Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ани Ерно получи Нобелова награда за литература

Петък, 07 Октомври 2022 / Под прожектора
252
  • сн.БГНЕС

Френската писателка ще получи наградата от крал Карл XVI Густав на официална церемония в Стокхолм 

 

Нобеловата награда за литература е присъдена на френската писателка Ани Ерно, съобщи комитетът по награждаването, цитиран от БГНЕС.

Френската писателка Ани Ерно е известна с привидно простичките си романи, в които се опира на личния си опит по отношение на класата и пола.

„Тя бе отличена за смелостта и клиничната острота, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет", заяви журито.

Нобеловата награда е придружена от медал и парична награда в размер на 10 милиона шведски крони (около 911 400 долара).

Миналата година наградата бе присъдена на родения в Танзания писател Абдулразак Гурна, чието творчество се фокусира върху тежкото положение на бежанците и изгнаниците, колониализма и расизма.

Ерно, чието име циркулира в спекулациите за Нобел от няколко години, е 17-ата жена, която печели престижната награда, от общо 119 лауреати за литература от връчването на първия Нобел през 1901 г. насам.

През последните години Шведската академия обеща да направи наградата по-разнообразна след скандала с #MeToo през 2017-2018 г., който я остави в размирици.

Ерно ще получи наградата от крал Карл XVI Густав на официална церемония в Стокхолм на 10 декември - годишнината от смъртта през 1896 г. на учения Алфред Нобел, създал наградите в завещанието си.

 

Казуо Ишигуро получи нобелова награда за литература

Боб Дилан с нобел за литература

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ани Ерно, писател, литература, Нобелови награди, култура

StreetInside

Тесла: Инстинктът надхвърля знанието

Вторник, 18 Април 2017 / На предела
Шест цитата от великия учен, които ще променят отношението ви към света   Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, инженер и физик, работил в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Той е най-добре познат с откриването на променливия ток. Но Тесла е има дори по-големи идеи, които [...]

Хипнозата като път към отговорите

Понеделник, 04 Юли 2016 / На предела
Въпреки че е популярна в цял свят, тази техника не е достатъчно използвана в България   Когато чуят думата хипноза, хората обикновено се притесняват, че това е нещо опасно. Истината е, че, хипнозата не е безсъзнателно състояние – във всеки един момент хипнотизираният човек има кон [...]