Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ани Ерно получи Нобелова награда за литература

Петък, 07 Октомври 2022 / Под прожектора
90
  • сн.БГНЕС

Френската писателка ще получи наградата от крал Карл XVI Густав на официална церемония в Стокхолм 

 

Нобеловата награда за литература е присъдена на френската писателка Ани Ерно, съобщи комитетът по награждаването, цитиран от БГНЕС.

Френската писателка Ани Ерно е известна с привидно простичките си романи, в които се опира на личния си опит по отношение на класата и пола.

„Тя бе отличена за смелостта и клиничната острота, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет", заяви журито.

Нобеловата награда е придружена от медал и парична награда в размер на 10 милиона шведски крони (около 911 400 долара).

Миналата година наградата бе присъдена на родения в Танзания писател Абдулразак Гурна, чието творчество се фокусира върху тежкото положение на бежанците и изгнаниците, колониализма и расизма.

Ерно, чието име циркулира в спекулациите за Нобел от няколко години, е 17-ата жена, която печели престижната награда, от общо 119 лауреати за литература от връчването на първия Нобел през 1901 г. насам.

През последните години Шведската академия обеща да направи наградата по-разнообразна след скандала с #MeToo през 2017-2018 г., който я остави в размирици.

Ерно ще получи наградата от крал Карл XVI Густав на официална церемония в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта през 1896 г. на учения Алфред Нобел, създал наградите в завещанието си.

 

Казуо Ишигуро получи нобелова награда за литература

Боб Дилан с нобел за литература

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ани Ерно, писател, литература, Нобелови награди, култура

StreetView

На гости на Ванга – пътуване към себе си

Понеделник, 16 Октомври 2017 / Места
За енергията на Рупите много е писано, но докато не я усетиш сам, не можеш да разбереш   Обикновено сме твърде заети, забързани и съсредоточени в проблемите си. Много често повече искаме от живота без да даваме. И тогава попадаме на някое свято място, което да ни припомни, че можем за [...]

Панагюрище – духът на Априлското въстание

Вторник, 10 Юли 2018 / Места
В последните години градът се развива и като дестинация за различен туризъм   В последните години градът на Райна Княгиня се развива не само като исторически център, който пази в сърцето си от най-светите периоди от българската история. А и като място, на което разходката се съчетава с [...]