Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дневният режим на първокласника

Четвъртък, 14 Декември 2017 / Родители
927
  • pixabay.com

Създаването на ритъм и управлението на времето ще помогнат на детето да се справи с новите си задължения

 

Първи клас е голямо предизвикателство за децата. Налага им се да свикнат със съвсем нов режим, среда и задължения. Трябва да полагат усилия за усвояване на учебния материал, който за нас, възрастните, е елементарен и лесен, но за детето е непознат и труден. Ние, родителите, трябва да положим усилия, за да подкрепим детето, да му покажем как да учи, да планира времето си и да под- готвя необходимите материали за следващия ден. Правилният дневен режим има изключително голямо значение за физическото и психичното здраве на детето в тази възраст.

 

Създайте ритъм

 

На пръв поглед ритъмът и повторяемостта могат да изглеждат еднообразни и скучни, но имат своя дълбок смисъл за децата. Когато спазват един и същ ритъм всеки ден, децата се чувстват по-спокойни. Ритъмът и повторяемостта създават у детето усещане за предсказуемост и сигурност.

 

Управлявайте времето

 

Времето е най-ценният ресурс, а навиците, свързани с управлението му, остават за цял живот.

 

- Направете списък с всички дейности, които детето извършва през седмицата

- Отбележете дейностите, които са най- важни и бихте искали детето да им обръща повече внимание. Задайте им точно определено време, маркирайте ги с различен цвят. Нанесете ги в седмичната програма. Заедно с партньора си разпределете отговорностите между възрастните. Научете детето да познава часовника – независимо дали електронен или с циферблат – и да отнася определени дейности към определен час.

 

Задачите на майките и татковците

 

Водене и вземане от училище – Водете детето 15 минути преди началото на първия учебен час и го взимайте от училище навреме. Така детето ще има усещането, че е значимо за вас, а не забравяно или пренебрегвано от най-важните за него хора. Когато го вземате навреме, вие изграждате у него и умението за точност и отговорност към поетия ангажимент. Ако все пак ви се наложи да закъснеете, намерете начин да го уведомите предварително или да имате вариант за друг човек, който може да го вземе. Попитайте дали училището ви предлага вариант за организиран транспорт.

 

Извънкласни занимания (език, спорт, изкуство) – принципът, който ви препоръчваме, е „По-малко е повече”. Започнете учебната година с по-ниска натовареност по отношение на извънкласните дейности и достатъчно време за игра. Не включвайте повече от две дейности, едната от които задължително да е спорт.

 

Подготовка на домашните – Помагайте, но никога не подготвяйте домашните вместо децата. В противен случай оценките в училище ще са ваши, а детето никога няма да се научи да се справя само. Помагайки на детето, трябва да се стремите да го правите по-умело и самостоятелно в ученето, а не да „научавате“ вместо него, за да си гарантирате високи оценки.

 

Осигуряване на достатъчно време за сън – пълноценният сън и достатъчното време за почивка са изключително важни за здравето на детето. Определете час за лягане и се старайте да го спазвате, като имате предвид, че за развитието на детето и отделянето на хормона на растежа са необходими поне 9 часа сън. Не допускайте да имате чувство за вина, по-скоро поговорете с детето и му обяснете защо този въпрос е толкова важен. Сутрин събуждайте детето за училище достатъчно рано, за да може спокойно да се разсъни, да направи сутрешния си тоалет и да закуси. Това ще ви спести много нерви и неприятни сцени. Освен това има директна връзка между броя на часовете сън на детето и оценките му в училище.

Дори 15 минути сън повече нощем може да доведат до повишаване на успеха на детето в училище от много добър в отличен, твърдят учени.

 

Домашните задължения – започването на учебната година не е повод да освободите детето от изхвърлянето на боклука, грижите за домашния любимец и най-вече оправянето на стаята. Всички домашни задължения трябва да имат своето място в седмичната програма, ако се налага – в по-облекчен вариант. И не забравяйте – ролята на бащата в изграждането на дневен режим е изключително важна.

 

Източник: Асоциация "Родители"

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дневен режим, деца, училище, първи клас, родители

StreetBoard

Данък „уикенд“ вече е факт

Четвъртък, 15 Септември 2016 / Общество
    Служебните автомобили и вещи за лично ползване ще се облагат с данък от 10%   Ползването на служебни автомобили, имоти и всички други служебни вещи, които служат и за лична употреба, ще се облагат с данък в размер на 10%. Това стана с приети на второ четене промени [...]

Цвети Стоянова се прибра у дома

Вторник, 06 Септември 2016 / Истории от града
След няколко операции златното момиче вече е добре    Българската гимнастичка Цветелина Стоянова, която на 14 юни беше приета в "Пирогов" след падане от 6-тия етаж, вече е изписана, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.  „Вчера от "Пирогов" беше изписана гимн [...]