Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съвети за самотни пътешественички

Петък, 22 Април 2016 / Приключения
1687
  • снимка: pixabay.com

Как да се чувствате в безопасност, ако пътувате сами

 

 

Напоследък има голямо увеличение на соловите пътувания от жени – както за удоволствие, така и по работа, пише BuzzFeed Life. Пътуващият блогър Ники Варгас споделя пред изданието, че за нея това е начин да се подвизава в света сама с мислите си. "Едно от най-прекрасните неща на соло пътуването е, че човек живее живота на своите условия. Това го овластява да научи повече за себе си и това, което иска и прави това на фона на красива страна“, казва тя.

Често обаче има реални опасности, които жените, които пътуват сами, могат да срещнат, и които не е задължително да се отнасят за мъжете, които пътуват сами. Някои от съветите може и да не са съвсем приложими в нашите условия, или пък да звучат малко преувеличено, но някои са наистина полезни.

 

1. Направете предварително проучване.

 

Сайтове като TripAdvisor, Hostelz, или Oyster често предлагат информация както за хотела и квартала, в който той се намира, така че можете да видите кои места изглеждат безопасни.

 

2. Ходете само на места с много добри отзиви.

 

Проверката на отзивите за дадено място ще ви даде сигурност, че те са легитимни и са представени на повече от едно място.

 

3. Намерете си приятел на място.

 

Има много големи мрежи за свързване на жени, пътуващи по целия свят. Можете да ги попитате за обичаите и нещата, които може да правите в техния район, или дори да си планирате среща.

Като например:
The Travelettes
Go Girl Travel Network

Pink Pangea

 

4. Дайте на някой у дома своя маршрут.


Най-малко един човек, който не пътува с вас, трябва да има обща представа за мястото, където ще бъдете и кога, в случай, че нещо се обърка или те трябва да се свържат с вас.

 

 

5. Направете снимки на всички документи и ги поставете в заключен сайт като DropBox, така че да можете да получите достъп до тях от всеки компютър.


Паспорт, документи за самоличност, номера на билети, резервации и т.н. По този начин, ако ги и вашият компютър или телефон загубят, няма да бъдете напълно изгубена.

 

6. Международните телефонни планове са безплатни в спешни ситуации.

 

Ако не искате да платите за цялостен абонамент, може да вземете няколко международни карти в багажа си в случай на нужда.

 

7. Помислете за застраховка при пътуване.

Места като World Nomads предоставят туристически застраховки за физически лица, двойки или семейства за покриване на всякакви неочаквани разходи. За разумна такса, те не само ще поемат медицински и стоматологични извънредни ситуации, но също така и могат да компенсират изгубен багаж, анулиране на пътуване или закъснения, уреждането на кола под наем и др.

 

8. Планирайте редовни проверки с някой у дома.

 

Независимо дали това е чрез Skype, WhatsApp, друго приложение за комуникация или имейл, това е добра предпазна мярка, а освен това ще имате повод да разкажете приключенията си.

 

9. В случай, че пътувате в държава с повишен риск, при пристигането си, уведомете посолството или консулския отдел.

 

10. Регистрирайте се с Международната асоциация за медицинска помощ на пътници (IAMAT).

Те ще ви помогнат да намерите близката клиника с одобрените лекари, където те говорят английски.

  

11. Пътувайте с малко багаж

 

Това може да бъде наистина ценен съвет – нищо не казва повече „обери ме“ от човек, който влачи сам няколко големи куфара след себе си по улицата. Освен това ще сте по-мобилни с малко багаж, в случай на нужда да се движите по-бързо.

 

12. Носете хартиени копия на маршрута си и важни телефонни номера с вас през цялото време

Това може да включва броя и разположението на вашите хотели, компании за автомобили под наем, хора, с които ще се срещате, един контакт за спешни повиквания и най-близкото посолство.

 

13. Не дръжте всичките си пари на едно място.

Дръжте малко пари в брой и карта на ваше име и малко във вашия багаж, а друга част – в хотела.

 

 

14. Гениален съвет: Дръжте допълнителните си пари в кутия за тампони или дамски превръзки – никой няма да погледне вътре.

 

15. Носете си допълнително зарядно за телефон.

  

16. Опитайте да се обличате като местните.

 

Това ще ви защити от привличане на много нежелано внимание. И ако не изглеждате като очевиден турист, няма да бъдете първата цел на мошеници и джебчии.

 

17. На някои места помага да носите фалшив сватбен пръстен.

 

Държавният департамент на САЩ например препоръчва самотни жени, пътуващи в Близкия Изток да носят брачна халка. На други места е добре да се направи проучване за това, което другите жени, пътували дотам, са направили.

 

18. Обадете се предварително да проверите дали хотела или хостела ви имат гардероб или сейф.

 

Ако няма, носете си катинарче и заключвайте нещата си за нещо в стаята.

