Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Хората над 50 години все по-желани клиенти на банките

Четвъртък, 12 Декември 2019 / Стил
289

Най-често българите търсят заеми за ремонт на дома

 

Все повече хора теглят кредити, за да обединят стари свои заеми и да плащат по-ниски лихви и такси. Средната сума на този вид кредити е 9500 лева, а увеличението им е с 9,8 на сто за периода юни-ноември, показва проучване на БНП Париба Лични Финанси. 

Според финансовото дружество така хората не само обединяват плащанията си, но и финансират по-големи проекти. Според експертите на компанията за кредити за обединяване на задължения кандидатстват не толкова хора с финансови затруднения, колкото клиенти с високи доходи, които безпроблемно обслужват кредитите си. Максималният размер на кредитите е 80 000 лева и периодът на изплащане от 96 месеца.

 

Средната сума на потребителските кредити, изтеглени през второто полугодие е 7000 лева, а ръстът на заявленията – 8 на сто.

Нова тенденция е, че подобно на много европейци в по-богати държави, българите на възраст над 50 години кандидатстват за кредити за ремонт на дома, покупка на нов автомобил или ваканции. Обяснението за тази тенденция е, че стандартът на живот на все повече българи се повишава и се доближава до европейското разбиране за средна класа. Повишеният апетит за по-големи потребителски кредити показва както положителна нагласа към бъдещето си, така и че хората не очакват сериозна икономическа криза и затова са готови да харчат повече, отбелязват авторите на изследването „Потребителският кредит на българина“.

 

Почти 80% от заявленията са за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребявана кола.

Най-често българите кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома. Делът на тези заеми е 35,6%, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г.-май 2019 г. Търсенето на този финансов продукт беше повлияно и от летния сезон, когато хората традиционно правят ремонти.

На второ място са кредитите за обединяване на задължения с 28,8% от заявленията. След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил с 13,6% от молбите. Делът на тези заеми също отчете лек ръст през лятото. В останалите случаи хората са търсили заем за пари в брой, покупка на мебели, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и образование.

 

...........

 

Обзорът „Потребителският кредит на българина“ се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси. Обзорът може да се счита за показателен за развитието на пазара в България, тъй като през последните 18 години БНП Париба Лични Финанси е един от лидерите в българския финансов сектор с повече от 1,5 милиона клиенти, използвали потребителски кредити за финансиране на различни проекти от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.

 

Вижте още:

Смартфонът е първото, което купуваме на изплащане

Българите пътуват с пари назаем

Българите предпочитат модерна техника на разумна цена

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кредити, заеми, пари, икономика, БНП Париба, финанси

Street of Hope

Уменията за четене в различните възрасти

Събота, 15 Февуари 2020 / Родители
Изграждането на любов към книжките от рано е важно за развитието на езика   Още като бебета децата изграждат умения, които поставят основата за четенето. Но, за разлика от естествени процеси като прохождането и поговарянето, четенето не се случва от само себе си. То изисква усилия и е д [...]

Отровната родителска любов създава хора без характер

Сряда, 10 Юли 2019 / Родители
Осигурявайки всичко на детето, го превръщаме в консуматор     У всекиго от нас е заложено да иска най-доброто за детето си. Но най-доброто за кого и по какви стандарти? Ще започна оттам, че има два противоположни типа родителство - неглижиращо и родителството на преобгрижване. За [...]