Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата купи сърце на болен младеж

Вторник, 27 Септември 2016 / Истории от града
105
  • po-zdravidnes.com

В столичната болница "Света Екатерина" спасиха 25-годишен младеж със сърдечно заболяване 

 

За няколко часа Министерството на здравеопазването взе решение да заплати 200 000 лева от парите си, предвидени за капиталови разходи, за да закупи с тях изкуствено сърце на нуждаещ се младеж от Русенско. Това се случва едва за втори път в историята, съобщи Дарик.

В рамките на 24 часа сърцето е поискано, поръчано и доставено, а животоспасяващата операция е извършена в столичната болница "Св. Екатерина", добави изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

25-годишният младеж, спасен с изкуствено сърце, е страдал от заболяване, характеризиращо се с разширяване на сърдечните кухини. Малко след постъпването му в столичната болница "Св. Екатерина" сърцето му спира да работи. Въпрос на часове е животът му да бъде спасен, но за целта са нужни 200 000 лева, разказва пред Дарик директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

"Характерното за цялата тази история е, че за 24 часа Министерство на здравеопазването откликна и осигури финансирането. Благодарение на добрите контакти с производителите веднага, още същия ден, доставихме сърцето. На другия ден го сложихме. В рамките на 24 часа се реши проблемът", разказа професорът.

Сърцето е било доставено от Германия и ще позволи на момчето да живее до 7 години преди да бъде трансплантирано. Парите, с които животът на младежа е бил спасен, са от фонда за капиталови разходи на здравното министерство. Средствата за тези разходи, в рамките на последните години, са в размер на 15 млн. лева на годишна база.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сърце, операция, изкуствено сърце, МЗ

StreetInside

Петимата мъдреци

Понеделник, 20 Февуари 2017 / Към себе си
Кой от тях бил наистина мъдър?   Петима мъдри мъже се изгубили в гората. Първият казал: -Ще вървя наляво, това ми казва интуицията ми. Вторият казал: -Ще вървя надясно – причината е, че дясно произлиза от думата „правота“. Третият казал: - Аз ще се върна назад &n [...]

Физиката зад Акашовите записи и стреса върху менталното тяло

Понеделник, 18 Април 2016 / На предела
  Каква е нашата памет и може ли науката да помогне да обясним как работи? Какво трябва да правим с езотеричния термин „акашови записи“ и има ли начин да се отървем от негативното подсъзнателно контролиране на стреса? Според Оксфордския онлайн речник нашата памет е сбор от вс [...]