Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Енергия от дъжд

Петък, 15 Април 2016 / Стил
1208
  • greentech.bg

 

 

И тънки като хартия соларни клетки за малки устройства

 

Слънчевата енергия може да захранва огромна част от дейностите на човека, но си има и своите ограничения. Сега екип от четирима китайски учени от Университета Юнан Нормал и Океанския университет на Китай са открили как прилагането на графен върху слънчеви панели може да превръща дъжда в чиста енергия, пише greentech.bg.

Китайските учени поставили графен върху слънчеви клетки, който, в присъствието на дъждовна вода, прави функционирането на клетките различно. Положително заредените йони на различни соли, налични в дъждовната вода, като амоняк, калций или натрий взаимодействат с електроните на графена за производството на електричество, което позволява на слънчевите клетки да функционират дори без слънце, когато вали.

Разбира се, това е вълнуваща стъпка напред, но не окончателно решение. Покрити с графен, слънчевите клетки не са много ефективни. Те са в състояние да преобразуват едва 6,5 процента от енергията на слънцето в електричество. Въпреки това откритието е ценно, защото по-нататъшното развитие на технологията може да има дълбоки последствия за бъдещето на възобновяемата енергия.

 

 

Тънки органични соларни клетки

 

Учени от австралийската организация за научни и индустриални проучвания CSIRO, Университета в Мелбърн и университета Монаш са разработили тънки като хартия, органични соларни клетки, които могат да се отпечатват и които са в състояние да захранват дребни електронни устройства – а защо не и да задоволяват енергийните нужди на развитите и развиващите се страни.

Според уебсайта на проекта органичната фотоволтаична клетка е енергийна технология, която има потенциала да намали драстично зависимостта от традиционните източници на електрическа енергия в развитите страни като Австралия. В същото време тя може да осигури евтини и лесни за разгръщане системи за добиване на електрическа енергия за отдалечени райони, които са извън обхвата на електропреносните мрежи, в развиващите се страни“.

Евтината, лека и гъвкава соларна клетка

 

може да бъде отпечатвана върху фолио

 

така, че да бъде полу-прозрачна. Така тя би могла да се използва за захранване на цял небостъргач, да се полага директно върху пластмаса за вграждане в носима електроника като смартфони и лаптопи. Може да се отпечатва и върху традиционни материали за жилищно строителство като например покривни плоскости, така че да се използва за захранване на някои от най-отдалечените райони на света, които нямат достъп до електричество.

Капаци за iPad, кутии за лаптопи, кожи за iPhone – те мгоат да служат не само за защита на електрониката, но и за събиране на енергия и за захранване на същата тази електроника“, казва д-р Фиона Шолс, старши изследовател в CSIRO. „Соларната клетка е много евтина. Начинът, по който изглежда и работи, е доста по-различен от конвенционалните силициеви покривни панели. Тя може да се направи така, че да бъде полу-прозрачна – може да се използва за тонирани прозорци например. Ние ги отпечатваме върху пластмаса по, повече или по-малко, същия начин, по който отпечатваме пластмасовите банкноти. Свързването на всички соларни елементи е просто като свързването на батерия“.

greentech.bg

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

слънчева енергия, соларни панели, соларни клетки, дъждовна вода, графен

Street of Hope

До 20% повече пари за училища с деца от уязвими групи

Понеделник, 22 Януари 2018 / В клас
Финансирането ще зависи от мястото и образованието на семействата   Между 15 и 20% допълнително към бюджета си могат да получат училищата с концентрация на деца от уязвимите групи. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера представи проект за промени [...]

Работник с професия или безработен висшист

Вторник, 07 Юни 2016 / В клас
  Готови са законовите промени за професионалното образование, а училищата влязоха в карта     Първите ученици, които ще учат по новия Закон за професионалното образование ще са постъпващите в 8-и клас за учебната 2017/2018 година, съобщи на конференция по темата министърът [...]