Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Живот след радиацията: 90-годишен дядо още живее в зоната на Чернобил

Събота, 16 Март 2019 / Истории от града
1940
  • firsttoknow.com
  • firsttoknow.com
1 / 2

 

Деветдесетгодишният Иван Шамянок казва, че тайната на дългия живот е да не напускаш родното си място, дори когато това е беларуско село, отровено с радиоактивни отпадъци от ядрена катастрофа.

На 26 април 1986 г., неуспешен тест в ядрената централа в Чернобил в тогавашната съветска република Украйна изпрати облаци от тлеещ ядрен материал над Европа и принуди повече от 100 000 души да напуснат постоянно замърсената „зона на изключване“ на границата между Укайна и Беларус.

Шамянок от село Тулгович живее на ръба на зоната от 2600 квадратни километра. Той и съпругата му отхвърлят предложението да се преместят и казват, че не са усетили лоши ефекти от адиацията.

"До момента съм добре. Лекарите дойдоха вчера, сложиха ме на леглото и ме прегледаха. Казаха, че всичко е наред, казва Шамянок, цитиран от Reuters и firsttoknow.com.

 

 

Той разказва, че сестра му е живяла на това място със съпруга си. Те решили да напуснат дома си и скоро след това починали. Според дядото те са си отишли заради тревога, докато той прекарвал живота си без тревоги. „Пея по малко, обикалям из двора, приемам нещата бавно и така живея“, разказва Шамянок.

30-ата годишнина от бедствието показа в нова светлина дългосрочното човешко въздействие от най-лошия ядрен взрив в историята.

Официално броят на жертвите след трагедията е 31, но много повече хоа умират в резултат на рак и други заболявания, свързани с радиацията. Шамянок казва, че животът не се е променил много след взрива в Чернобил. Той и семейството му продължават да ядат зеленчуци и плодове, отглеждани в собствения им двор, отглеждат крави, прасета и пилета за месо, мляко и яйца.

Когато съпругата му починала, а децата заминали, той и племенникът му, който живее от другата страна на селото, са единствените хора, които не са напуснали. Дядото казва, че вече никой няма да се върне, тези, които искали да се върнат, вече отдавна не са между живите.

Шамянок живее спокоен живот. Става в 6 часа, пали чугунената печка, за да стопли закуската си и храни свинете и кучето.

Мобилен магазин посещава селото два пъти седмично, а в събота внучката на Шамянок идва да приготви храната за седмицата и да почисти къщата.

Той казва, че няма проблеми със здравето, но понякога приема лекарства и пие малка чаша водка преди хранене  - "да помогне за апетита".

 

Вижте още:

Нов живот за Чернобил

Чернобил ще се превърне в слънчева централа

31 години от аварията в „Чернобил“: Престъпното мълчание на властта

Епицентърът на радиацията

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Чернобил, ядрена централа, катастрофа, взрив, радиация, Иван Шеманюк

Street of Art

Почина Буги Барабата

Неделя, 21 Юли 2019 / Под прожектора
Марио Събев, по-известен като Буги Барабата, е починал тази нощ, съобщиха колегите му в Z-Rock чрез „Фейсбук” страницата на радиото. Той беше основател на групата „Бараби Блус Бенд“ и водещ на шоуто „Буги Тайм“ по Z-Rock. Известният български блус музикант [...]

Българи извиват хоро в Атина

Събота, 22 Февуари 2020 / Под прожектора
Сънародниците ни в Гърция ще отбележат няколко традиционни обичая заедно   “Ден за прошки на Орото” ще се извие за втори път тази година в Атина. Фолклорното събитие, което се организира от Сдружение "Феникс"  ще обедини за един ден всички наши сънародници, които живеят [...]