Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Музейко“ посреща кърмещи майки

Вторник, 01 Август 2017 / Родители
403
  • Уницеф
  • dnes.bg
  • naturalparenting.bg
1 / 3

УНИЦЕФ стартира проект в подкрепа на кърменето на обществени места

 

В детския научен център „Музейко“ стартира инициатива, насочена към промяна на обществените нагласи към кърменето на обществени места.

Световната седмица на кърменето се подкрепя от много организации и хора и тази година се провежда под надслов „Да подкрепим кърменето заедно“. Целта е да се подкрепи кърменето на обществени места – музеи, библиотеки, галерии, големи търговски обекти, ресторанти, кафенета, обществен транспорт и др. - и да се създаде обществена среда, която активно насърчава и защитава кърменето – на работното място, обществените места, както и в семейството и общността, обясняват от УНИЦЕФ. Целта е да се насърчат майките да се съобразяват единствено с нуждите на детето си и да се промени обществената нагласа, че жените, които хранят децата си, трябва да се крият в храстите или по тоалетните на обществените сгради. 

 

Най-доброто за детето 

 

“Кърменето е ключово за осигуряване на най-добрия старт в живота на всяко дете. Майчиното мляко е първата ваксина на бебето и най-пълноценният източник на хранителни вещества“, каза г-жа Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България. Въпреки доказаните ползи от кърменето за здравето на децата и майките, честотата му в България продължава да бъде много ниска. Това е в противовес на препоръките на УНИЦЕФ и Световната здравна организация, които насърчават бебетата да  бъдат хранени  само с майчина кърма през първите 6 месеца от живота си – по всяко време, когато пожелаят, като кърменето може да продължи и до навършване на  2-годишна възраст.

 

Българските майки не кърмят 

 

„По света около 40% от майките кърмят поне до шестия месец на бебето. В България обаче този дял е много по-нисък и само около 5% от майките хранят бебетата си само с кърма“, каза г-н Скендер Сила, Представител на офиса на СЗО в България. Голямата от част от майките прекъсват през първите 2-3 месеца поради липса на умения за поддържане на лактация, както и недостатъчната подкрепа за кърмене от страна на медицинските специалисти и семейството.

„Кърменето е не само начин на хранене – то е и начин на живот. Затова трябва да бъде оценено и подкрепяно от работодатели, институции, общности и публични пространства“, каза д-р Анета Попиванова, Председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърменето“. Агресивната реклама на млека за кърмачета, както и липсата на подкрепяща обществена среда също допринасят за ранното прекъсване на кърменето. През последните години се наблюдават редица случаи на дискриминация и нарушаване на правото на всяка жена да кърми, вкл. на обществени места, което показва необходимостта от промяна на обществените нагласи за по-голяма подкрепа на кърменето.

Кърменето е естествен процес, който е изключително важен за психичното и физическото здраве на бебето и малкото дете. То осигурява нормален растеж, намалява риска от инфекции и алергии, подпомага интелектуалното развитие на детето и допринася за изграждането на здрава емоционална връзка между майката и бебето, която е предпоставка за добро психично здраве в детска и зряла възраст. Кърменето има и икономически ползи както за семейството, така и за обществото като цяло. То е предпоставка за постигане на висок стандарт на здраве и развитие, които са основа за реализиране на правата на всяко дете.

„За всички деца, но особено за недоносените бебета кърменето е жизненоважно. Затова то трябва да влезе и в неонатологичните отделения, а не само да излезе в публичната сфера“, каза д-р Бояна Петкова от Фондация „Нашите недоносени деца“. Годишно в България се раждат около 6 000 недоносени бебета – или 10% от всички новородени, но само при около една-пета от децата в неонатологичните отделения се осъществява кърмене. 

 

Проблемът е навсякъде по света 

 

Нито една страна по света не покрива напълно препоръчителните стандарти за кърмене, алармират данни от най-новия доклад на УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО) в сътрудничество с Глобалния колектив за кърмене. „Глобалната карта за оценка на кърменето“, която обхваща 194 страни, установява, че едва 40% от децата под 6-месечна възраст в света се хранят само с майчина кърма исамо в 23 страни стойностите на изключителното кърмене са над 60%. 

Доказателствата за ползите за здравето и познавателното развитие на детето  са неоспорими. Кърменето е жизненоважно в първите 6 месеца от живота на детето, защото помага да се предотвратят заболявания като и пневмония и диария – две от основните причини за смърт при новородените в световен мащаб. Рисковете от развитие на рак на яйчниците и рак на гърдата – двете  водещи причини за смърт при жените – също са по-малки при майките, които кърмят.

„Кърменето дава най-добрия старт в живота на децата. Майчиното мляко е първата ваксина на бебето, която го защитава от смъртоносни болести и му осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждае , за да оцелее и да се развие“, заяви д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, Генерален директор на СЗО.

Инициативата е подкрепена от УНИЦЕФ, Световна здравна организация, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Национална асоциация “Подкрепа за кърменето“, Фондация „Нашите недоносени деца“, Детски научен център „Музейко“, кърмещи майки и деца.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кърмене, кърмене на обществени места, Музейко, СЗО, УНИЦЕФ

StreetInside

Как мозъкът променя тялото

Неделя, 08 Май 2016 / На предела
  Материализирането на събитията във вашия живот започва на квантово ниво    Д-р Джо Диспенза (Joe Dispenza) е един от първите, започнали да изследват влиянието на съзнанието върху реалността от научна гледна точка. Неговата теория за взаимовръзката между материята и съзнание [...]

Пет минути на ден към целта

Неделя, 22 Май 2016 / Към себе си
Един прост навик, който може да промени живота ви   В днешния свят е невероятно лесно да отклоним вниманието си от това, което наистина има значение за нас. Всеки ден сме бомбардирани от разсейващи неща от всички посоки. Да успееш да ги сведеш до минимум и да съсредоточиш вниманието си [...]