Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кучета с мисия: Как животните помагат на хората с увреждания?

Вторник, 19 Февуари 2019 / Българи от ново време
642
  • Албена Алексиева

 

Председателят на фондация „Очи на четири лапи“ Албена Алексиева разказва за пътя на помощниците до стопаните им

 

Албена Алексиева е основател и председател на Фондация „Очи на четири лапи“. Организацията започва работа през 2005 г. Обучават кучета водачи и асистенти за хора с увреждания. Фондацията се издържа почти изцяло от дарения, а кучетата се отглеждат от доброволци до навършване на година. В дома кучетата получават първите си социални умения, самото им обучение обаче се извършва от професионални инструктори и теньори.

Албена е завършила психология и радиожурналистика. Продуцент и водещ на предаването "Внимание животни" по Дарик радио. На тринадесетгодишна възраст заболява от вирусен менингит, вследствие на което ослепява. Ползва куче водач от 1999 година. Разказва за пътя, който изминава малкото кученце, докато стигне до своя човек.

 

- Бихте ли ни разказали за пътя, който извървява едно куче, за да бъде в полза на човека?

 

-  Фондация „Очи на четири лапи“ има собствена развъдна програма, в която са включени „майки“ и „татковци“ от породата Лабрадор ретрийвър, които имат отлично здраве и поведение, и се заплождат контролирано. Обикновено се раждат 6-8 кученца (рядко повече, но се случва) които остават при нас заедно с майка си поне до 60-ти ден. От третия ден на раждането на малките кученца, екипът на училището започва програма за ранно невростимулиране на палетата, която приключва на 16 ден и след като прогледнат, започва друга програма за ранно въздействие, с цел приучаване на кучетата към разнообразни дразнители от средата и повишаване на устойчивостта им към стрес. Когато кученцето навърши 49 дни му се прави първият „бебешки“ тест за годност, който измерва параметрите на нервната му дейност и ни позволява да изберем най-уравновесените, адаптивни и фокусирани върху човека кучета. Всички преминали успешно този тест се настаняват в приемни семейства за отглеждане и социализация, където прекарват в домашни условия и задължителни ежеседмични тренировки времето, до навършване на 12 месечна възраст. След това минават окончателен тест за здраве и поведение и успешно издържалите тези медицински и поведенчески проверки влизат за специално обучение в Училището за кучета водачи и асистенти към Фондацията. Специалното обучение на всяко куче е около година, след което се дипломира и е готово да бъде предадено на своя човек с увреждане, който минава задължителен курс на обучение за работа и живот с него.

 

 

- Колко струва обучението на едно куче, което помага на хора с увреждания?

 

- По неактуализирани калкулации, себестойността на едно дипломирано куче водач или асистент е около 18 000 лв. за двугодишния му период на обучение. Хората с увреждания получават кучето с договор за безвъзмездно ползване и плащат 1 лв. за здравето на кучето.  

 

- Колко такива животни има у нас?

 

- В момента работещите кучета водачи на слепи и асистенти за хора с двигателни и ендокринни увреждания са 55, а в обучение са над 20 животни, в различен етап на подготовката си.

 

- Вярно ли е, че сте обучили първото куче за диабетици?

 

- Първото куче асистент за сигнализиране на хипогликемични кризи се казва Нобел, работи за дете на 7 години с диабет и семейството му, и вече е при тях от година и половина. В момента се обучават още 5 кучета от този вид.

 

- По какъв начин помагат кучетата на хора с двигателни проблеми?

 

- Кучето асистент за човек с двигателни увреждания може по команда да донася и поставя в ръцете на двигателно затруднения човек всички предмети, които са паднали на пода, намират се на недостъпни за него повърхности или в шкаф, гардероб, хладилник и т.н. По команда кучето може да отвори и затвори вратите на шкафове, гардероби, хладилници, перални, а също да отвори и придържа вратата на помещение, докато излезе количката, след което я затваря. Може да асистира при събличане и обличане, при простиране на пране и други силно индивидуализирани навици, според потребностите и възможностите на конкретния човек с двигателни увреждания. В момента работят 3 дипломирани кучета асистенти от този вид.

 

 - Какви правила трябва да спазват останалите хора, когато срещат специално обучени кучета?

 

- По време на работа, служебното куче за човек с увреждане не бива да бъде: галено, разсейвано, изкушавано с храна. Хората трябва да приберат домашния си любимец на повод, за да не разсейва и провокира служебното куче, да спазват правилника за движение, да информират човека със зрително увреждане за номера на превозното средство, което спира в момента, да правят път по тротоара и други такива основни етични правила, които сме формулирали, като „Десетте молби на кучето водач“. Те обаче са валидни и за кучетата асистенти.

 

- Законът за интеграцията на хората с увреждания регламентира присъствието на кучето заедно с нуждаещия се в обществото. Променят ли се нагласите към кучетата водачи и другите специално обучени животни?

 

- От 01.01.2019, в новия Закон за Хората с Увреждания, има два текста, които регламентират правото на хората с увреждания да пребивават на всички „Обществени места“ и във всички видове „Обществен транспорт“ заедно със своите кучета водачи или асистенти. Да, обществените нагласи се променят, бавно, но сигурно гражданите и институциите започват да спазват Закона и да реагират адекватно.

 

- В момента колко хора очакват своя четириног приятел, за да имат достоен живот?

 

- В момента 18 български граждани с увреждания (в това число и няколко деца) очакват дипломирането на своите четириноги помощници.

 

- Къде и по какъв начин човек може да дари за вашата кауза?

 

- Най-простият и лесен начин е да се влезе в интернет страницата ни на адрес: www.e4pbg.com, а после в меню „Как да даря“, където има посочени левова и еврова сметка, а също epay и Pay pal бутони. Също хората може да се свържат с нас на email: e4p@abv.bg, за да оформим договор за дарение и диплом, когато става въпрос за фирмени дарения. Всички целеви дарения се оформят в договори и подлежат на публична отчетност.

 

Вижте още:

Уникална сърдечна операция на куче водач

Спасителният звук на едно звънче и лекарите с мисия

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

куче водач, фондация Очи на четири лапи, Албена Алексиева, хора с увреждания

StreetView

Градината на чудесата в Дубай

Четвъртък, 23 Август 2018 / Места
Или как в пустинята също може да цъфтят невени и петунии   Да имаш толкова много възможности, че да решиш да създадеш Осмото чудо на света и да го подариш на хората. Точно това прави шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, който създава цветен рай в центъра на пустинята. Градината на чудеса [...]

Пътуване до Бали: Търговци в храма

Петък, 05 Август 2016 / Приключения
Зная, че често споменавам думата „джунгла“, но съм сигурна, че не си го представяте така, както  се чувства тук     Първият хотел беше в сърцето на туристическата част на Бали – Убуд. Въпреки подробния ни план и конкретно разграфеното време, решихме да [...]