Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Откраднато детство

Неделя, 25 Септември 2016 / Гласът на детето
793
  • nova

 

Защо се бавят осиновяванията на изоставени деца!

 

Социални работници бавят вписването на изоставени деца в регистъра за осиновявания. Признанието е на социалното министерство, след като репортерът на Нова Телевизия Мария Милкова разкрива как десетки, а може би и стотици деца не са попадали в списъка с години. Причината, която посочват социалните работници, е пропуск и претовареност с работа.

В една от историите, 8 годишно момиченце от дома в Стара Загора тежи само 4 килограма преди да бъде осиновено в САЩ. Само 6 месеца по-късно детето е вече с тегло 16 килограма и изглежда значително по-добре. Според лекарите детето е страдало от системно недохранване. Това не е пример от скандално известния преди години дом за деца в Могилино, показва каква е картината днес. Само допреди 6 месеца детето е живяло в България, в дом, в който от кадрите от репортажа се виждат иначе добри условия за отглеждане на деца. Но от дома признават, че децата прекарват цялото си време – 24 часа в денонощието в креватчетата си, гушкани (евентуално) само, за да бъдат нахранени. Тези деца не могат да ходят, не говорят, не могат да правят нищо. И не всички са с тежки проблеми.

В случая, който дадохме за пример, детето е изоставено на грижите на държавата заради естетичен дефект – заешка устна. Не е имало други заболявания или проблеми, но очевидно отглеждането в институция се отразило на цялостното му развитие, тоест за 8 години в дома равитие не е имало. Нито детство. Показателно е, че семейството има и друго осиновено момиченце със синдром на Даун. Отново от България и отново взето в изключително тежко състояние. Тези и много други деца не са били вписани в регистрите за осиновяване с години – заради чиновническо недоглеждане. И да, докато в България майки изоставят децата си заради естетически проблем, за да ги обрекат на вегетиране в едно детско креватче, скрити от погледите на околните, другаде по света тези деца ги взимат, за да ги обичат. 

Колко са случаите, при които шансът за ново семейство на изоставени деца е бил отнет – вижте във видеото.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    афродити 25.09.2016 / 23:32

    Много мудна и бавна е процедурата по осиновяване много бюрокразия! Трудно неудобно както за децата така и за осиновителите! Трябва са се направи нещо по въпроса да се навали бюрокрацията и до 1 месец най много да се осъществи осиновяватето!!!


Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, домове, институции, осиновяване, регистър за осиновяване

StreetInside

12 начина да промените живота си

Сряда, 22 Февуари 2017 / Към себе си
    Как да избегнем прегарянето    Вероятно познавате това усещане – 10 часа сутринта е, а вие сте нервни след третата чаша кафе, а умът ви е като лепило. Изцедени сте – физически, психически и емоционално, и безразлични към нещата, които би трябвало да ви р [...]

В Канзас Сити заподозряха за извънземни странни летящи обекти

Събота, 22 Юни 2019 / На предела
Местен телевизионен канал разреши загадката    Летящи обекти над Канзас Сити привлякоха вниманието на местните жители и предизвикаха тълпи от хора, търсещи отговори, съобщи USA Today, цитиран от БГНЕС. Станцията KMBC на Канзас Сити заяви в Туитър, че е получила "няколко обаждания [...]