Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да помогнем на детето си да се защити от хулиганите?

Четвъртък, 19 Септември 2019 / Гласът на детето
429
  • pixabay.com

Не винаги можем да сме до децата си, когато някой ги тормози

 

Напълно естествено е всеки родител да иска да предпази детето си и да иска да го защити от всяка потенциална опасност. Но не винаги можем да сме до децата си, когато това се налага. А ако децата ни имат проблеми с вниманието и ученето, то вероятно се налага да отстояваме интересите им не само в училище, но и извън него.

Ето защо е толкова важно да научим децата си как да реагират, когато съучениците им се отнасят агресивно.

 

Обяснете какво е тормоз

 

Използвайте тази дума, когато видите подобни действия (обиди, подигравки, закачане, удряне, дърпане, взимане на учебни пособия и т.н.). Обяснете на детето си какво означава тормоз и го насърчете да опише ситуация, при която се е чувствало по подобен начин. Тормозът е сериозно, обидно поведение, което се повтаря и се прави нарочно. Обяснете на децата си, че това поведение е неприемливо и не е нужно да бъде изтърпявано.

Обяснете на децата си, че не е добре някой да ги обижда, така, както не е добре те да обиждат останалите. Независимо от това, че останалите го правят, това не е нещо, което ще ги направи „готини“ в очите на приятелите им.

 

Не трябва да премълчават

 

Обяснете на децата си, че когато видят, че някой тормози друг – лично или онлайн, те имат избор. Може да са пасивни наблюдатели или да бъдат смели застъпници. Като застъпници те имат отговорността за това да съобщят за хулиганските прояви на възрастните хора, които могат да помогнат.   

Кажете на децата си, че това не е „клюкарене“, защото те действат със състрадание и загриженост, за да помогнат на друго дете.

И колкото повече се грижат за другите ученици, толкова по-вероятно е те също да им помогнат и да ги защитят от побойници.

Уверете децата си, че няма да имат неприятности заради споделянето с доверен възрастен. Това важи, както за инциденти, които се случват с тях, така и за такива, които се случват на други деца. Говорете с децата си за това кой може да реагира при различни обстоятелства. Обсъдете различни ситуации.

 

Как да отговорят 

 

„Когато детето ви е някъде в безопасност, то може и трябва да изразява чувствата си. Тормозът боли и на него му е позволено да се чувства наранено."

 

Помогнете на детето си да обмисли начини, по които би могло да реагира на подигравки или друг вид агресия от страна на съученици. Какво би казало, ако някой го бута в автобуса? Какво би казало на някой, който го обижда? Как трябва да реагира, ако другите ученици го изключат от играта?

Ето какво предлагат специалистите от Understood: 

 

Какви съвети можем да дадем:

 

Игнорирай побойника, когато е възможно.

Махни се оттам, ако е възможно.

Кажи на побойника да спре с висок глас. Дори да се чувстваш нервен, трябва да се опиташ да говориш и да действаш уверено. Това понякога може да спре побойника.

Потърси помощ от приятели или връстници.

Опитай се да не реагираш прекалено емоционално в този момент. (Когато детето е някъде в безопасност, то може и трябва да изрази чувствата си. То има право да се чувства наранено).

Избягвай да си го връщаш. Отмъщението може да бъде опасно.

Винаги казвай на възрастен (учител, треньор, директор, родител и т.н.).

 

Насърчете „самозащитата“

 

Когато едно дете е жертва на тормоз, то може да започне да се чувства непълноценно. (Най-често хулиганите избират деца, които имат някакви проблеми.) Колкото по-ниско самочувствие има едно дете, толкова по-малка е вероятността да се опита да спре тормоза.

Дайте възможност на детето си да говори за себе си и да се защитава. Помогнете му да поеме отговорност за собствените си реакции на тормоза. Попитайте го за неговите идеи за справяне с агресивни ситуации. Това му дава чувство за контрол над побойниците.

Тормозът може да формира в детето чувство за малоценност, така че ние като родители трябва да дадем на децата си възможности да повишат самочувствието си. Посочете начините, по които те са специални и им помогнете да разбеат кои са силните им страни. Наличието на това самосъзнание може да ги накара да се чувстват по-добре и да отстояват собствената си безопасност и щастие.

 

Вижте още:

1 милиард деца са жертви на насилие всяка година

Тормозът създава насилници

Когато не искаш да си елф

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училище, агресия, тормоз, хулигани, деца, родители

StreetBoard

Дъждът не спря протеста на мотористите

Четвъртък, 18 Август 2016 / Истории от града
Те обещават да продължат с протестите си докато не постигнат с искането за справедливи присъди за убийците на пътя    Проливният дъжд, който се изсипа в следобедните часове над столицата, не попречи на планирания за днес протест на мотористите. Над 200 души паркираха моторите си пр [...]

Втора ръка

Вторник, 23 Юли 2019 / Общество
Мръсен манифест   Аз съм човек втора ръка. Роден съм като второ дете в семейството. Купих си панелка втора ръка, имах доходи втора ръка, изтеглих второразреден ипотечен заем. Междувременно се хранех с храна втора ръка, здравеопазването, което се грижеше за мен беше втора ръка, хванах [...]