Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отсъствията на учениците ще се извиняват с електронна бележка

Вторник, 12 Септември 2023 / В клас
405
  • pixabay.com

Хартиеният документ отпада от 1 октомври

 

От 1 октомври тази година хартиената бележка, с която учениците от I до XII клас извиняват отсъствието си от училище по медицински причини, се заменя с изцяло електронен документ. Това стана ясно на съвместен брифинг между министрите на електронното управление, на здравеопазването и на образованието – Александър Йоловски, проф. Христо Хинков и проф. Галин Цоков, съобщи БТА. Така родителите няма да се чудят дали бележката ще бъде предадена на учителя, а административната тежест за училищата ще бъде намалена.

Министърът на електронното управление обясни какъв е пътят на новия електронен документ от неговото издаване до постъпването в училището, за да извини отсъствието на ученика. Той ще се издава или от личния лекар, или от друг лекар-специалист в системата на болничната и извънболничната помощ след прегледа на ученика. Информацията ще се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер, а от там ще достига и до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик.

Въвеждането на електронната бележка е ярък пример за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно поставена цел, посочи Александър Йоловски.

 

Електронната медицинска бележка няма да се издава без преглед при специалист, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. Електронизацията на медицинската бележка ще допринесе за по-добрата статистика – да се види колко такива документа се издават и по-важното – колко често боледуват децата, добави той. По думите му ще се обсъжда и как да отпадне повторното ходене на ученика до лекарския кабинет след изтичане на периода на боледуване. 

Електронното здравеопазване не означава дистанционно здравеопазване, например да се изписват рецепти от разстояние, напомни д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

На въпрос безплатно ли ще бъде издаването на електронната медицинската бележка, здравният министър каза: „Безплатно беше досега, безплатно ще бъде и в бъдеще“. На уточняващо питане за случаи, при които лекарите казват, че медицинската бележка не е включена в основния пакет дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира така: Медицинската бележка е краен етап на извършването на преглед. Прегледите при личните лекари за деца са безплатни. 

 

В образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, голяма част от които заради боледуване, коментира министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той обясни, че средно на един ученик се падат по около 50 отсъствия по извинителни причини, което не е малка цифра. По думите му след въвеждането на електронната медицинска бележка ще има по-добър поглед върху проблемите с отсъствията на учениците. Министър добави също, че ще се вижда на какво се дължат тези отсъствия и това ще бъде полезно за екипите за приобщаване и връщане на учениците в образователната система.

 

Източник: БТА

 

Тайната на успеха в училище

Стресът от изпитване

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училище, ученици, отсъствия, лекари, електронна бележка

StreetBoard

Болниците си плащат за пациенти

Понеделник, 20 Юни 2016 / Общество
Линейките на Спешна помощ карали пациентите не в най-близкото, а в предварително определено лечебно заведение     От миналата година досега има 9 наказани лекари от Спешна помощ, които са си позволили да не карат пациента до най-близкото лечебно заведение. Това съобщи зам.-директо [...]

Президентът върна избора на главен прокурор

Четвъртък, 07 Ноември 2019 / Общество
Румен Радев смята, че е необходима състезателна процедура   Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Той мотивира връщането на избора във Висшия съдебен съвет с необходимостта от състезателен характер и прозрачност на процедурата. [...]