Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

6000 евро не достигат на мъж за рехабилитация след трансплантация

Четвъртък, 15 Юни 2017 / Истории от града
330
  • Фейсбук страница Въздух за Даниел

Държавата е отпуснала средства за операцита, но семейството не може да си позволи пътя и престоя във Виена

 

Пациентска организация събира пари за 44-годишния Даниел Петков, нуждаещ се от спешна белодробна трансплантация в чужбина. Проблемът е, че българската държава заплаща сумата от 120 000 евро за извършването на операцията, но не покрива  6 000 евро, необходими за рехабилитацията на пациента след трансплантацията, съобщи за Дарик Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Даниел Петков страда от дихателна недостатъчност и пулмонална хипертония, обясни Маева. Той е одобрен за лечение в Австрия и то предстои да бъде заплатено от държавата. Няма как обаче да бъде покрит наложителният за пациента престой след трансплантацията.

 

 

„За съжаление семейството не може да си позволи да поеме разходите за тримесечния престой след трансплантацията в австрийската столица. Затова ние като пациентска организация се опитваме да помогнем, да улесним живота на Даниел след трансплантацията, защото е много важно пациентът да се чувства спокоен, а не да се притеснява дали ще има достатъчно пари, за да живее в Австрия. За съжаление българската държава отпуска пари само за самата операция. Оттам нататък здравните власти в България не се интересуват от това дали пациентът разполага със съответната сума, за да живее в продължение на три месеца, докато трае рехабилитацията във Виена. Това е много жалко. В страните членки на Европейския съюз всичките разходи, които са необходими за престой и рехабилитация, се поемат от съответната държава”, каза Наталия Маева.
Докато чака операцията, Даниел изработва различни сувенири, които може да бъдат поръчани във фейсбук страницата „Въздух за Даниел“.

 

 

Банкова сметка за дарения: 
IBAN BG53UNCR96600020325300 
BIC: UNCRBGSF 
УниКредит Булбанк

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Даниел Петков, трансплантация, кампания

Street of Art

Стресираните хора не различават ярки предмети

Сряда, 28 Ноември 2018 / Хранене и Здраве
Откритието може да помогне за диагностиката на емоционалната преумора   Изследователи в Сибирския федерален университет (СФУ) установиха връзка между хроничния стрес и намаляването на чувствителността на очите към контраста. Елена Федоренко, доцент в катедра "Психологическо развитие и [...]

Обичате ли да ходите по вода

Петък, 17 Юни 2016 / Под прожектора
Христо Явашев построи 3 км „плаващи кейове“ за 15 млн. евро    Ходене по вода. Това е последният проект на прочутия артист Христо Явашев – Кристо. Намира се на езерото Изео в Серевна Италия и е мечта на Кристо от 1970-та година.  „Това е проект, който [...]