Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергия от дъжд

Петък, 15 Април 2016 / Стил
1306
  • greentech.bg

 

 

И тънки като хартия соларни клетки за малки устройства

 

Слънчевата енергия може да захранва огромна част от дейностите на човека, но си има и своите ограничения. Сега екип от четирима китайски учени от Университета Юнан Нормал и Океанския университет на Китай са открили как прилагането на графен върху слънчеви панели може да превръща дъжда в чиста енергия, пише greentech.bg.

Китайските учени поставили графен върху слънчеви клетки, който, в присъствието на дъждовна вода, прави функционирането на клетките различно. Положително заредените йони на различни соли, налични в дъждовната вода, като амоняк, калций или натрий взаимодействат с електроните на графена за производството на електричество, което позволява на слънчевите клетки да функционират дори без слънце, когато вали.

Разбира се, това е вълнуваща стъпка напред, но не окончателно решение. Покрити с графен, слънчевите клетки не са много ефективни. Те са в състояние да преобразуват едва 6,5 процента от енергията на слънцето в електричество. Въпреки това откритието е ценно, защото по-нататъшното развитие на технологията може да има дълбоки последствия за бъдещето на възобновяемата енергия.

 

 

Тънки органични соларни клетки

 

Учени от австралийската организация за научни и индустриални проучвания CSIRO, Университета в Мелбърн и университета Монаш са разработили тънки като хартия, органични соларни клетки, които могат да се отпечатват и които са в състояние да захранват дребни електронни устройства – а защо не и да задоволяват енергийните нужди на развитите и развиващите се страни.

Според уебсайта на проекта органичната фотоволтаична клетка е енергийна технология, която има потенциала да намали драстично зависимостта от традиционните източници на електрическа енергия в развитите страни като Австралия. В същото време тя може да осигури евтини и лесни за разгръщане системи за добиване на електрическа енергия за отдалечени райони, които са извън обхвата на електропреносните мрежи, в развиващите се страни“.

Евтината, лека и гъвкава соларна клетка

 

може да бъде отпечатвана върху фолио

 

така, че да бъде полу-прозрачна. Така тя би могла да се използва за захранване на цял небостъргач, да се полага директно върху пластмаса за вграждане в носима електроника като смартфони и лаптопи. Може да се отпечатва и върху традиционни материали за жилищно строителство като например покривни плоскости, така че да се използва за захранване на някои от най-отдалечените райони на света, които нямат достъп до електричество.

Капаци за iPad, кутии за лаптопи, кожи за iPhone – те мгоат да служат не само за защита на електрониката, но и за събиране на енергия и за захранване на същата тази електроника“, казва д-р Фиона Шолс, старши изследовател в CSIRO. „Соларната клетка е много евтина. Начинът, по който изглежда и работи, е доста по-различен от конвенционалните силициеви покривни панели. Тя може да се направи така, че да бъде полу-прозрачна – може да се използва за тонирани прозорци например. Ние ги отпечатваме върху пластмаса по, повече или по-малко, същия начин, по който отпечатваме пластмасовите банкноти. Свързването на всички соларни елементи е просто като свързването на батерия“.

greentech.bg

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

слънчева енергия, соларни панели, соларни клетки, дъждовна вода, графен

StreetBoard

Да избягаш от „Ислямска държава“

Вторник, 13 Декември 2016 / Общество
Двете момичета от религиозното малцинство Язиди, които избягаха от ИДИЛ, получиха награда за защита на човешките права     Надя Мурад и Ламия Аджи Башар - двете жени от религиозното малцинство на язидите, които избягаха от сексуалното робство на „Ислямска държава” в И [...]

Изключителното като травма

Сряда, 15 Ноември 2017 / Общество
Какво отвърнаха юристите от СУ на студентите, които са повярвали на Кристиан Таков, че ако защитават справедливостта, ще има кой да ги подкрепи   Тъй като сме сред хората, подписали подписката, в която се предлагаше на името на доц. Кристиан Таков да бъде именувана аудитория в Юридичес [...]