Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата купи сърце на болен младеж

Вторник, 27 Септември 2016 / Истории от града
116
  • po-zdravidnes.com

В столичната болница "Света Екатерина" спасиха 25-годишен младеж със сърдечно заболяване 

 

За няколко часа Министерството на здравеопазването взе решение да заплати 200 000 лева от парите си, предвидени за капиталови разходи, за да закупи с тях изкуствено сърце на нуждаещ се младеж от Русенско. Това се случва едва за втори път в историята, съобщи Дарик.

В рамките на 24 часа сърцето е поискано, поръчано и доставено, а животоспасяващата операция е извършена в столичната болница "Св. Екатерина", добави изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

25-годишният младеж, спасен с изкуствено сърце, е страдал от заболяване, характеризиращо се с разширяване на сърдечните кухини. Малко след постъпването му в столичната болница "Св. Екатерина" сърцето му спира да работи. Въпрос на часове е животът му да бъде спасен, но за целта са нужни 200 000 лева, разказва пред Дарик директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

"Характерното за цялата тази история е, че за 24 часа Министерство на здравеопазването откликна и осигури финансирането. Благодарение на добрите контакти с производителите веднага, още същия ден, доставихме сърцето. На другия ден го сложихме. В рамките на 24 часа се реши проблемът", разказа професорът.

Сърцето е било доставено от Германия и ще позволи на момчето да живее до 7 години преди да бъде трансплантирано. Парите, с които животът на младежа е бил спасен, са от фонда за капиталови разходи на здравното министерство. Средствата за тези разходи, в рамките на последните години, са в размер на 15 млн. лева на годишна база.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сърце, операция, изкуствено сърце, МЗ

Street of Hope

Учител обяви гладна стачка

Сряда, 07 Декември 2016 / В клас
Учителят по философия Ангел Грънчаров от Пловдив протестира срещу образователната система   Ангел Грънчаров преподава в елитния техникум по електроника в града. Той предприема крайната стъпка, защото твърди, че ще бъде уволнен заради различните му методи на преподаване, които ръководств [...]

Строги мерки срещу преписвачите на матурите и тази година

Четвъртък, 18 Май 2017 / В клас
Над 4000 камери и 13 хиляди квестори ще пазят зрелостниците   52 хиляди абитуриенти ще се явят на зрелостните изпити тази година. Образователното министерство отново е предвидило драконовски мерки за сигурност, увеличавайки броят на квесторите и камерите в училищата. 13 500 квестори щ [...]