт в Албания, преобразувани за обществено ползване след идването на власт преди 3 г. на сегашното правителство, съобщава AP.

Убежището на диктатора е построено в периода между 1981 и 1986 година с цел да гарантира живота на членовете на специалната полиция, както и на висшето ръководство на Вътрешното министерство в случай на ядрена война или атака.

 

 

Друг бункер, предназначен за генералния щаб на албанската армия и остров, превърнат в крепост, също са отворени за посещения преди време. Както и дегизирана вила, която някога е приютявала тайната полиция на комунистическата държава, известна като „Сигурими“. Очаква се да бъдат преобразени и други военни обекти.

 

 

Енвер Ходжа управлява страната от края на Втората световна война до декември 1990 г. Известен със своята параноя, той изгражда бункери в цялата страна, за да предпази цялото население от ядрена война. В един момент се твърди, че са построени цели 700 000 укрития, но по данни на властите точният им брой е 175 000.

 

 

Днес бетонните гъби могат да се видят навсякъде - някои от тях са преобразени в селскостопански сгради, ресторанти, складови помещения или приюти за бездомници, други са оставени да пустеят.

 

Избата бункер на Мусолини 

 

Подобен музей има и в Рим – бункерът на италианския диктатор Бенито Мусолини, строен преди повече от 70 години. По примера на Адолф Хитлер, верният му съюзник Мусолини също изгражда скривалища, където да намери убежище при въздушни удари по време на Втората световна война.

 

 

Първоначално бункерът е бил винарска изба, изградена под вила “Торлония” в Рим, собственост на семейство от благороднически род. Мусолини хвърля око на красивата постройка и конфискува имота в полза на държавата. Той превръща вилата в своя резиденция, а избата е преустроена в бомбоубежище през 1940 година. Стените са солидни, вратите са изработени така, че да не пропускат въздух, за да гарантират сигурност при атака с химически оръжия.


 

В подземието е изградена и система за пречистване на въздуха. Мусолини е имал три бункера, но само този в Рим е бил запазен в сравнително добро състояние, което е позволило да бъде възстановен като музей.

 
Скритите бункери в Швейцария

 

По време на Втората световна война Швейцария изгражда мрежа от над 8000 бункера. С намаляването на военната заплаха и високата цена на поддръжката им обаче през 90-те години швейцарската армия започва постепенно да се освобождава от тях. Повечето вече са разпродадени, затворени или превърнати в музеи.

 

 

Останалите около 1000 са разпръснати из страната под прикритието на плевни, къщи и средновековни замъци. 
По време на Студената война тревогата се измества към ядрената заплаха.

 

 

Швейцария влага огромни средства за защита и много домове се сдобиват със задължителните бомбоубежища. Както и с бункерите, днес швейцарците са им намерили ново приложение, превръщайки ги в изби. 

Днес убежищата живеят втори живот като офиси на IT фирми, музеи, ферми за гъби или мандри. Фирмата "Готхарт-пилзе" произвежда 24 тона гъби годишно в 11 бивши военни бункера. "Зайлер Кезерай" използва укрепленията в швейцарското градче Гизвил за зреенето на сирената си.

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бункери, ядрени убежища, Албания, Италия, Швейцария

StreetInside

Практически уроци по щастие

Събота, 30 Април 2016 / Към себе си
      Няколко прости съвета, които понякога не са толкова лесни за изпълнение     За него са правени филми, писани са книги, правени са научни изследвания, а много страни са отделяли средства за него – това е единственото нещо, което всички ние искаме...Не, [...]

Как мислят успешните хора

Сряда, 29 Юни 2016 / Кариера
"Оптимизмът е вярата, която води до постижение. Нищо не може да се направи без надежда и увереност. " Хелън Келър     Как може някои хора да постигнт целите си, очевидно без никаква борба, и в същото време да имат спокойна усмивка на лицето си? Замисляли ли сте за това? Изглежда, [...]