Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Не се излежавайте до късно

Петък, 17 Август 2018 / Хранене и Здраве
283
  • pxhere.com

Хората, които спят повече, умират по-млади 

 

Ако обичате да си поспивате това може да се окаже доста вредно. Сънят може да влияе по различен начин върху тялото и ума ни, в зависимост от това колко часа му се отдаваме. Американска фондация, занимаваща се с изучаване на съня, твърди, че във възрастта 18 – 64 години е нормално човек да спи по 9 часа на денонощие. От друга страна професор Шон Ънгстед от Щатския университет в Аризона, казва, че най-малко боледуват хората, които спят средно по 7 часа в денонощието.

Изследователи от Калифорнийския университет установяват, че при хората, които спят повече от нормалното, има по-високи рискове от когнитивни увреждания, депресия, възникване на възпалителни процеси, затлъстяване, диабет, и по-висока смъртност. Д-р Юлиян Бенито прави едни от най-големите проучвания в областта на съня и влиянието му върху човешкото здраве. Проучванията му показват, че прекомерният сън води до деменция и заболявания като Алцхаймер.

Изследователите от Кеймбридж разглеждат продъжителността на съня на около 9700 европейци за период от 11 години. Резултатите показват,че хората които са спали повече от 8 часа са с 46% по-голяма вероятност да получат инсулт от онези, които не си доспиват.

Научно изследване на здравето и храненето (NAHNES) показва, че при хората, които спят повече от 8 часа на ден, има повишен риск от сърдечни заболявания и по-точно от коронарна болест на сърцето. Д-р Майкъл Грандер, клиничен психолог и специалист по съня изброява няколко причини за дългия сън:

- Раздробяване на съня, повечето хора прекарват по-дълго време в леглото тъй като се събуждат често и сънят им е недостатъчно ефективен.

- Умората и летаргията.

- Липсата на предизвикателства и ангажименти, могат да ви накарат да прекарате повече време в леглото.

Затова направите си план за следващия ден от вечерта, в който да има достатъчно идеи, които да ви накарат по-бързо да се измъкнете от под завивките.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сън, излежаване, колко е нормално да спим, здраве

Street of Hope

Как и колко пречи на децата синият екран

Четвъртък, 17 Ноември 2016 / Родители
Основната разлика между телевизора и живия контакт  е, че първият създава консуматори, а вторият развива мисленето   Настоящата статия няма за цел да демонизира „новите“ технологии, в частност телевизия, компютри, таблети и пр., а да покаже вредата от прекомерната им уп [...]

Бомбата с двойките на седмокласниците била на Орешарски

Петък, 10 Юни 2016 / В клас
  Просветният министър Меглена Кунева обяви, че този випуск е бил слаб и на оценяването в 4-ти клас     Министърът на образованието Меглена Кунева намери обяснение за слабите резултати на матурите на седмокласниците в лошото им представяне през 2013-та година. Пред БНТ тя о [...]