Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Музейко“ посреща кърмещи майки

Вторник, 01 Август 2017 / Родители
582
  • Уницеф
  • dnes.bg
  • naturalparenting.bg
1 / 3

УНИЦЕФ стартира проект в подкрепа на кърменето на обществени места

 

В детския научен център „Музейко“ стартира инициатива, насочена към промяна на обществените нагласи към кърменето на обществени места.

Световната седмица на кърменето се подкрепя от много организации и хора и тази година се провежда под надслов „Да подкрепим кърменето заедно“. Целта е да се подкрепи кърменето на обществени места – музеи, библиотеки, галерии, големи търговски обекти, ресторанти, кафенета, обществен транспорт и др. - и да се създаде обществена среда, която активно насърчава и защитава кърменето – на работното място, обществените места, както и в семейството и общността, обясняват от УНИЦЕФ. Целта е да се насърчат майките да се съобразяват единствено с нуждите на детето си и да се промени обществената нагласа, че жените, които хранят децата си, трябва да се крият в храстите или по тоалетните на обществените сгради. 

 

Най-доброто за детето 

 

“Кърменето е ключово за осигуряване на най-добрия старт в живота на всяко дете. Майчиното мляко е първата ваксина на бебето и най-пълноценният източник на хранителни вещества“, каза г-жа Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ за България. Въпреки доказаните ползи от кърменето за здравето на децата и майките, честотата му в България продължава да бъде много ниска. Това е в противовес на препоръките на УНИЦЕФ и Световната здравна организация, които насърчават бебетата да  бъдат хранени  само с майчина кърма през първите 6 месеца от живота си – по всяко време, когато пожелаят, като кърменето може да продължи и до навършване на  2-годишна възраст.

 

Българските майки не кърмят 

 

„По света около 40% от майките кърмят поне до шестия месец на бебето. В България обаче този дял е много по-нисък и само около 5% от майките хранят бебетата си само с кърма“, каза г-н Скендер Сила, Представител на офиса на СЗО в България. Голямата от част от майките прекъсват през първите 2-3 месеца поради липса на умения за поддържане на лактация, както и недостатъчната подкрепа за кърмене от страна на медицинските специалисти и семейството.

„Кърменето е не само начин на хранене – то е и начин на живот. Затова трябва да бъде оценено и подкрепяно от работодатели, институции, общности и публични пространства“, каза д-р Анета Попиванова, Председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърменето“. Агресивната реклама на млека за кърмачета, както и липсата на подкрепяща обществена среда също допринасят за ранното прекъсване на кърменето. През последните години се наблюдават редица случаи на дискриминация и нарушаване на правото на всяка жена да кърми, вкл. на обществени места, което показва необходимостта от промяна на обществените нагласи за по-голяма подкрепа на кърменето.

Кърменето е естествен процес, който е изключително важен за психичното и физическото здраве на бебето и малкото дете. То осигурява нормален растеж, намалява риска от инфекции и алергии, подпомага интелектуалното развитие на детето и допринася за изграждането на здрава емоционална връзка между майката и бебето, която е предпоставка за добро психично здраве в детска и зряла възраст. Кърменето има и икономически ползи както за семейството, така и за обществото като цяло. То е предпоставка за постигане на висок стандарт на здраве и развитие, които са основа за реализиране на правата на всяко дете.

„За всички деца, но особено за недоносените бебета кърменето е жизненоважно. Затова то трябва да влезе и в неонатологичните отделения, а не само да излезе в публичната сфера“, каза д-р Бояна Петкова от Фондация „Нашите недоносени деца“. Годишно в България се раждат около 6 000 недоносени бебета – или 10% от всички новородени, но само при около една-пета от децата в неонатологичните отделения се осъществява кърмене. 

 

Проблемът е навсякъде по света 

 

Нито една страна по света не покрива напълно препоръчителните стандарти за кърмене, алармират данни от най-новия доклад на УНИЦЕФ и Световната здравна организация (СЗО) в сътрудничество с Глобалния колектив за кърмене. „Глобалната карта за оценка на кърменето“, която обхваща 194 страни, установява, че едва 40% от децата под 6-месечна възраст в света се хранят само с майчина кърма исамо в 23 страни стойностите на изключителното кърмене са над 60%. 

Доказателствата за ползите за здравето и познавателното развитие на детето  са неоспорими. Кърменето е жизненоважно в първите 6 месеца от живота на детето, защото помага да се предотвратят заболявания като и пневмония и диария – две от основните причини за смърт при новородените в световен мащаб. Рисковете от развитие на рак на яйчниците и рак на гърдата – двете  водещи причини за смърт при жените – също са по-малки при майките, които кърмят.

„Кърменето дава най-добрия старт в живота на децата. Майчиното мляко е първата ваксина на бебето, която го защитава от смъртоносни болести и му осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждае , за да оцелее и да се развие“, заяви д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, Генерален директор на СЗО.

Инициативата е подкрепена от УНИЦЕФ, Световна здравна организация, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Национална асоциация “Подкрепа за кърменето“, Фондация „Нашите недоносени деца“, Детски научен център „Музейко“, кърмещи майки и деца.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кърмене, кърмене на обществени места, Музейко, СЗО, УНИЦЕФ

StreetInside

Говорете си сами. Сериозно

Вторник, 13 Септември 2016 / Към себе си
  Науката обяснява как говоренето сам на себе си подобрява работата на мозъка     На всеки от нас се е случвало да си говори сам, особено докато търси нещо и се ядосва, че не го намира. Оказва се обаче, че именно назовававането на това, което търсим, ни помага да го намерим [...]

Марк Зукърбърг ще си вземе дипломата от „Харвард“

Сряда, 08 Март 2017 / Кариера
Създателят на Facebook така и не завърши университета   Вероятно не е изненада, че Марк Зукърбърг е учил в Харвард. Нито е първият студент, отпаднал от престижния университет, който става милиардер. 32-годишният Зукърбърг обаче все пак ще получи дипломата си - не защото ще се върне на с [...]