Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Бяло-червен конец за здраве и плодородие

Четвъртък, 01 Март 2018 / Истории от града
286
  • Мартеничката се завръзва на плодно дръвче, за да е здрава годината

Мартениците са една от най-българските хилядолетни традиции

 

Първи март е един от най-усмихнатите дни в годината. По традиция си разменяме мартенички за здраве и плодородие през цялата година. След дългата и тежка зима, червено-бялото конче, което връзваме на близките си за здраве, символизира и очакването на пролетта.

Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. Легендите свързват мартеничката с времето на Хан Аспарух, когато гълъб със завързан бял конец на крака трябвало да занесе послание и да покаже пътя за бягство от плен на сестрата и брата на българския владетел. Кръвта по крачето на птицата оцветила конеца в червено, но тъй като мисията му била успешна, червено-белият конец се превърнал в символ на живота.

Белият цвят символизира чистотата, невинността и радостта, а червеният носи силата на слънцето и дава живот, символизира здравето.

Носим мартениците за здраве, връзваме ги на плодните дръвчета и животните за плодородие.

През годините се появяват най-различни варианти на мартеничките, като неизменно присъстват чаровните Пижо и Пенда. Мартеничките са начин да научим децата на сръчност и обич, да подарим усмивка на хората около нас.

Мартеницата се сваля, когато видим първия щъркел и се връзва на цъфнало плодно дръвче.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мартеници, здраве, плодородие, Баба Марта

Street of Hope

МОН пуска безплатни курсове по програмиране за ученици

Петък, 13 Октомври 2017 / В клас
Всички завършили тригодишното обучение ще получат професионалната квалификация "Приложен програмист"   Десетокласниците вече могат да кандидатстват за обучение по новата професия „Приложен програмист“ по Националната  програма „Обучение за ИТ кариера“. Реги [...]

Възпитанието – ролята на учителя

Сряда, 10 Юли 2019 / В клас
30 години българското училище беше отдалечено от възпитателната си функция   За възпитанието винаги говорим с повишен патос и го канонизираме като светец на образованието и успехите. И в говоренето, с малки изключения, няма разлика как сме го правили преди векове и днес. Възпитанието в [...]