Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Красиви убийци

Неделя, 05 Ноември 2017 / Стил
255
  • youtube.com

 

Градинарството е здравословно хоби, но без познания може да се окаже опасно

 

С цветята в дома ни влиза късче природа и красота, а грижата за тях е терапия с доказани свойства. Но знаем ли какви цветя можем да отглеждаме вкъщи без да ни навредят? Някои видове например ни убиват бавно с благоуханието си, предупреждава listverse.com.

 

Калмия

 

 

Най-популярен за отглеждане в градината вид е планинският лавър или храст калико (Kalmia latifolia), който расте в североизточните райони на САЩ и Южна Канада. Представлява вечнозелен храст, достигащ 2 - 3 метра височина взависимост от формата или сорта. Калмия съдържа два вида токсини - адромедотоксин и арбутин. При вдишване в малки дози токсините причиняват главоболие и оток на лицето. При по-големи количества вдишан адромедотоксинът разгражда естествената преграда на сърцето, която блокира електрическите импулси до органа. След разрушението на преградата от токсина настъпва внезапна сърдечна смърт. Последствия за здравето има дори, когато медът, който консумирате, е от пчели, които са били в контакт с това растение.

 

 

Кала

 

 

Величествено, стилно и добре известно цвете в официалните букети, Калията съдържа калциев оксалат, който ако попадне в организма, образува иглени кристали във вътрешните органи. Дори в малка доза, това вещество води до подуване в гърлото на човек, обикновено заедно с интензивно чувство на парене. При един инцидент в китайски ресторант в храната случайно попаднали цветните венчелистчета от цветето и всички, опитали ястието, били откарани в болница.

 

Златен дъжд

 

 

 

Това е храст или дръвче с височина 6-8 метра. В листата, и червените му семенца има химично вещество наречено цитизин. При ниски дози цитизинът не е много вреден. Като лекарство понякога помага на хората да се откажат от тютюнопушенето поради способността си да се свързва с никотиновите рецептори. Отравянията с Жълт дъжд (Laburnum) са записани от векове и обикновено включват деца, които ядат или цветята, или червените семена, които приличат на грахови зърна. Цитизинът, който присъства във всяка отделна част на дървото, започва да работи в рамките на няколко минути. Отравянето започва с интензивно повръщане, последвано от пяна, конвулсиите започват след около час.

 

Адениум

 

 

Известно още като Пустинна роза, това цвете е убиец, който съдържа токсин, проникващ през кожата. В древни времена корените на Пустинната роза са били използвани за чай, с който жените помятали.

 

Вижте още: 

Градината ни лекува 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

цветя, отровни цветя, опасни растения

Street of Hope

Няма виновни деца, има агресивни родители

Вторник, 26 Април 2016 / Родители
  Трябва да сменим философията на отношенията си с децата, разбирането, че детето трябва да бъде наказвано, казва психологът Иван Игов   С около 15% се е увеличил броят на децата, заведени на отчет в детските педагогически стаи през миналата година, показват данните на Национ [...]

Кабинетът прие критерии за средищни градини и училища

Сряда, 28 Юни 2017 / В клас
Минимум 4 деца трябва да пътуват от друго населено място, за да не бъде закрита детска градина    Минимум четири деца в предучилищна възраст от друго населено място – това е изискването за определяне на една детска градина за средищна, което означава, че няма да бъде закриван [...]