 

19. Вземете удобна чанта

 

Особено, ако ще оставате в хотел или други места за групово настаняване или ако носите скъпа електроника като компютър или камера, това ще ви помогне да се чувствате удобно, оставяйки вашите вещи докато сте навън и изследвате.

 

 

 

20. Носете си портативна аларма

 

Това е евтин и лесен начин да направите престоя си по-безопасен. Алармата за врата също може да ви свърши работа, ако се къпете в общи бани.

 

21. Носете предпазен механизъм, с който да се чувствате удобно.

 

Например спрей, който можете да вземете с вас в самолета, или свирка, или ключодържател котка, които може да използвате при самозащита.

 

22. Носете си контрацептиви.

 

В някои страни може да е трудно или дори невъзможно да се купят. Дори и да мислите, че няма да имате нужда, нищо не ви пречи да сте подготвени.

 

23. Вземете си селфи стик.

 

За онези моменти, когато няма да искате да дадете своята камера или телефон на някой, за да ви снима, селфи стикът ще бъде любимият ви инструмент.

 

24. Вземете си два ключа от хотела – един в чантата и друг във вас. Така, ако ви откраднат чантата, няма да останете отвън.

 

25. Ако ще поръчвате да ви донесат нещо в стаята в хотела, никога не издавайте, че сте сама.

Ако искате може да се направите, че казвате на някой „Сега се връщам“ или да отворите само част от вратата.

 

26. Оставете на вратата табелата „Не ме безпокойте“ и оставете телевизора включен, когато излизате от хотелската стая.

 

27. Сприятелете със служителките от хотела. Питайте ги за маршрути или места, на които не трябва да ходите.

 

28. Напишете адреса на хотела си на ръката, в случай, че не говорите езика в страната, а ви се налага да вземете такси.

 

29. Ангажирайте шофьор, който да ви вземе от летището, особено ако пътувате през нощта.

 

30. Ако слушате музика, не слагайте и двете слушалки. Така винаги ще сте нащрек. А може да носите слушалки без музика като извинение да не слушате или участвате в нежелан разговор.

 

31. Ако се изгубите, не ровете в картата или в телефона си по средата на улицата. Просто влезте в някое кафене или магазин и проверете там.

 

32. Ползвайте GPS, ако наемете кола – да търсите в картата или в телефона на непознато място е опасно и отнема време.

 

33. Ако шофирате, напълнете резервоара догоре, за да не останете без гориво на място, откъдето не можете да заредите.

 

34. Носете чантата със себе си в тоалетната винаги, дори в автобуса или влака.

 

35. Винаги се качвайте във вагон, в който има и други хора. В автобуса или във влака стойте в предната част или близо до други жени.

 

36. Не спете във влаковете. И не взимайте нощни влакове сама.

 

37. Направете снимка на регистрационния номер на автомобила си преди да влезете в него.

Просто за безопасност или в случай, че забравите нещо в него.

 

38. Когато сте в кола или вървите към къщи, говорете по телефона – наистина или наужким, казвайки „Да, все още съм тук. Ще бъда там едикога си“, така че шофьорът да мисли, че вие ще се срещате с някой.

 

39. Ако спрете да купите билети или нещо друго, дръжте чантата си между краката си или между тялото и тезгяха. Така трудно ще ви я задигнат.

 

40. Пийте в умерени количества. Знайте къде е границата ви и бъдете съобразителни докато се забавлявате.

 

41. Говорете с много хора!

 

Ако пътувате или се разхождате навън, говорете с хората, за да се ориентирате къде какво се случва. А и създаването на приятелства е най-добрият начин да видите интересни неща, които не бихте открили сами.

 

42. Не се чувствайте неудобно да отказвате.

 

Не е проблем да откажете помощ за багажа си, покана за вечеря, шот с водка от момче на име Борис например. Не се страхувайте да бъдете груби, ако това означава да се чувствате сигурни. И се доверете на инстинктите си за това на кого може да се доверите за помощ. Понякога един мъжки ескорт е добър начин да се чувствате в безопасност, а и има учтиви чужденци, които са готови и могат да ви помогнат.

 Източник: buzzfeed.com

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пътуване, соло пътуване, жени, безопасност

Street of Art

Мястото до прозореца

Неделя, 02 Октомври 2016 / Стил
Няколко идеи за уютни местенца до прозореца    Мястото до прозореца освен романтично, много често има и практично приложение. Дали ще е в дневната, коридора, или в кухнята, то има собствена романтика и създава уют, особено, когато можем да го споделим с домашните любимци. [...]

Разкриха тайната на болестта на Стивън Хокинг

Събота, 03 Август 2019 / Хранене и Здраве
Биолози от Харвард откриха ген, чиято прекалена активност води до развитие на заболяването, от което боледуваше и почина известният британски астрофизик Стивън Хокинг. Подробното описание и възможният начин за лечение на това нервно-дегенеративно заболяване бяха представени в списание Nature N [...]