Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Биляна Савова: Здравето е лична мисия

Понеделник, 10 Юни 2019 / Българи от ново време
1106
  • mogasam.wordpress.com
  • eva.bg
1 / 2

Човек трябва да приеме диагнозата и да следва стратегия за промяна, казва основателят на фондация „МС – Мога Сам“

 

Биляна Савова e основател на фондация „МС – Мога Сам“, арт директор на списание EVA и собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio. Преди 10 години й поставят диагнозата Множествена склеоза и оттогава животът й напълно се променя. Биляна вярва, че всеки може да се справи с болестта и работи по няколко проекта в помощ на хора с автоимунни заболявания. 

 

- Как промени живота Ви диагнозата, г-жо Савова?

 

- Само към по-добро. Научих се на много неща, но мисля, че най-важното е да се грижа за себе си. За тялото, за душата и ума си. Да съм отговорна за изборите, които правя и да не търся причините за проблемите си извън себе си.

 

- Какво трябва да знаем за МС? От какво имат нужда най-много хоpата с МС?

 

- Имат нужда от адекватна информация и от смислени действия в началото, когато са стреснати, изплашени и шокирани. Имат нужда от лекари, които да се опитват да им помогнат наистина. Имат нужда от това да разберат тази отговорност, за която говорих в началото. И не само хората с МС. Всички хора. Здравето е лична мисия, а не институциите и зравната каса. И всички имаме нужда да се образоваме. Всички. Без изключения.

 

- Смятате ли, че сприятеляването с диагнозата е верният път към лечение?

 

- Ако приемането на диагнозата наричаме сприятеляване – нека да е така. Със сигурност тя не е враг и не е борба преодоляването й. Борбата означава война, а там винаги има ранени, както и намесени пари и нехуманни подходи. Приемане на диагнозата и стратегия за промяна – това трябва! И това е личен път на всеки, който е отговорен за себе си и здравето си. За съжаление обаче не сме възпитани така и трудно носим тази отговорност. Има много невежество, страх и сляпо следване на утъпкани пътеки.

 

- Как се научава човек да живее с тази диагноза? Кое е най-важното, което трябва да направи?

 

- Както казах вече – образоване, отговорност и грижа за себе си. Направихме много през изминалите години от гледна точка на повече информация и мисля, че сега ситуацията е доста по-различна, отколкото преди 10-15 години. Много важно е да не се губи време. Промяната на начина на живот, на гледната точка, на отношенията... всичко, която ще доведе до по-добро здраве, трябва да се започне веднага. В четене се губи много време, но пък е важно да се знае. Затова аз съветвам да се чете, но и също да се действа. Има вече абсолютно доказани методи, които помагат – нова храна, йога и медитация, добър сън. Ако с това се започне, няма как да се сбърка. Пък четенето може само да надгражда и да донаглася процеса на намиране на индивидулния път.

 

- Разкажете за идеята за специализирана клиника за лечение на множествена склероза.

 

- Точното название е “Холистичен център за лечение на духа и тялото”. Хората с МС ще бъдат с някакво предимство да кажем, но основната ми идея е всички да разберат, че трябва да се погрижат за себе си, преди да се е появила някаква диагноза. Идеята е в проект и се търси точното място и точните инвеститори, които разбират важността на това, да се направи този център така, че да лекува хората наистина. А не да е поредният комерсиален проект, който просто предлага някакви масажи, някакви терапии, някаква йога. И докато това стане, аз започнах да правя една трансформираща програма, която нарекох “План да Бъда”. Мина първото издание и то с голям успех. Хората наистина усетиха промяната и разбраха много неща за себе си и за това какво могат да направят, за да си помогнат. В това издание имаше само 2ма човека с тежки заболявания, останалите го направиха с цел превенция. Аз също. Резултатите, моят личен и на другите хора, надмина и най-смелите ми визуализации по темата. Затова няма да спрем. Продължаваме и ще има още такива програми. Всичко за тази идея може да се намери във ФБ страницата и на сайта PlanToBe.

 

- Какви са целите на проекта „Невидима красота“? Имате ли други инициативи?

 

- “Невидимата Красота” е поредното предизвикателство, което отправям към хората. В този проект създадохме облекла за хора с двигателни нарушения. Мина тяхното представяне и всички много се вълнувахме. Пред Народен театър “Иван Вазов” опънахме червен килим, по който дефилираха нашите модели и дизайнери. Направихме невидимата красота Видима и това ни кара да се чувстваме много удовлетворяващо. Но сега предстои най-трудния етап - да намерим фабриката, която да произвежда тези облекла. Да постигнем цена, която да е достъпна за тези хора. Освен работата по този проект, продължаваме с всички инициативи на фондация МС – Мога Сам. До края на юни предстоят още три важни събития – семинар с йога учителя, американецът Гарт Маклиан, който също е с МС и е разработил специална практика за хората с нашата диагноза, консултации с моя аюрведичен лекар д-р Прашант и ще финализираме семинар на д-р Прашант, който тази година ще се фокусира върху различните хора с МС и които са негови пациенти. Те ще споделят опита си. Ще разкажат и за успехите, и за трудностите си. И в края на семинара ще направим отново прожекция на филма на Мат Ембри, който миналата година имаше премиера в България, “Живо Доказателство”.

 

Сайтът на Фондация „МС - Мога сам“ и страницата във Facebook

Блогът на Биляна Савова

за контакт: ms@mogasam.org

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Биляна Савова, множествена склероза, МС Мога Сам, здраве

Street of Hope

1600 деца с увреждания остават без лични асистенти

Сряда, 15 Февуари 2017 / Гласът на детето
Родителите нямало да връщат парите, платени за асистенти за януари   Хаосът с личните асистенти на децата с тежки увреждания (над 90%), сътворен от социалното министерство, става все по-абсурден. 1600 деца остават без личен асистент по оперативната програма от 1 януари, защото според ве [...]

Неразбраните „Деца на Аспергер“

Петък, 16 Февуари 2018 / Гласът на детето
Хората с разстройства от аутистичния спектър често са умни особняци, които живеят в изолация    Години е трябвало да минат, за да може до обществото да достигне представата, че децата, страдащи от аутизъм, не са болни, умствено изостанали, или страдащи от психични разстройства. Дал [...]