Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бяло-червен конец за здраве и плодородие

Четвъртък, 01 Март 2018 / Истории от града
514
  • Мартеничката се завръзва на плодно дръвче, за да е здрава годината

Мартениците са една от най-българските хилядолетни традиции

 

Първи март е един от най-усмихнатите дни в годината. По традиция си разменяме мартенички за здраве и плодородие през цялата година. След дългата и тежка зима, червено-бялото конче, което връзваме на близките си за здраве, символизира и очакването на пролетта.

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. Легендите свързват мартеничката с времето на Хан Аспарух, когато гълъб със завързан бял конец на крака трябвало да занесе послание и да покаже пътя за бягство от плен на сестрата и брата на българския владетел. Кръвта по крачето на птицата оцветила конеца в червено, но тъй като мисията му била успешна, червено-белият конец се превърнал в символ на живота.

Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта, а червеният носи силата на слънцето и дава живот, символизира здравето.

Носим мартениците за здраве, връзваме ги на плодните дръвчета и животните за плодородие.

През годините се появяват най-различни варианти на мартеничките, като неизменно присъстват чаровните Пижо и Пенда. Мартеничките са начин да научим децата на сръчност и обич, да подарим усмивка на хората около нас.

Мартеницата се сваля, когато видим първия щъркел и се връзва на цъфнало плодно дръвче.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мартеници, здраве, плодородие, Баба Марта

Street of Hope

Озарената педагогика: Проект за училище

Събота, 11 Юни 2016 / В клас
  Образованието може да е успешно само, когато учителите, родителите и децата работят заедно   Озарената педагогика за разлика от останалите системи е един проект, т.е. това е нещо което се случва засега само на хартия и има обучавани учители осем години в традиционните училища д [...]

Обмисля се частично присъствие в клас наесен

Сряда, 08 Юли 2020 / В клас
МОН подготвя три варианта за старт на учебната година   Заради увеличения брой заразени у нас се разглеждат три сценария за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си. Решението ще бъде взето ма [...]