
Защото е пълен с „празни калории“
Алкохолните напитки се правят от ферментирали натурални захариди и скорбяла, която превръща захаридите в алкохол. Те са високо калорични, но без хранителна стойност, защото осигуряват „бърза“ енергия, която пречи на изгарянето на мазнините.
Както знаем, веществата, които осигуряват калории, тоест източник на енергия са: мазнини, въглехидрати, протеини и алкохол. Протеините и въглехидратите носят по 4 калории на грам, един грам мазнини съдържа средно 9 калории, а грам алкохол – 7 калории, обяснява dieti.info.
Тялото не складира алкохола
Изследванията показват, че ако сме на диета, тоест стремим се да приемаме по-малко въглехидрати, по принцип не е задължително да отказваме напълно алкохола. Но ето в какви варианти и количества: Питиета като брендито и рома не съдържат въглехидрати. Половин чаша червено вино съдържа 2 г въглехидрати, а същото количество бяло вино – 0,9 г. Въглехидратите в бирата варират в зависимост от марката, но една малка бира (330 мл) съдържа приблизително около 12 г въглехидрати.
Не трябва да пиете по повече от две питиета на ден, независимо от диетата, а някои диети забраняват изобщо алкохола. Причината е, че човешкото тяло не може да го складира. Както вече стана ясно, то го преобразува веднага в енергя, а това нарушава други процеси, каквито са изгарянето на мазнините и усвояването на хранителните вещества.
Празните калории
Това са калории с ниска хранителна стойност, но с високо числово изражение. Високо съдържание на калории дават най-вече повечето въглехидрати и мазнини, а хранителната стойност на продуктите осигуряват витамините, минералите, антиоксидантите и другите микроелементи.
Най-много “празни калории” съдържат:
- Пържените картофи, пърженото пиле и другите пържени продукти.
- Бонбоните и другите сладки храни, съдържащи много захар и различни добавки като изкуствени оцветители и ароматизатори.
- Бирата, виното и другите алкохолни напитки, които съдържат много захар, но незначително количество хранителни вещества. Те се натрупват в областта на корема (т.нар. “бирено коремче”).
- Бял ориз, бял хляб, крекери и бисквити, подложени на пълна обработка.
Как да ги избягваме
- Вместо да пържим, трябва да задушаваме или печем храната
- Да ограничим сладките храни и газираните напитки
- Да избираме пълнозърнест хляб и зърнени закуски
- Да ядем повече плодове и зеленчуци