Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бяло-червен конец за здраве и плодородие

Четвъртък, 01 Март 2018 / Истории от града
253
  • Мартеничката се завръзва на плодно дръвче, за да е здрава годината

Мартениците са една от най-българските хилядолетни традиции

 

Първи март е един от най-усмихнатите дни в годината. По традиция си разменяме мартенички за здраве и плодородие през цялата година. След дългата и тежка зима, червено-бялото конче, което връзваме на близките си за здраве, символизира и очакването на пролетта.

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. Легендите свързват мартеничката с времето на Хан Аспарух, когато гълъб със завързан бял конец на крака трябвало да занесе послание и да покаже пътя за бягство от плен на сестрата и брата на българския владетел. Кръвта по крачето на птицата оцветила конеца в червено, но тъй като мисията му била успешна, червено-белият конец се превърнал в символ на живота.

Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта, а червеният носи силата на слънцето и дава живот, символизира здравето.

Носим мартениците за здраве, връзваме ги на плодните дръвчета и животните за плодородие.

През годините се появяват най-различни варианти на мартеничките, като неизменно присъстват чаровните Пижо и Пенда. Мартеничките са начин да научим децата на сръчност и обич, да подарим усмивка на хората около нас.

Мартеницата се сваля, когато видим първия щъркел и се връзва на цъфнало плодно дръвче.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мартеници, здраве, плодородие, Баба Марта

StreetView

Забавни акции за спасяване на животни

Петък, 04 Януари 2019 / Приключения
Странно е на какви места могат да се заклещят домашните любимци или неканените гости   От катерици, попаднали в тоалетни чинии, до заклещени кучета и кози – една от най-големите благотворителни организации Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните във Вел [...]

Най-дългият мост в света свърза Хонконг и Макао

Сряда, 24 Октомври 2018 / Места
Съоръжението е с дължина от 55 км и се очаква да донесе икономическо оживление   Девет години след първата копка в Китай беше открит най-дългият мост в света. Съоръжението е с дължина от 55 км и свързва Хонконг и Макао. Проектът е на стойност 20 млрд. долара. Съоръжението е уникално и [...]