Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Откраднато детство

Неделя, 25 Септември 2016 / Гласът на детето
868
  • nova

 

Защо се бавят осиновяванията на изоставени деца!

 

Социални работници бавят вписването на изоставени деца в регистъра за осиновявания. Признанието е на социалното министерство, след като репортерът на Нова Телевизия Мария Милкова разкрива как десетки, а може би и стотици деца не са попадали в списъка с години. Причината, която посочват социалните работници, е пропуск и претовареност с работа.

В една от историите, 8 годишно момиченце от дома в Стара Загора тежи само 4 килограма преди да бъде осиновено в САЩ. Само 6 месеца по-късно детето е вече с тегло 16 килограма и изглежда значително по-добре. Според лекарите детето е страдало от системно недохранване. Това не е пример от скандално известния преди години дом за деца в Могилино, показва каква е картината днес. Само допреди 6 месеца детето е живяло в България, в дом, в който от кадрите от репортажа се виждат иначе добри условия за отглеждане на деца. Но от дома признават, че децата прекарват цялото си време – 24 часа в денонощието в креватчетата си, гушкани (евентуално) само, за да бъдат нахранени. Тези деца не могат да ходят, не говорят, не могат да правят нищо. И не всички са с тежки проблеми.

В случая, който дадохме за пример, детето е изоставено на грижите на държавата заради естетичен дефект – заешка устна. Не е имало други заболявания или проблеми, но очевидно отглеждането в институция се отразило на цялостното му развитие, тоест за 8 години в дома равитие не е имало. Нито детство. Показателно е, че семейството има и друго осиновено момиченце със синдром на Даун. Отново от България и отново взето в изключително тежко състояние. Тези и много други деца не са били вписани в регистрите за осиновяване с години – заради чиновническо недоглеждане. И да, докато в България майки изоставят децата си заради естетически проблем, за да ги обрекат на вегетиране в едно детско креватче, скрити от погледите на околните, другаде по света тези деца ги взимат, за да ги обичат. 

Колко са случаите, при които шансът за ново семейство на изоставени деца е бил отнет – вижте във видеото.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...
  • 1 -0
    афродити 25.09.2016 / 23:32

    Много мудна и бавна е процедурата по осиновяване много бюрокразия! Трудно неудобно както за децата така и за осиновителите! Трябва са се направи нещо по въпроса да се навали бюрокрацията и до 1 месец най много да се осъществи осиновяватето!!!


Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, домове, институции, осиновяване, регистър за осиновяване

StreetBoard

Ще има ли измами на матурите

Сряда, 18 Май 2016 / Общество
  Зрелостниците работят над откъс от „Гераците“ на Елин Пелин   Министърът на образованието и науката Меглена Кунева сезира главния прокурор Сотир Цацаров за купена матура. Пред нея, зам.-министър Диян Стаматов и представител на икономическа полиция, репортер на Нова [...]

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Понеделник, 19 Декември 2016 / Истории от града
Според експертизата влакът се е движил с два пъти по-висока скорост от разрешената   Влаковата композиция се е движила с превишена скорост, съобщиха от прокуратурата днес. Според техническата експертиза влакът е влязъл в района на гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ ч при ограничени [...]