Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Биляна Савова: Здравето е лична мисия

Понеделник, 10 Юни 2019 / Българи от ново време
354
  • mogasam.wordpress.com
  • eva.bg
1 / 2

Човек трябва да приеме диагнозата и да следва стратегия за промяна, казва основателят на фондация „МС – Мога Сам“

 

Биляна Савова e основател на фондация „МС – Мога Сам“, арт директор на списание EVA и собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio. Преди 10 години й поставят диагнозата Множествена склеоза и оттогава животът й напълно се променя. Биляна вярва, че всеки може да се справи с болестта и работи по няколко проекта в помощ на хора с автоимунни заболявания. 

 

- Как промени живота Ви диагнозата, г-жо Савова?

 

- Само към по-добро. Научих се на много неща, но мисля, че най-важното е да се грижа за себе си. За тялото, за душата и ума си. Да съм отговорна за изборите, които правя и да не търся причините за проблемите си извън себе си.

 

- Какво трябва да знаем за МС? От какво имат нужда най-много хоpата с МС?

 

- Имат нужда от адекватна информация и от смислени действия в началото, когато са стреснати, изплашени и шокирани. Имат нужда от лекари, които да се опитват да им помогнат наистина. Имат нужда от това да разберат тази отговорност, за която говорих в началото. И не само хората с МС. Всички хора. Здравето е лична мисия, а не институциите и зравната каса. И всички имаме нужда да се образоваме. Всички. Без изключения.

 

- Смятате ли, че сприятеляването с диагнозата е верният път към лечение?

 

- Ако приемането на диагнозата наричаме сприятеляване – нека да е така. Със сигурност тя не е враг и не е борба преодоляването й. Борбата означава война, а там винаги има ранени, както и намесени пари и нехуманни подходи. Приемане на диагнозата и стратегия за промяна – това трябва! И това е личен път на всеки, който е отговорен за себе си и здравето си. За съжаление обаче не сме възпитани така и трудно носим тази отговорност. Има много невежество, страх и сляпо следване на утъпкани пътеки.

 

- Как се научава човек да живее с тази диагноза? Кое е най-важното, което трябва да направи?

 

- Както казах вече – образоване, отговорност и грижа за себе си. Направихме много през изминалите години от гледна точка на повече информация и мисля, че сега ситуацията е доста по-различна, отколкото преди 10-15 години. Много важно е да не се губи време. Промяната на начина на живот, на гледната точка, на отношенията... всичко, която ще доведе до по-добро здраве, трябва да се започне веднага. В четене се губи много време, но пък е важно да се знае. Затова аз съветвам да се чете, но и също да се действа. Има вече абсолютно доказани методи, които помагат – нова храна, йога и медитация, добър сън. Ако с това се започне, няма как да се сбърка. Пък четенето може само да надгражда и да донаглася процеса на намиране на индивидулния път.

 

- Разкажете за идеята за специализирана клиника за лечение на множествена склероза.

 

- Точното название е “Холистичен център за лечение на духа и тялото”. Хората с МС ще бъдат с някакво предимство да кажем, но основната ми идея е всички да разберат, че трябва да се погрижат за себе си, преди да се е появила някаква диагноза. Идеята е в проект и се търси точното място и точните инвеститори, които разбират важността на това, да се направи този център така, че да лекува хората наистина. А не да е поредният комерсиален проект, който просто предлага някакви масажи, някакви терапии, някаква йога. И докато това стане, аз започнах да правя една трансформираща програма, която нарекох “План да Бъда”. Мина първото издание и то с голям успех. Хората наистина усетиха промяната и разбраха много неща за себе си и за това какво могат да направят, за да си помогнат. В това издание имаше само 2ма човека с тежки заболявания, останалите го направиха с цел превенция. Аз също. Резултатите, моят личен и на другите хора, надмина и най-смелите ми визуализации по темата. Затова няма да спрем. Продължаваме и ще има още такива програми. Всичко за тази идея може да се намери във ФБ страницата и на сайта PlanToBe.

 

- Какви са целите на проекта „Невидима красота“? Имате ли други инициативи?

 

- “Невидимата Красота” е поредното предизвикателство, което отправям към хората. В този проект създадохме облекла за хора с двигателни нарушения. Мина тяхното представяне и всички много се вълнувахме. Пред Народен театър “Иван Вазов” опънахме червен килим, по който дефилираха нашите модели и дизайнери. Направихме невидимата красота Видима и това ни кара да се чувстваме много удовлетворяващо. Но сега предстои най-трудния етап - да намерим фабриката, която да произвежда тези облекла. Да постигнем цена, която да е достъпна за тези хора. Освен работата по този проект, продължаваме с всички инициативи на фондация МС – Мога Сам. До края на юни предстоят още три важни събития – семинар с йога учителя, американецът Гарт Маклиан, който също е с МС и е разработил специална практика за хората с нашата диагноза, консултации с моя аюрведичен лекар д-р Прашант и ще финализираме семинар на д-р Прашант, който тази година ще се фокусира върху различните хора с МС и които са негови пациенти. Те ще споделят опита си. Ще разкажат и за успехите, и за трудностите си. И в края на семинара ще направим отново прожекция на филма на Мат Ембри, който миналата година имаше премиера в България, “Живо Доказателство”.

 

Сайтът на Фондация „МС - Мога сам“ и страницата във Facebook

Блогът на Биляна Савова

за контакт: ms@mogasam.org

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Биляна Савова, множествена склероза, МС Мога Сам, здраве

Street of Hope

Олимпиадата като семейно занимание

Вторник, 20 Февуари 2018 / Родители
Мисия: Семеен спортен отбор е част от програмата „Дизайн откриватели“   Вероятно има много начини да накараме децата да се движат повече. Създателите на дизайн мисленето за деца Red Paper Plane обаче предлагат възможност не само да запалим децата за спорта, но и да прекараме [...]

Тормозът създава насилници

Неделя, 25 Юни 2017 / Гласът на детето
Насилваните в детството хора са четири пъти по-податливи от развитие на антисоциално личностно разстройство     Всички знаем, че тормозът в детството е врата към психични заболявания в зряла възраст. В повечето случаи жертвите на насилие в детството – физическо или психическ [...]