Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Откриха ген, увеличаващ риска от фатален изход при Covid-19

Неделя, 07 Ноември 2021 / Хранене и Здраве
212
  • pixabay.com

Той засяга около 15% от европейците и 60% от южноазиатците 

 

Учени от Оксфордския университет откриха ген, който удвоява риска от белодробна недостатъчност и смърт от коронавирус.

Според тях 60% от хората от южноазиатски произход и 15% от хората от европейски произход носят тази високорискова версия на гена.

Ваксините са от решаващо значение и помагат за значително намаляване на тези рискове, казват изследователите.

Проучването на Nature Genetics разкрива защо някои общности в Обединеното кралство и Южна Азия са изложени на по-голям риск от Covid - но не го обяснява напълно.

Въз основа на предишна генетична работа, изследователите са използвали комбинация от изкуствен интелект и нова молекулярна технология, за да определят точния ген - наречен LZTFL1 - отговорен за повишените рискове. Смята се, че рисковата версия на гена присъства при около 2% от хората от афро-карибски произход и 1,8% от хората от източноазиатски произход.

Водещият изследовател, проф. Джеймс Дейвис каза, че откритието, че генът не засяга еднакво всички популации, е много важно. Според него сложна комбинация от фактори - особено възрастта - допринася за индивидуалния риск на всеки човек.

„Социално-икономическите фактори също вероятно са важни за обяснението защо някои общности са особено силно засегнати от пандемията“, добави той. "Въпреки че не можем да променим нашата генетика, резултатите показват, че хората с този ген вероятно ще имат сособена полза от ваксинацията."

Изследователите смятат, че рисковата версия на гена прави белите дробове на хората по-чувствителни към коронавируса. Те предполагат, че генът деактивира ключовия защитен механизъм, който клетките на белите дробове обикновено използват, за да се защитят от COVID. Когато клетките, покриващи белите дробове, взаимодействат с коронавируса, една от техните защитни стратегии е да се превърнат в по-малко специализирани клетки и да станат по-малко добре дошли за вируса. Този процес на деспецификация намалява количеството на ключов протеин, наречен ACE-2, върху клетъчната повърхност, който е от решаващо значение за прикрепването на коронавируса към клетките.

Но за хората, изложени на риск за версията на гена LZTFL1, този процес не работи по същия начин и белодробните клетки остават податливи на вирусна инвазия.

Учените казват, че е важно, че участващият ген засяга белите дробове, но няма ефект върху имунната система. Това означава, че тези хора все още могат да получат имунна защита от ваксината, казват те.

Учените се надяват, че откритието ще помогне за създаването на нови, специално създадени лекарства, които се фокусират върху белите дробове - сегашните се фокусират главно върху имунната система.

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Производството на антитела след COVID-19 продължава цял живот

Изкуствен интелект предсказва вероятността за смърт от COVID-19

Боледувалите от COVID-19 са застрашени от инфаркт

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, ген, рискове, имунизация, ваксинация, наука

StreetInside

Различните поколения „духовни воини”

Понеделник, 30 Януари 2017 / На предела
Индиго хора се раждат много години преди да се заговори за особеностите на тези деца, но всяка следваща генерация е по-съвършена   Индиго децата са различни от останалите, често имат проблеми в общуването и ги обединява задачата да помогнат в духовното пробуждане на света.  Това е [...]

Какво означава името ти за останалите

Сряда, 22 Юни 2016 / Кариера
  Личният бранд е абсолютна необходимост, когато става дума за привличане на бъдещи работодатели, клиенти, последователи   Да си добър в това, което правиш, не е достатъчно. Трябва подходящите хора да го узнаят, по подходящия начин. За добро или лошо, в наше време с пълна сила важ [...]