Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Над 1100 екипа ще връщат децата в училище

Петък, 01 Септември 2017 / В клас
459
  • Обмислят се наказания за родителите, които не пращат децата си на училище

 

Над 200 хиляди деца не посещават детска градина и училище

 

От днес започват работа 1 103 екипа в цялата страна, в които са включени 11 632 представители на различни институции - учители, директори, социални работници, полицаи, медиатори, представители на гражданското общество. Те трябва да проверят защо 206 378 деца и ученици не са в детската градина или на училище. Това съобщиха на пресконференция в МС вицепремиерът Томислав Дончев и образователният министър Красимир Вълчев, цитирани от БТА. 

Тези над 206 хиляди деца са родени между 1997 и 2012 година. Информацията за децата и учениците, както и работата с тях, ще се управлява чрез информационна система "Посещаемо и безопасно училище", която надгражда разработената от 2016 година система "Безопасно училище".
Данните ще са видими през защитени портали от общинския кмет, от областния управител и от директора на Регионалните управления на образованието. Те ще бъдат изобразявани и на интерактивна карта в националния координационен център на МС в реално време. През него всички заинтересовани министерства ще получават информация за темповете, с които се движат екипите и ефекта от приложените мерки за обхват.

Ще бъде открита национална телефонна линия - 0800 10 112 и e-mail obhvat@mon.bg, на които могат да се подават сигнали за отпаднали от образователната система ученици и такива в риск от отпадане.


Подготвени са промени в правилниците за Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца , които ще бъдат публикувани в началото на този месец за обществено обсъждане. Те обвързват в по-голяма степен отпускането на помощи и посещението на училище и дават възможност на учителите да препоръчват за какво да бъдат изразходвани средствата. Техните препоръки ще са задължителни за отделите за социално подпомагане.


Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта важността на обхващането на децата в предучилищна възраст, което също ще е акцент в работата на мобилните екипи. Посещаването на детска градина е ключово за развитието на социално-емоционалните и най-вече езиковите компетентности на децата, каза Вълчев. 


В момента близо 14 на сто на един милион деца и ученици са преждевременно отпадналите от образователната система. За тези над 206 хиляди няма информация в системата на МОН, но има в ГРАО . От тях обаче трябва да се разбере колко са заминали в чужбина, без да има информация в системата на гранична полиция, каза Вълчев.
С всяко дете ще се работи индивидуално, като психолози и педагогически съветници ще бъдат включени навсякъде, където е възможно, обясни зам.-министърът на образованието Деница Сачева. С родителите ще работят и медиатори. В конкретно населено място или махала е възможно да бъдат изградени библиотеки , възможности за кариерно планиране, допълнително обучение по български, както и професионално обучение за децата над 13-14 години. 


Красимир Вълчев коментира и обсъжданите промени в Наказателния кодекс, като отбеляза, че ако родител осакати детето си физически, той подлежи на наказателна отговорност, но ако осакати от социални и житейски възможности детето, невинаги получава наказание. Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че не знае доколко мерките са политически коректни спрямо ценностите на някои семейства, които не смятат за важно децата им да посещават училище, но по думите му интересите на държавата и обществото също са важни. 


Според Красимир Вълчев са важни и промените, с които, ако ученик бъде преместен като наказание в друго училище, няма да се намаляват средствата на училищата. Това досега е водело до скрито задържане в училище. Училищата ще получават средства, ако предоставят на АСП информация за ученици, които не присъстват на занятията.

 

Вижте още:

Спецекипи на лов за ученици

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, училище, ученици, отпадане от училище, мобилни екипи, МОН

StreetView

Драконовите планини

Събота, 22 Декември 2018 / Места
  Невероятна природа, екстремни маршрути и скално изкуство на хиляди години на едно място   Името им Драгенсберг означава буквално "драконови планини". Това е и популярното им наименование. Със своите 3482 м надморска височина (връх Табана Нтленяна) това е най-високата южноафрикан [...]

Еверест – огромно сметище на покрива на света

Петък, 07 Юни 2019 / Места
Тонове боклук и човешки жертви в името на мечтата да се качиш на най-високия връх   Тонове боклук и десетки загинали – заради огромния наплив от алпинисти в последните години Еверест се превръща в огромно сметище, а ледовете започват да се топят. А желанието на хиляди катерачи да [...]