Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ямато отново ще свирят у нас

Вторник, 02 Октомври 2018 / Под прожектора
134
  • Ямато

Невероятните барабанисти ще завършат своето европейско турне в България, този път с три концерта

 

 

Японските барабанисти Ямато отново ще свирят у нас – този път във Варна, Пловдив и София през ноември. Ако не сте ги слушали, си струва да го направите – шоуто, което представят, е наистина различно и си струва да се види. Те са 12 човека, свирят на барабани. Но не просто на барабани. Фаворитът на всяко тяхно представление е огромният тайко-барабан от 500 годишно дърво, свещеният им талисман с диаметър от 4 метра.

Членовете на Ямато движат телата си, в стремеж да докоснат барабана с душите си, създавайки мощна енергийна вълна. Представленията им са толкова интензивни, че карат сърцата на зрителите да туптят по-силно, а телата им да подскачат от радост. Публиката на техните концерти е непреодолимо завладяна от ритъма на барабаните, а телата им се издигат в синхрон с мощните звуци. Тази група, идваща от красивата префектура Нара в Япония, винаги ни очарова с оригинален и иновативен подход към традиционните японски музикални ударни инструменти „уадайко“.

 

Кои са Ямато?

 

Групата на японските барабанисти Ямато е създадена през 1993 г., когато дебютира на фестивала в Тойчи, Кашихара-ши в областта Нара с оригиналната композиция на създателя на състава Маса Огава "Hyu-ga (Изгрев)". Оттогава са изминали 25 години. Досега японските барабанисти Ямато са свирили в 54 държави по света в над 3500 спектакъла и пред 6 милиона зрители. Техните изпълнения винаги са се радвали на отлични отзиви от публика и критика; през годините славата им се разпространява лавинообразно на длъж и шир, а британските медии нарекоха техния звук "Музиката на тялото".

 

„Искаме да сме креативни“

 

Това е мотото на Ямато. Ето защо, освен че свирят заедно, членовете на групата живеят заедно в една общност и се стремят да творят и да създават всичко сами. Това включва музикалните композиции, театралните продукции, театралните декори, общата визия за осветление, хореография, техники на изпълнение, костюми, грим, сценични настройки и реквизити ... дори палките за барабаните - т. нар. бачи - използвани в представленията, са изработени от тях самите. Този начин на живот и поглед към света е в основата на изпълненията и успеха на Ямато по целия свят. Ямато използват своята креативност, за да превърнат уадайко-барабаните в изкуство, което резонира във всички страни по целия свят. Изкуството на уадайко е вдъхновявало много хора от древни времена. Японските барабанисти Ямато съхраняват тази традиция в сърцата си и продължават да я пресътворяват и вплитат в своето модерно и енергично изкуство.

 

Какво е Тайко?

 

Тайко e музикален инструмент, познат на всеки японец. От зората на историята богатите вибрации на тайко-барабаните са изпълвали с вдъхновение и кураж хората в Япония. Техният звук се чува и до днес, той съпътства всички ритуални празненства и фестивали навсякъде в страната. За повечето японци звукът на барабаните действа успокояващо, защото той е същинското въплъщение на Япония – той е самата Япония.

„Ние, барабанистите от Ямато, ценим дълбоко и вярваме в уникалността на тайко барабаните. Отдадени сме и съхраняваме традициите и търсим нови възможности за представянето на този величествен инструмент. Целта ни е да намерим още повече възможности за бума на Тайко по света“, казва Маса Огава, създател и артистичен директор на Ямато.

Билетите за спектакъла на японските барабанисти Ямато може да намерите Билетен център на НДК, в Дюкян Меломан за София, на касата на Главната и в магазин "Мюзик център" в Пловдив и на касата на ДКС и в мрежата на Ивентим.

Концертите у нас са на 13 ноември във Варна, на 15 ноември в Пловдив и на 18 ноември в София.

 

Вижте още:


Ритъмът на сърцето 

Великите барабанисти на всички времена 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ямато, японски барабанисти, барабани, тайко, концерт

StreetBoard

Амнезията за 9-ти септември

Неделя, 09 Септември 2018 / Общество
Защо българите забравиха този период от историята си?   Резултатите от едно съвместно изследване на Нов български университет в София и Американския университет в Благоевград сочат, че само три процента от анкетираните българи, сред които има представители на всички етноси, определят ко [...]

Под границата на бедност

Петък, 16 Декември 2016 / Общество
500 хиляди пенсионери живеят с доход под 200 лева на месец   Над половината пенсионери в България живеят с доход под линията на бедност от 300 лева, става ясно от данни на социалния министър Зорница Русинова, цитирани от БГНЕС. 491 763 български пенсионери получават под 200 лв. на [...]