Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Докога ще ни издържи Земята?

Събота, 04 Май 2019 / Общество
367
  • Photo by Markus Spiske on Unsplash

Планетата е буквално опустошена от експлоатацията на ресурсите й

 

Мрачна картина на последствията върху околната среда, причинени от човека, описва доклад на ООН за състоянието на природата.


Документът от 1800 страници, който включва над 15 хиляди научни публикации, ще бъде финализиран след срещата на върха по въпросите на биологичното разнообразие в Париж тази седмица. Той описва планета, опустошена от прекомерно потребление и потъване в замърсяване, където стотици хиляди видове са пред риск да изчезнат, съобщава АФП.

Какви са последствията?


Замърсяване


Населението на Земята се е удвоило за 50 години. Ние не само живеем по-дълго от всякога, но също така консумираме повече. Днес хората извличат около 60 млрд. тона ресурси от природата всяка година, а увеличението е от 80% само за няколко десетилетия.

От 1980 г. насам емисиите на парникови газове, отделяни в атмосферата, са се удвоили, а глобалните температури са се покачили с 0,7 градуса.

Всяка година в океаните и реките изхвърляме до 400 милиона тона тежки метали, токсични и други отпадъци.

Авторите на доклада изчисляват, че 75% сушата, 40% от океаните и 50% от реките "търпят сериозни последици от деградацията" на човешката дейност.НеравенствоПо-богатите нации консумират значително повече на глава от населението, отколкото бедните, които се борят да запазят природните си ресурси.

Всъщност потреблението на материали на глава от населението е четири пъти по-високо от това на икономиките с ниски доходи.

В Европа и Северна Америка хората консумират няколко пъти повече от препоръчания прием на месо, захар и мазнини за оптимално здраве, докато 40% от хората по света нямат достъп дори до чиста питейна вода.

Пропастта на неравенство е огромна и разширяваща се: БВП на глава от населението вече е 50 пъти по-голям в богатите държави, отколкото в бедните.Индустиалната заплахаСпоред доклада индустриалният риболов унищожава океаните. Той е установил, че 70 000 промишлени риболовни кораба оперират в най-малко 55% от световното море.

Близо 3/4 от основните запаси от морска риба са изчерпани или експлоатирани до границата на устойчивостта, въпреки усилията на риболовната общност да въведе квоти и да намали прекомерния риболов.

На сушата ситуацията изглежда още по-мрачна.

В момента 1/3 от земята е прехвърлена на селското стопанство, а 75% от сладководните ресурси са предназначени за производството на храни. Като цяло най-малко 1/4 от всички емисии на парникови газове идват от обработването на земята, растителната продукция и торенето, като по-голямата част от тях са вследствие на производството на храни от животински произход.

Разширяването на земеделския бизнес също е довело до изчезването на огромни количества гори, абсорбиращи CO2: Земята е загубила 290 милиона хектара - около 6% - от горите си от 1990 г. насам.

Употребата на торове, която влошава способността на почвата да отглежда растения и да изсмуква парникови газове, се е повишила четири пъти за само 13 години в Азия и се е удвоила в световен мащаб за същия период.Изчезване на видовеУчените смятат, че на Земята има около осем милиона вида растения и животни, въпреки че досега само една част от тях са били идентифицирани.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) "Червената книга" каталогизира около 100 000 вида, около 1/4 от които са класифицирани като застрашени от изчезване.

Докладът на IPBES (Междуправителствена научно-политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги) обаче отива много по-далеч, като предвижда, че между 500 000 и един милион видове биха могли да изпаднат в забвение поради замърсяване и понижаване на условията на местообитание.

Нейните автори подчертават, че каквито и загуби да бъдат причинени на природата, те ще се върнат върху нас.

Повече от 2 млрд. души все още разчитат на дървесината като основен източник на енергия и около половината от всички лекарства идват от растения и животни.

Нещо повече, световните океани и гори абсорбират повече от половината от емисиите на парникови газове, които все още се покачват с всяка изминала година. А основните нужди на човека зависят от природата...

 

Вижте още:

Поредица от филми за Земята показва богатството на природата

Природа на кредит

Човечеството е застрашено заради злоупотребата с природата

Последното диво място на Земята

Резерватът Селъс в Танзания

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

природа, екология, природни ресурси, Земя, екология, ООН, климат

StreetInside

Осъждането на другите е опасно

Петък, 07 Юни 2019 / Към себе си
Природата пази строго равновесието и не е наша работа да пречим на това   От гледна точка на природата няма добри или лоши хора. Има само такива, които се подчиняват на нейните закони, и такива, които нарушават правилата. Вторите в крайна сметка винаги са изложени на въздействието на си [...]

Физиката зад Акашовите записи и стреса върху менталното тяло

Понеделник, 18 Април 2016 / На предела
  Каква е нашата памет и може ли науката да помогне да обясним как работи? Какво трябва да правим с езотеричния термин „акашови записи“ и има ли начин да се отървем от негативното подсъзнателно контролиране на стреса? Според Оксфордския онлайн речник нашата памет е сбор от вс [...]