Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Българи извиват хоро в Атина

Събота, 22 Февуари 2020 / Под прожектора
738
  • сн. Сдружение Феникс
1 / 3

Сънародниците ни в Гърция ще отбележат няколко традиционни обичая заедно

 

“Ден за прошки на Орото” ще се извие за втори път тази година в Атина. Фолклорното събитие, което се организира от Сдружение "Феникс"  ще обедини за един ден всички наши сънародници, които живеят и работят в Гърция. На 1 март в 10 часа на атинския площад "Клатмонос" голямото българско хоро ще се извие за втори път.

Хорото ще бъде поведено от народния певец Николай Славеев и неговия бенд.  Любимецът на публиката ще изпълни едни от най-големите си хитове, както и традиционните "Ако умра ил загина", "Райна Попгеоргиева", "Шар планина", "Ой, шопе, шопе" и много други. 

"Елате, за да сме заедно, елате за да си простим, елате, за да почувстваме България за няколкото часа, макар и на 1000 километра от Родината. Очаквам ви!", призовава във Facebook Николай Славеев. Заедно с него на сцената ще излезе и младаа певица Ана Чавдарова.

Водещ на събитието и тази година ще бъде известният български журналист Ангел Бончев, който миналата година откри и първия Мега събор "Ден за прошки на орото" в Атина, в подножието на Акропола. Тази година негов партньор в превода на гръцки език ще бъде Христина Узунова.

 

И тъй като събитието е в навечерието на Националния празник 3 март, организаторите са поканили Руското дружество "Емигрант" и ансамбл "Калинка", които ще танцуват и ще пеят на площад Клатмонос.

Останалите участници на обединителния събор ще бъдат Фолклорна танцова формация ''Върти оро", която е създадена с цел да съхранява и разпространява българската култура, фолклор и традиции,  да представя и популяризира националното ни богатство пред света, чрез българските народни  танци и хора.

Българите живеещи и работещи в Гърция ще продължат традицията с обединението си в деня, в който ние православните християни си вземаме и си даваме прошка - Сирни Заговезни, а целта е именно обединението ни зад граница. Ще бъдат отбелязани националния празник 3 март и християнския празник Сирни Заговезни. Ще се отслужи литургия от 9.00 ч. в българския храм от отец Стефан в присъствието на българските дипломати, диаспора и гости.

 

В Неделя Сиропусна след светата Божествена Литургия ще стане опрощаване според българския обичай с “Простено-Прости”.  “Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви”, казва Иисус Христос.  Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Това е и целта на този така важен ден за православния християнин.

Поканени на събитието са още посланикът ни Гърция Валентин Порязов, консулите ни, отецът на българския храм в Атина, отец Стефан, останалите представители на български сдружения в Атина, българските училища.

"Ден за прошки на орото" е освен събор на българите в Гърция, но и начин да се  представи на събратята ни и съседи гърци, които ще присъстват на площад Клатмонос, богатото разнообразие на танцовия ни и певчески фолклор.

Поради големия мащаб на събитието  гръцката полиция ще се погрижи за сигурността на присъстващите.

 

Вижте още: 

Българско хоро се изви в Брюксел

В Калофер изиграха леденото хоро в река Тунжда

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

българи в чужбина, Атина, Гърция, хоро, обичаи

StreetInside

Наблюдение в психодиагностиката

Неделя, 13 Февуари 2022 / На предела
Ще се запознаем с втория метод в психодиагностиката - наблюдението. За разлика от прегледа, при който фактически се събира информация за пациента в по-цялостен вид, така да се каже разузнавателно, то при наблюдението имаме концентриране и фиксиране главно върху неща, които интересуват психоте [...]

Автентичното лидерство - истина или предизвикателство

Сряда, 15 Юни 2016 / Кариера
Истинският лидер познава добре себе си, води със сърце и работи за цялото    „Продължавам да се изумявам колко лидери се държат по един начин на работа, докато тяхната персоналност е друга извън работа. Веднъж изпълнителният директор на голяма компания ми напомни, „Лид [...]